Hlavní navigace

Recenze: Portrait Professional 9

28. 12. 2009

Sdílet

Osoby na ateliérových fotografiích vždy vypadají mnohem lépe, nežli je dostali do vínku od přírody či pánaboha.

Portrait Professional 9

Každý fotoeditační program hodný svého jména dokáže odstranit červené oči nebo ztmavnout pleť. Udělat ale z průměrné dívčí tváře krasavici, to už není jen tak. Portrétní fotografie znamenala vždy upravenou realitu, ať už pozadím, kostýmem nebo úpravou obličeje. V každém případě je příjemné, že existuje software, který za nás udělá požadované  úpravy a ještě k tomu zcela automaticky.

Samotný program je založen na komplexní analýze obrázku a následné aplikaci filtrů a změn, které mění rysy tváře tak, aby nejlépe odpovídaly naším představám o kráse. Při přípravě algorytmů se samozřejmě muselo využívat desítek lidských tváří, takže software má s čím pracovat.

 

Portrait Professional 9


Práce je jednoduchá a zvládne ji každý i méně zdatný uživatel. Vybereme si portrét, vyřízneme tvář a začneme pracovat. Celkem pochopitelně nejdříve programu odpovíme na otázku, zda upravujeme tvář ženskou nebo mužskou. Program nás sám provede základní sérií kroků, kde se zaznamenají základní kontury očí, nosu, rtů a celého obličeje. Po chvilce přemýšlení se pak objeví nové okno, které nabídne výřez před a po (naštěstí v dostatečné velikosti). Až sem se program od minulé verze nijak výrazně neliší.

Následuje jemné dolaďování – buď si můžeme využít předem nastavené zásahy jako odstranění vrásek nebo změnu barvy očí, nebo se můžeme postupně prokousávat jednotlivými zákroky, které jsou přehledně rozděleny do kategorií jako jsou vlasy, pleť nebo oči. Poněkud neohrabaný začne být program spíše ve chvíli, kdy opustíme automatické změny a začneme ručně měnit účes či vady pleti. Sice se pracuje se starým známým štětcem či gumou, ale pokud práci zkazíme, ne vždy se nám podaří dostat fotografii do předchozího stavu. Funkce zpět zde sice je, ale pokud jsme na portrétu udělali 20 postupných změn, nemůžeme očekávat, že se po jedné odklikáme až ke změně číslo tři.

U každého kroku máme k dispozici několik úseček, kterými si změny můžeme regulovat. Vše probíhá velmi rychle a to, že jsou změny víceméně reálné, je programu jen ke cti. Z nordické blondýnky prostě číňanku s černošským nosem neuděláme, i kdybychom nad programem strávili dovolenou.

 

Portrait Professional 9


I tento princip přešel z minulé verze. Novinek není zase tak moc, především lepší nápověda, která se občas připomene i vyskakujícím oknem, a potom větší nabídka editačních změn. Program navíc začal podporovat i portréty z profilu a díky podpoře několika jaderných procesorů se zvýšila i dříve solidní rychlost.

Verdikt:

příloha_ovladnete_sva_data

V případě softwaru Portrait Professional 9 se jedná o velice příjemného pomocníka portrétního fotografa. Pokud se na podobné snímky nespecializujeme a jediná tvář na našich fotografiích je bratranec Alois vyfotografovaný s katedrálou v pozadí, nemusíme sáhnout do peněženky (mimochodem cena 99 dolarů by mohla být o fous menší). Pokud si ale potrpíme na detaily tváří manželek, přítelkyní či milenek, budou nám za chvíle ztrávené s tímto programem nepochybně vděčné.

Klady: Nenahraditelný nástroj pro úpravu obličeje

Zápory: Cena by mohla být lidovější

Hodnocení: 85%

Cena: 99 USD (1700 Kč)

Zapůjčil: www.portraitprofessional.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.