Hlavní navigace

Recenze: Portrait Professional 11

Sdílet

 Autor: Anthropics
Dnes již jen naiva věří, že fotografie modelek a hereček, které vidíme v časopisech a reklamách, odrážejí realitu. Ve většině případů může za krásu spíše šikovný software nežli dar od boha.

YouTube je plný klipů, dokazujících, jak na počítaču udělat supermodelku z obyčejné holky od vedle. Většinou to ale znamená celé odpoledne práce. Mnohem pohodlnější alternativou je program Portrait Professional britské firmy Anthropics, který se dočkal již jedenácté verze.

Program je založen na komplexní analýze obrázku a následné aplikaci filtrů a změn, které mění rysy tváře tak, aby nejlépe odpovídaly naším představám o kráse. To je pochopitelně subjektivní, byť se při přípravě algoritmů využívalo desítek lidských tváří. Úpravy jsou proto solidní, ale nemůžeme očekávat, že sérií kliknutí myší uděláme z ošklivky modelku do katalogu.

Naznačíme si základní obrysy tváře.

Samotná práce jednoduchá – zvolíme portrétní snímek a můžeme začít. Program automaticky provede základní kontury kolem jednotlivých rysů obličeje. Jelikož je to samozřejmě nepřesné, musíme si to všechno posunout podle dotyčného obličeje. Potom se objeví pracovní okno s obvyklou nabídkou „před a po“. Až sem se program od minulé verze nijak neliší.

Teprve potom si skutečně vyhrajeme, protože budeme pracovat s jemnými úpravami. Základní kroky jsou rozděleny do oblastí (např. oči nebo vlasy). Nabídka změn je skutečně bohatá, ve většině případů změny vypadají přirozeně (samozřejmě pokud nějak mimořádně nešlápneme na plyn), jen tradičně úpravy vlasů jsou spíše symbolické nežli účinné. Ani tady nejsou vidět nějaké mimořádné rozdíly od minulé verze.

Výsledek stojí za to.

Co je v nové verzi nového? Všimneme si nového uživatelského rozhraní, okna s ovládáním se posunula zleva doprava. Samozřejmě si také všimneme výrazně větší rychlosti. Program dnes rozezná tváře i u fotografie, která není přímo portrértem, navíc si můžeme pohrát i s několika tvářemi na jednom snímku. To sice šlo již dříve, ale dnes nemusíme ukládat obrázek ve chvíli, kdy přechízíme k další tváři, takže mezi tvářemi můžeme přecházet dolibosti.

Základní algoritmus byl posílen, takže lépe odlišuje jednotlivé typy tváří. Technologie ClearSkin, která odstraňuje nedostatky pokožky, byla dále posílena a dočkala se třetí generace, takže vzniklá fotografie vypadá jako po airbrushování, aniž bychom se museli nějak moc namáhat. Změny kůže získaly algoritmus třetí generace, zaručující přirozenější výsledky. Přibyly zase další „vylepšující“ kroky, navíc řada úprav (jako třeba odstranění vrásek u očí nebo pytlů pod očima) dnes probíhá automaticky. A pokud budeme upravovat stejnou osobu častěji (nebo třeba stejně staré kamarádky), můžeme využít některé z možností automatického nastavením např. „mladé ženy“ nebo „ženy po padesátce. Tím si zaručíme, že provedené změny se nebudou dotýkat absurdity. Program existuje buď v samostatné verzi, nebo jako plug-in pro Photoshop, Lightroom, Aperture nebo Photoshop Elements. Vynechat nemůžeme ani to, že všechny verze zvládnou i formát RAW.

Verdikt

V každém případě se jedná o příjemného pomocníka, za jehož akci nám manželka či přítelkyně jistě poděkuje. A když k tomu přidáme velice kulantní cenu pod 40 dolarů, není co řešit.

 

Celkem: 90 %
Pro: Pohodlný a hlavně fungující nástroj pro úpravu obličeje

 

příloha_ovladnete_sva_data

Proti: Nic

Výrobce: Anthropics Technology
Cena: 40 dolarů (cca 800,- Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.