Hlavní navigace

Recenze: Photo & Graphic Designer 365

Sdílet

 Autor: Xara
Anglická firma Xara, která již delší dobu kope v dresu společnosti Magix, nabízí nové verze svých programů s pravidelností monzumových dešťů. Tentokrát je na řadě software Photo & Graphic Designer, který se dočkal verze 365, což je nový trend, ve kterém firma slibuje, že po celý rok bude program automaticky vylepšovat.

Po roce si buď zaplatíme další rok, nebo si program ponecháme takový, jaký právě je. V podstatě se jedná spíše o marketingový trik, protože ve většině případů jsme nějaký ten upgrade během roku dostávali i dřív. 365 je tak vlastně novou verzí 12.

Photo & Graphic Designer se již před několika lety stal solidním fotoeditorem, druhou část programu potom představuje vektorová grafika. Tohle základní rozdělení zůstalo, celkem pochopitelně, zachováno i v této verzi.

Fotoeditor získal řadu novinek, mezi ně patří zejména jednoduší změny velikosti, tvaru nebo orientace fotografie, nové efekty zaměřené na vznik více dramatických fotogradií, lepší práci s transparencí, 25 předem nastavených filtrů, magnetické laso a opět výrazně vylepšené štětce, které oceníme především ve chvíli, kdy se pokusíme umělecky tvořit.

Práce s textem, která se v minulé verzi především zrychlila, je nyní skutečně působivá.

Novou je i podpora nejrůznějších nástrojů jako je třeba stylus využívaný Microsoftem pro jejich tablet Surface. Vedle vlastních programů i v jedenáctce dostaneme něco navíc. Jedná se o Photolooks 2, což je robustní plug-in, který nabízí mohutné nástroje pro manipulaci jak barev, tak i světla. Vedle plné stovky předem připravených nabídek můžeme pracovat i manuálně. Ještě celkem nedávno tento plug-in prodávala společnost Red Giant téměř za 200 dolarů.

Designová část programu získala lepší vkládání symbolů, pohodlnější prohlížeí katalogu grafických symbolů, jednodušší práci s objekty a změnu jejich tvarů a lepší import a export. Navíc databáze jednotlivých objektů a log je mnohem větší.

 

Verdikt

Celkově tedy dostaneme do ruky velice vyzrálý fotoeditor a robustní nástroj pro vektorovou grafiku. Program pracuje velice svižně, rozhraní je srozumitelné a cena pod 70 dolarů je za podobně kvalitní software vyslovená láce.

Pro: Bohatá nabídka aplikací, rychlost

Proti: Nic

Celkem: 85 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Xara

Cena: 69,99 USD (asi 1 660 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.