Hlavní navigace

Recenze: PDF Studio 8 Pro

17. 3. 2014

Sdílet

 Autor: © Beboy - Fotolia.com
Formát PDF se již dávno stal standardním formátem pro výměnu dokumentů. A všichni dobře víme proč – kvalita dokumentu je stejná, ať jej otevřeme na mobilu nebo na počítači, v Prčicích nebo v Mongolsku.

A díky Acrobat Readeru, který je zdarma, nemáme s otevřením problém. Vytvořit PDF, to už může být něco jiného. WordPerfect, který to automaticky zvládl bez problémů, již dnes používá jen fajnšmekr, Microsoft nám PDF udělá, ale tam to končí, a Adobe si za plný Acrobat účtuje skutečně nehoráznou cenu.

PDF Studio

No a se souborem v PDF zacházet, to už je potom úplně něco jiného. Jednou z alternativ Acrobatu je program PDF Studio 8 Pro, které nabízí relativně málo známá firma s poněkud zvláštním jménem Qoppa Software. Ten přichází ve dvou příchutích, jako levnější verze Standard (89 dolarů) a jako dražší verze Pro (129 dolarů). Pokud chceme se souborem dělat jen základní operace, Standard bude stačit, ale pro závažnější zásahy budeme muset sáhnout hlouběji do prasátka.

Software nabízí solidní kontrolu nad zásahy do existujících dokumentů, včetně možnosti OCR. Ta sice není nejrychlejší, ale rozhodně uchovává dokumenty v originálním formátu a nabídne konverzi písmen to prohledávatelného textu. Do textu můžeme přidávat komentáře, grafické zdůrazňování, “připínat” poznámky, hlavičky i patičky, digitální podpis nebo vodotisk. Můžeme i různě přehazovat stránky. Samozřejmě všechno zvládnout nepůjde, například nový formulář si neuděláme.

V každém případe dostaneme do ruky relativně kompaktní aplikaci, která je solidně organizovaná a nabízí velice solidní kombinaci funkcí. Zásahy jsou rychlé (mimo již zmiňovaného OCR) a ve většině případů Acrobat nahradí. Některé ikony budou při prvním seznamování poněkud neobvyklé, ale brzy si zvykneme. To, že celý program je založen na Javě, nijak neznepřijemňuje jeho ovládání. Jako alternativa Acrobatu je Studio 8 více než dostačující, a ještě nám v kapse zůstane přes 300 dolarů.

 

Pro: Existuje jak pro Windows, tak i pro Mac a Linux

Proti: Nic

Celkem: 85 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Qoppa Software

Cena: 129 USD

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.