Hlavní navigace

Recenze: PDF Studio 2018

21. 6. 2018

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Bez formátu PDF si už počítačový život asi těžko představíme.Společnost Adobe kdysi vsadila na správného koně a posláním vlastní čtečky Adobe Reader do světa zdarma celou situaci jen a jen potvrdila. Ve chvíli, kdy ale potřebujeme s otevřeným dokumentem něco udělat, bude situace složitější.

Voleb je několik. První volbou je samozřejmě originální Acrobat, který umí prakticky všechno co můžeme potřebovat, ale cena připomíná rozpočet rozvojových zemí, což pro řadu uživatelů znamená červenou. A tak není divu, že se několik konkurenčních firem snaží nabízet alternativu.

Jednou z těchto možností je program PDF Studio Pro 2018, který nabízí relativně málo známá firma z americké Atlanty s neobvyklým názvem Qoppa Software. Tento software tradičně přichází ve dvou verzích, levnější verze Standard (89 dolarů) a jako dražší verze Pro (129 dolarů). Je sympatické, že již několik let se cena ani v jednom případě nezměnila. Pokud chceme se souborem dělat jen základní operace, Standard bude stačit, ale pro závažnější zásahy si budeme muset připlatit. Navíc funkce OCR najdeme d v drfažší verzi. Mezi další funkce, které najdeme jen v dražší verzi Pro je třeba možnost digitálně podepisovat soubory nebo soubory optimalizovat.

Software nabízí solidní kontrolu nad zásahy do existujících dokumentů, včetně možnosti OCR, která spolehlivě uchovává dokumenty v originálním formátu a nabídne konverzi písmen to textu, který můžeme libovolně prohledávat. S textem v PDF můžeme samozřejmě nejrůznějším způsobem pracovat. Do textu můžeme přidávat komentáře, grafické zdůrazňování, “připínat” poznámky, hlavičky i patičky, digitální podpis nebo vodotisk. Můžeme i různě přehazovat stránky. Tohle všechno ale PDF Studio umělo už dávno. Mezi hlavní novinky patří změněné rozhraní, které silně připomíná Word. Dále potom lepší práce s textem, podpora písmen Unicode, pozměněné rozhraní pro skenování, možnost výroby templátů a nové "razítka". Hlavní novinkou je ale výrazně zvýšená rychlost.

Verdikt

Celkově musíme konstatovat, že s novou verzí opět přichází solidně robustní program, který nám umožní prakticky jakoukoliv práci se soubory PDF. PDF Studio Pro 2018 Pro rozhodně nahradí Acrobat a ještě se nemusíme upsat krví na měsíční poplatky. Co jednou koupíme, to máme. Výhodou je i mnohem menší velikost programu, zatímco Acrobat zabere téměř 5 GB, PDF Studio asi 300 MB. Ne vždy lze u počítačových programů nabízejících levnou alternativu říci že není co řešit, ale u toho programu to lze.


Pro: Existuje jak pro Windows, tak i pro Mac a Linux

Proti: Nic

Celkem: 90 procent

Výrobce: Qoppa Software

příloha_ovladnete_sva_data

Cena: od 89 USD (verze Standard)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.