Hlavní navigace

Recenze: PDF Studio 11 Pro

22. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Qoppa Software
Formát PDF se již dávno stal standardním formátem pro výměnu dokumentů, konkurenti již marný boj vzdali. A oprávněně – kvalita dokumentu je stejná, ať jej otevřeme na mobilu nebo na počítači, v Rumunsku nebo v Mauretánii.

A díky Acrobat Readeru, který je zdarma, nemáme s otevřením problem, navíc většina počítačů ho má nainstalováno od počátku, Apple pak má software vlastní. Vytvořit soubor v PDF a dale s ním pracovat, to už může být těžší. WorldPerfect, který to automaticky zvládne bez problémů, již dnes používá jen fajnšmekr, s Wordem to není nic mimořádného, a ceny od Adobe za plný Acrobat jsou poměrně nehorázné, navíc v poslední době se musíme upsat ďáblu a platit měsíční poplatky.

PDF Studio

Jednou z alternativ Acrobatu je program PDF Studio, které nabízí relativně málo známá firma z americké Atlanty s poněkud zvláštním jménem Qoppa Software. Ten přichází ve dvou příchutích, jako levnější verze Standard (89 dolarů) a jako dražší verze Pro (129 dolarů). Pokud chceme se souborem dělat jen základní operace, Standard bude stačit, ale pro závažnější zásahy budeme muset sáhnout hlouběji do prasátka. Příjemně ale potěší, že ceny se již minimálně od osmé verze (testovali jsme nejnovější jedenáctku) nijak nezměnily.

PDF Studio

Software nabízí solidní kontrolu nad zásahy do existujících dokumentů, včetně možnosti OCR. Ta sice není nejrychlejší, ale rozhodně uchovává dokumenty v originálním formátu a nabídne konverzi písmen to textu, který můžeme libovolně prohledávat. Do textu můžeme přidávat komentáře, grafické zdůrazňování, “připínat” poznámky, hlavičky i patičky, URL, digitální podpis nebo vodotisk. Můžeme i různě přehazovat stránky. Tohle všechno ale PDF Studio umělo už dávno, konečně se objevila možnost udělat si vlastní formulář. Při práci s formami program podporuje JavaScipt. Pokud máme u počítače skener, můžeme PDF Studio využít k přímému skenování. Zvětšila se integrace s Microsoftem, kdy můžeme převádět jak PDF na docx, tak samozřejmě i opačně.

PDF Studio

Mezi novinky patří otevírací okno s posledně otevřenými soubory, nova razítka, podpora různých jazyků u OCR, lepší práce s grafikou, větší podpora patiček a hlaviček, posílené funkce u verze pro Mac (in a tabletech), lepší informace v dialogu Print a řada nových funkcí pro hromadnou práci. Program byl vždy svižný, nicméně na jeho samotné spuštění jsme museli čekat déle, než by bylo nutné. Jedenáctka je rychlejší a má menší nároky na CPU.

Verdikt

Celkově lze konstatovat, že s touto verzí přichází solidně robustní program, který nám umožní prakticky jakoukoliv práci se soubory PDF. Ikonky sice na první pohled nejsou nejlogičtější, ale na to si brzy zvykneme. PDF Studio 11 Pro rozhodně nahradí Acrobat a ještě se nemusíme upsat na měsíční poplatky. I když si už nikdy další verzi nekoupíme, jedenáctka bude sloužit ještě hodně dlouho. U Acrobatu ve chvíli, kdy přestaneme platit, nemáme nic, i když jsme samotný program zaplatili již několikrát.

Pro: Existuje jak pro Windows, tak i pro Mac a Linux

Proti: Nic

Celkem: 85 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Qoppa Software

Cena: 129 USD (asi 3 100 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.