Hlavní navigace

Recenze: PDF Studio 10 Pro

25. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Qoppa Software
Formát PDF je dnes již standardním a doslova bezkonkurenčním formátem pro výměnu dokumentů. Důvody jsou jasné: kvalita dokumentů je stejná, ať jej otevřeme na na počítači, tabletu nebo smartphonu.

A díky softwaru Acrobat Readeru, který je stále ještě zdarma (u Adobe člověk nikdy neví), nemáme s otevřením problém. Vytvořit PDF, to už může být něco jiného. WorldPerfect, který to automaticky zvládl bez problémů, je dnes bohužel za zenitem a představuje okrajovou záležitost, Microsoft nám PDF udělá, ale dál už nám nepomůže, a Adobe si za plnohodnotný Acrobat účtuje částku, která by pomohla zachránit Řecko.

PDF

Nějak smysluplně se souborem v PDF zacházet, to už je potom úplně jiná káva. Jednou z levnějších možností je program PDF Studio, který nabízí relativně málo známá americká firma s poněkud zvláštním jménem Qoppa Software. Pokud někoho zajímá, co “qoppa” znamená, tak je to alternativní termín pro řecké “kapa” a do latinky přineslo písmeno “Q”. Tento program přichází ve dvou příchutích, jako levnější verze Standard (89 dolarů) a jako dražší verze Pro (129 dolarů). Ceny se již několik verzí nemění. Pokud chceme se souborem dělat jen základní operace, Standard bude stačit, ale pro závažnější zásahy budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy.

PDF

Software nabízí solidní kontrolu nad zásahy do existujících dokumentů, včetně možnosti OCR. Ta sice není nejrychlejší, ale rozhodně uchovává dokumenty v originálním formátu a nabídne kvalitní konverzi do editovatelného textu. Do textu můžeme přidávat komentáře, grafické zdůrazňování, poznámky, hlavičky i patičky, digitální podpis nebo vodotisk. Můžeme i různě přehazovat stránky. Vedle toho můžeme soubory porovnávat, digitálně podepisovat nebo zpracovávat hromadně.

PDF

Mezi základní novinky, které se objevily v nové, desáté verzi, patří možnost optimalizace velikosti souborů, verze pro tablety s dotykovým ovládáním, konverze do HTML 5, možnost práce s vrstvami a přehlednější pracovní okna pro tisk a skenování.

PDF

Verdikt

V každém případě dostaneme do ruky celkem robustní program, který je solidně organizovaný a nabízí velice solidní soubor funkcí. Oproti minulé verzi se PDF Studio navíc výrazně zrychlilo. Některé ikony budou při prvním seznamování poněkud neobvyklé, ale brzy si zvykneme. To, že celý program je založen na Javě, nijak neznepřijemňuje jeho ovládání. Pokud si ho pořídíme, nebudeme muset smutně koukat na předražený Acrobat.


Pro: Existuje jak pro Windows, tak i pro Mac a Linux

Proti: Nic

Celkem: 85 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Qoppa Software

Cena: 129 USD (asi 3 100 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.