Hlavní navigace

Recenze: Parallels Desktop 11

30. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Parallels
Počítačový svět je rozdělen na nesmiřitelné protivníky, jedni se dušují, že jen Apple je ta pravá firma, ostatní zase mají Billa Gatese za softwarového proroka a přes to nejede vlak.

Zastánci Linuxu laskavě prominou, ale jejich miláčci jsou přece jenom okrajová záležitost. Stále více uživatelů se ale blíží k pořekadlu o nažraném vlkovi a celé koze, prostě chtějí z obou systému vymlsat smetánku. A právě pro ně existuje program Parallels.

Parallels

V podstatě se jedná o software, s jehož pomocí si na většině modernějších počítačů Apple nainstalujeme virtuální Windows, a je jedno, jestli máme Apple samostatný nebo ve firemní síti. Potom můžeme pohodlně přepínat a z obou systémů vybírat ty třešničky, které nám fungují lépe nebo které jsou nám sympatičtější nebo které nám prostě méně pijí krev.

Již desítka postoupila o pořádný krok kupředu, ale jedenáctka udělala ten krok ještě větší. Firma tiše pracovala v pozadí a novou verzi nabídla jen pár týdnů potom, co Apple představul svůj nový OS X vs.10.11. Ale Parallels samozřejmě nezapomněly ani na Windows 10, takže máme v každém případě krytá záda. Integrace mezi oběma světy je stále větší a většina funkcí je vlastně společná. Komu je sympatická Contana (microsoftí verze Siri), může si ji plně dopřát. A vlastně víc než plně, protože vedle toho, že Contana jede ve W10, tak pracuje v pozadí natolik šikovně, že ji si můžeme vyvolat z nativních aplikací Macu. Stačí tedy psát článek v Apple Pages a vyslovit přání a Contana naskočí přímo na macovém rozhraní a pokusí se vyhovět.

Parallels

Dalším příkladem integrace může být třeba možnost použít QuickLook, který již pracuje v obou světech. Klepnutím na Space si můžeme prohlížet dokumenty uložené na virtuálním disku Windows.

Používat Windows jako virtuální počítač samozřejmě představuje značný nápor na počítač, takže Parallels svůj software stále dolaďují. Jedenáctka zrychlila startování a vypínání Windows až o padesát procent, což je u tradičně pomalu startujících Windows husarský kousek.

Pokud si chceme Parallels užít i na mobilních platformách, firma nabízí placenou službu Parallels Access, s jejíž pomocí můžeme využívat aplikace, které máme na počítači, na libovolném mobilním udělátku. Roční poplatek je 19.99 dolarů.

Verdikt

TopPro zaryté milovníky Windows je podobný program asi zbytečností, ale zastánci Applu, kterým vadí sporá nabídka nejrůznějších softwarů, zajásají. Získají totiž jedinečnou možnost jak využít programy určené pro Windows, a přitom si stále mohou většinu věcí pohodlně dělat ve známém rozhraní Applu. Parallels navíc nabízí něco, čímž se většina softwarových firem chlubit nemůže – splní všechno co slibuje, má jednoduché ovládání a prakticky nemá na současném trhu konkurenci. A to za 79.99 dolaru určitě stojí. Top produkt.

Pro: Rychlejší startování Windows, řada novinek

Proti: Nic

Celkem: 95 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Parallels

Cena: 79,99 USD (asi 2 tisíce korun)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.