Hlavní navigace

Recenze: Paragon Drive Copy 15 Professional

Sdílet

 Autor: Paragon
Na první pohled se může zdát, že podobné softwary moc potřebovat nebudeme, ale opak je pravdou. Každý z nás asi prošel chvílí, kdy se pevný disk dostal na hranici životnosti a potřebovali jsme všechno přetáhnout někam jinam.

V Exploreru či Opusu to sice jde, ale u dnešních velkokapacitních pevných disků s desítkami tisíc souborů je to věc navýsost nepříjemná. Další z možností je i chvíle, kdy si kupujeme nový počítač a potřebujeme přetáhnout všechno včetně operačního systému. Nebo chceme formátovat pevný disk. Možností není málo. Program Paragon Drive Copy 15 Professional to zvládne za nás.

Program nabízí spolehlivé a multifunkční řešení prakticky všech problémů a potřeb, které kolem pevného disku mohou nastat. Jelikož program je přívětivě malý, stáhneme ho bez potíží i v případě, že naše připojení bude poněkud archaické. Stejně jednoduchá je také instalace. Rozhraní existují dvě – Express a Full Scale.  To první připomíná Windows Metro a jednotlivé kachlíky poskytují přístup k nejzákladnějším a také nejčastěji používaný nástrojům. Druhé rozhraní potom otevře celý program a nabízí kompletní nabídků funkcí se všemi detaily.

Nahoře najdeme tlačítko Home, které otevře lištu a základní toolbar, kde najdeme kroky jako Partitioning, Copy and Migration, Schedule a Volume Explorer. Odsud si vybíráme, co vlastně chceme dělat. Pod hlavní lištou najdeme ještě lištu sekundární, fungující jako virtuální počítač, kde se můžeme jednotlivé kroky prohlédnou a případně zastavit.

Mezi hlavní klady můžeme zařadit podporu nejrůznějších bus interfaces, pevných disků o velikosti přesahující 2,2 TB, osm různých systémů od NTGS až po Apple HFS+. Kopírovat můžeme části pevného disku nebo celý disk, stejně tak si můžeme udělat kopii samotného operačního systému nebo celý disk image.

Verdikt

Patnáctá verze samazřejmě nepředstavuje nějaké revoluční změny, ono to už zřejmě ani nejde. Pro pokročilejší bude nejzajímavější novinkou možnost konverze formátů virtuálního disku, např. ze zastaralého Microsoft Virtual PC do VMware. Pro totální vymazání nových disků SSD je zde nový algoritmus. Vedle rozumné ceny těsně pod 40 dolarů je důležitá i skutečnost, že program mohou používat jak začátečníci, tak i pokročilí uživatelé.

 

Pro: Bohatá nabídka funkcí

Proti: Nic

Celkem: 89 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Paragon Software Group

Cena: 40 USD (necelých 1 000 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.