Hlavní navigace

Recenze: Panda Global Protection 2012

25. 9. 2011

Sdílet

Populární balík bezpečnostních programů španělské společnosti Panda Security se dočkal další verze. K recenzi jsme vybrali nejnadupanější kombinaci Global Protection 2012. Jak je na tom v porovnání s konkurencí?

Balík nabízí všechny očekávané komponenty, k nimž přidal dnes stále častější aplikace určené k dolaďování počítačů, možnost zálohování a ještě něco extra. Ale o tom později. Základní bezpečností aplikace jako antivirus, firewall či Safe Browser, jsou podle očekávání stejné ve všech verzích balíku. Antivirus neoslní ani neurazí, v profesionálních testech se objevuje v horní třetině testovaných programů. Nijak mimořádně nenadchne ani antimalware. O něco lepší je potom firewall, který funguje spolehlivě, a to bez neustálého otravného vyrušování. Pokud už na nás vychrlí nějaký ten dotaz, bude se opravdu jednat o neočekávaný problém a navíc budeme muset mít vypnutého „autopilota“. I přesto ale není firewall nic víc než průměrný.

Aplikace Safe Browser je také v každé verzi balíku, navíc si ji můžeme stáhnout samostatně. V podstatě se jedná o modifikovaný Firefox, který běží pod Linuxem ve virtuálním počítači. Instalace je pomalá a samotné surfování je ještě pomalejší, než je tomu u podobných aplikací konkurenčních balíků špatným zvykem (a to jsme u některých sandboxů měli pocit, že to už pomaleji nejde). Nicméně pravdou je, že po spuštění této aplikace je počítač v naprostém bezpečí. Užívání je ale natolik neohrabané a surfování natolik zpomalené, že Safe Browser budou s největší pravděpodobností využívat jen naprosto paranoidní jedinci.

Panda Global Protection 2012

Filtrování spamu existuje jen v top verzi balíku. Program podporuje POP3 a nastavení je příjemně jednoduché. Zpomalení pošty jsme nezaznamenali, což po zkušenosti s G Data příjemně překvapilo. Přesnost, ať už v oblasti falešné pozitivity nebo falešné negativity, je někde kolem 90 procent, což sice není nic mimořádného, ale podle zkušeností z posledních let to lepší prostě nebude.

Ochrana soukromí pracuje ve dvou hladinách – v té první si prozaicky vyžádá potvrzení pokaždé, když chceme přenést nějaká osobní data (což je prakticky k ničemu), v té druhé potom blokuje přístup ke stránkám, u nichž hrozí nebezpečí phishingu. Tady se ale Panda žádnou vydařenou spolehlivostí pochlubit nemůže. Co je horší – takto mizerná ochrana pronásleduje Pandu nejméně od roku 2009. Program si vnesené údaje uloží zašifrované jednosměrnou šifrou, což v praxi znamená, že je neotevřeme ani my, což je optimální způsob. Alespoň to.

Rodičovská kontrola nabízí kontrolu pro každého uživatele počítače (pokud je na počítači separátně uveden). Buď se spokojíme s nastavením, nebo si vybereme z nabídky 18 kategorií a 64 podkategorií. Pokud máte ale doma počítačově zdatného synka, brzy si všimne, že systém nezvládá stránky HTTPS a s využitím patřičné anonymní proxy pojede internetem jako po másle. O nějaké kontrole času, omezení her či monitorování chatu si můžeme nechat jen zdát.

Panda Global Protection 2012

Onlineová záloha se také nezměnila, pouze volné GB prostoru přicházejí od jiného partnera (MozyHome Online). Ten však nabízí stejný prostor 2 GB a ještě zdarma, takže Pandu pochválit nemůžeme. Možnost vyladění počítače potěší jen do doby, kdy si uvědomíme, že nabízené funkce už na počítači vlastně máme, a to od defragmentace (dobře, uznáváme, že ta ve Windows má k dokonalosti daleko), přes mazání cookies až po odstranění nepoužívaných souborů.

A nyní k těm slíbeným bonusům. Utilitku USB Vaccine si můžeme stáhnout zvlášť (a dokonce zdarma). Jejím úkolem je zabraňovat v poslední době tak častému rozšiřování virů sdílením USB periférií. Princip je jednoduchý – jde o zablokování funkce autorun (automatické spuštění), se kterou přichází většina paměťových médií. S podobnou aplikací jsme se ale setkali u jiné firmy již loni.

 

Verdikt:

Suma sumárum se jedná o bezpečnostní balík, který již několik let nemůže vyjít z vlastního stínu. Novinek je pomálu a většina aplikací funguje spíše průměrně, což není v tak nadupané oblasti, jakým dnešní svět bezpečnostních balíků bezesporu je, dostatečné.

 

Hodnocení: 60 %
Klady: Jednoduché rozhraní a ovládání
Zápory: Jednotlivé aplikace jsou pouze průměrné

příloha_ovladnete_sva_data

 

Cena: 91,99 eur (cca 2 300 Kč v přepočtu)
Výrobce: Panda Security

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.