Hlavní navigace

Recenze: PaintShop Pro X7

23. 10. 2014

Sdílet

 Autor: Corel
Neuplynul ani rok a Corel představil další verzi svého známého fotoeditačního programu PaintShop. Loni jsme se konečně dočkali pořádných změn. Jak je na tom letošní verze?

Rozhraní se změnilo celkem, což mi rozhodně nevadí, protože přehazovat ikonky jenom proto, aby se objevily nějaké změny, není zrovna nejchytřejší přístup. Zůstala také trojice základních nástrojů – Manage, Adjust a Edit.

Vstupní Manage na první pohled vypadá poněkud zmatený, protože oken je poměrně dost, ale vysoký stupeň upravitelnosti celé plochy nám umožní vzhled vyladit si všechno podle potřeb. Opět si můžeme prakticky bez potíží otevírat vlastní adresáře fotografií, což je velice chválihodné, protože starší verze poměrně zločinně upřednostňovaly vlastní knihovnu a „násilně“ otevírané adresáře trestaly přeskokem funkce Adjust.

Paintshop

Když už jsme u tohoto modu - nabídne nám základní fotoeditační kroky, jejichž hlavním cílem je rychlost. Není zde všechno, ale je to především jednoduché a nabídka změn ukázaná v malých vzorcích na pravé straně potěší každého amatéra. Dotyčnou úpravu uvidíme v pravém horním náhledu, když ji uznáme, změna se přenese do hlavního okna. Můžeme pohodlně zpátky přes funkci zpět, ale každý další krok pracuje se s originální verzí, ale s verzí upravenou. Mod Adjust je prostě destruktivní. To trochu vadí, protože je složitější zkoušet, jak efekty ovlivní původní obrázek. Pro většinu lidí nástroje jako croping, odstranění červených očí, změny jasu, či saturace bohatě postačí. Aplikace Smart Photo Fix je velice příjemná.

Paintshop

Zbytek programu potom vlastně tvoří to, proč si většina lidé kupuje fotoeditační softwary, tj. Editor. Ddostaneme pracovní plochu naplněnou aplikacemi, efekty a nástroji, včetně možností instalace plug-ins určených pro programy Adobe. Některé nástroje jsou zajímavé – aplikace HDR zvládne i jedinou fotografii, kterou v případě formátu RAW uměle rozdělí na tři snímky a zase je složí do jedné fotografie pro zpracování.

Paintshop

Mezi novinky patří zejména editování podle obsahu Magic Fill, což v minulé verzi hrubě chybělo. Samozřejmě opět byla posílena práce s barvami a nejrůznějšími výplněmi nebo vzory. To se skrývá pod poněkud tajemným názve Color Harmonies. Objevila se podpora formátu XMP.

Další změny jsou spíše vylepšení již existujících funkcí. O třicet procent se vylepšila práce se štětci, zejména jejich sensitivita je lepší. Nástroje jako Vignette, Noise Removal nebo Retro Labs byly redesignovány, takže se s nimi lépe pracuje.

Program existuje ve dvou verzích, Pro a Ultimate, rozdíl je jen ve třech aplikacích – dražší verze obsahuje korekční aplikaci Perfectly Clear, nástroj na vylepšování portrétů Realillusion FaceFilter3 a sbírku dalších štětců, pozadí a šablon.

Paintshop

Verdikt

Rozdílů je v nové verzi dost. Paintshop je spolehlivá alternativa Photoshopu, neboť nabízí dobrých 90 procent aplikací za desetinu ceny. Navíc nás tento software neobtěžuje povinným měsíčním předplatným, jako to zavedl Adobe. Prostě co si zaplatíme, to máme. A v tomto případě skutečně platí, že za málo peněz dostaneme hodně muziky.

Pro: Bohatá nabídka aplikací, rychlost,
Proti: Adjust je stále destruktivní
Celkem: 85 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Corel

Cena: 1 574,- až 2 435,- Kč (dle verze a konkrétního eshopu - zdroj: Heureka.cz, 23.10.2014)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.