Hlavní navigace

Recenze: PaintShop Pro 2018 Ultimate

20. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Corel
Na novou verzi populárního programu Paintshop jsme si ani tak moc dlouho nepočkali, v rámci současné módy prodlužovat názvy softwarů do nekonečna je na světě verze Ultimate 2018.

Stejně jako verze minulá přichází i verze 2018 v několika příchutích; jednak existují dnes již samozřejmé verze 32bitová a 64 bitová, jednak máme standardní verzi a verzi Ultimate. Za levnější verzi zaplatíme 80 dolarů, za dražší pak rovnou stovku. Dražší verze má navíc sbírku plug-inů, včetně Painter Essential 5, Perfectly Clear 3 SE a After Shot 3. Ceny se jednotlivých verzí se oproti minulým verzím nijak nezměnily.

Po nečekaně  svižné instalaci si můžreme vybrat, jestli chceme pracovat s tradičním rozhraním nebo jestli sáhneme po zjednodušené (a nové) verzi Essentials.

Možnost editace zůstala samozřejmě zachována. Pracovní design se nijak výrazně nezměnil, což bývá ku prospěchu věci. Z původní trojice modulů zbyly dva – Manage a Edit. Archivační modul je také již tradiční, s archivací si budeme moci pohrát dle libosti, pokud využije rozdělení portrétů podle jednotlivých postav do různých adresářů, můžeme při příští fotografii nechat program vyskenovat tvář a pomocí rozlišení obličejí ji automaticky zařadit do patřičného chlívečku. Tohle je milá utilitka, ale neznám nikoho, kdo ji opravdu používá.

Modul Editor je samozřejmě tím, proč fotoeditační softwary kupujeme. I tady se nic viditelného nezměnilo, takže budeme jako doma. Řada novinek v oblasti fotoeditace jsou spíše solidní úpravy a vylepšení již existujících kroků nebo aplikací.  Nástroje jako Štetec, Text nebo Cropping byly dále výrazně posíleny, jen v oblasti štětců jich přibylo hned třicet najednou. Novinkou je možno s programem pracovat ve dvou verzích – obvyklé a jednoduché Essentials, zřejmě určené těm méně zdatným. Mezi další novinky patří mnohem větší možnosti upravovat program na míru, všetně každé lišty. Možnost HDR úprav je pojatá jinak než u konkurence, zvládne i jednu fotografii, ale nečekaně upřednostňuje formát RAW.

Verdikt

Novinky, pokud nebereme v úvahu možnost zjednodušené práce ve verzi Essentials, zde sice jsou, ale žádná řachanda to není, jedná se spíše o další postupné vylaďování. Nabízené nástroje i nadále potěší svojí jednoduchostí jak amatéry, tak svoji robustností i pokročilé. Hlavním trumfem nové verze je rychlost, v minulosti bývala hlavním problémem Paintshopu, dnes se již plně vyrovná jakékoliv konkurenci. Na stranu kladů musíme přidat i to, že se Corel stále drží osvědčeného způsobu placení a na žádné módní pronajímání softwaru si nehraje.

Pro: Bohatá nabídka aplikací, rychlost

Proti: Nic

Celkem: 85 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Corel

Cena: 100 USD (2 200 Kč; ale podle Heureka.cz se snadno vejdete do 2 tisíc)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.