Hlavní navigace

Recenze: PagePlus X4

27. 5. 2010

Sdílet

Britská firma Serif pokračuje ve své nabídce levného přístupu do světa DTP. Dříve směšně levná cena je dnes minulostí, i tak je ale bezkonkurenčně nejlevnější.

Program PagePlus, který se letos dočkal ve verzi X4 neuvěřitelného věku 19 let, byl jedním z prvních softwarů, který přinesl DTP (Desktop Publishing Package) na domácí počítače. Jeho autoři ze společnosti Serif se vždy drželi osvědčené formule jednoduchost za příznivou cenu, a neodstoupil od ní ani s nejnovější verzí.

Nová verze využívá povedených částí minulých verzí a doplňuje je o několik solidních vylepšení. Každopádně se dnes jedná o vyzrálý profesionální nástroj pro pohodlnou tvorbu různých pozvánek či blahopřání, vizitek, reklamních letáčků a všeho ostatního, co hrdlo ráčí. Program nabízí solidní paletu detailních funkcí (dvě plné DVD) a zůstane na nás, jestli z nich využijeme maximum nebo téměř nic. Od samého počátku se projeví dostatek návodů šablon a vzorů, takže při přípravě jednoduché stránky se rozhodně nezapotíme. Zvídaví uživatelé ale brzy zjistí, že aplikací, umožňujících totální kontrolu, je zde víc než dost. Tím pochopitelně mizí dříve příslovečná jednoduchost ovládání.

 

PagePlus X4

 

Uživatelské rozhraní se vylepšilo, od browserů okoukané záložky umožňují práci s několika stránkami najednou. Pokud jsme se s nějakým podobným programem již pracovali, bude se nám zdát PagePlus X4 v rozumné míře intuitivní. Naprostý začátečník ale zapláče. Výrobce si toho byl naštěstí vědom, takže program je již od minulé verze doslova prošpikován nejrůznějšími nápovědami. A málokdo se bez návodu obejde, i když je PagePlus stále jedním z jednodušších a přívětivějších softwarů tohoto typu. Ve chvíli, kdy opustíme pohodlné závětří připravených šablon a jednoduchých projektů, se vznikající dílko ukáže v komplexnějším pohledu, než jsme dosud tušili.

Další aspekt, který po dlouhé roky odlišoval tento program od konkurence pokusů, byl způsob kombinující podporu nástojů pro publikování. Zatímco ostatní programy byly orientovány spíše na složení částí zhotovených jinde (ať už se jednalo o textový editor nebo fotoeditor), PagePlus nabízí vše pod jednou střechou. Fotografie přetáhneme rovnou ze skeneru či fotoaparátu a následně si je upravíme, text napíšeme ve vlastním textovém editoru a potom si ověříme gramatiku. Snad jen pro název galerií s objekty nemuseli tvůrci použít termín Flash, u toho přece jenom očekáváme něco jiného.

 

PagePlus X4

 

Již předchozí verze uměly zacházet s PDF, zvládaly tabulky a fotografie upravovaly lépe než řada fotoeditorů. S tímto formátem si programátoři pohráli snad nejvíc, v nové verzi z něj můžeme dělat slideshow vylepšenou i přechody. Vedle toho oceníme také import souborů z Office 2007 a Openoffice.

Media Bar je úsečka na dolní straně obrazovky, s jejíž pomocí si můžeme odstraňovat jednotlivé palety. Současně slouží jako clipboard pro fotografie, které můžeme přesouvat do dokumentu a zpět. Podpořena byla i grafika, k 3D objektům můžeme přidat mnohabarevné světelné efekty. Hračičkové s textem ocení i aplikaci Shadow Tool, se kterou můžeme pohodlně experimentovat se stínováním.

Možností, jak vkládat text, je k dispozici hned několik, včetně psaní textu přímo do stránky. To se ale bude hodit u jednostránkových plakátů, pokud chceme tvořit třeba kapitolu do knihy, využijeme spíše služeb utility WritePlus, kterou dobře známe z dřívějších verzí. Stejně pohodlně ale můžeme vkládat text připravený ve Wordu.

S výsledkem můžeme naložit podle libosti, od vytištění přes upload na web až po export do nejrůznějších formátů. Je jasné, že doba, kdy základní orientace byla směřována na tisk, je už dávno pryč. Nicméně i tak jsou tiskové funkce na špičkové úrovni, program zvládne i barevné separace včetně procesních a spot separací. Nicméně práce pro tisk a pro web není úplně stejná, ve spodní části nabídky File nechybí možnost přepínání mezi funkcemi vhodnými pro tištěnou a webovou formu.

PagePlus X4

Jako je tomu u většiny podobných programů závislých na našich tvůrčích schopnostech, výsledek bude pouze tak dobrý, jak šikovnými designéry opravdu jsme. Na první pohled není cena 99 dolarů (2 000 Kč) příliš lidová a doba programu za několik stokorun je v tomto případě bohužel už dávno pryč. Na druhé straně si musíme uvědomit, že QuarkXPress a Adobe InDesign jsou nejméně sedmkrát dražší a zase o tolik víc toho nenabízí.

Verdikt:

příloha_ovladnete_sva_data

Spolu s tím, jak PagePlus postupně dospěl, opoustil své levné kořeny a začal nabízet poloprofesionální alternativu programům  programům, jejichž ceny připomínají rozpočet rozvojových zemí. Většině softwarových firem dojde po několika verzích pára. V případě tohoto softwaru to naštěstí neplatí.


Klady: Vysoce účinná alternativa mnohem dražších programů

Zápory: Pro začátečníky poměrně náročné

Hodnocení: 85%

Cena: cca 2000 Kč

Zapůjčil: www.serif.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.