Hlavní navigace

Recenze: OpenOffice.org 3.0

26. 1. 2009

Sdílet

Pokud patříte do malé skupiny uživatelů, kteří ještě neslyšeli o OpenOffice.org, tak vězte, že se jedná o plnohodnotnou alternativu ke kancelářskému balíku od Microsoftu.

open office.org 3.0Historie OpenOffice.org se začala psát před mnoha lety, kdy společnost Sun Microsystems vyvinula kancelářský balík StarOffice, určený pro unixové systémy (včetně Linuxu). Z toho se později odštěpila volně dostupná varianta, která je dnes multiplatformí (tj. spustíte ji v Linuxu, MacOS i Windows). Nezaviněným posláním minoritního kancelářského balíku však byla a je nutnost přizpůsobení svých schopností tomu majoritnímu. Jen tak může OpenOffice.org získát na svou stranu více uživatelů a tím i více peněž do svého rozpočtu. Balík se sice nevzdal svého odlišného principů ovládání aplikací, musel však zapracovat na uživatelské přívětivosti a hlavně schopnosti práce s formáty „microsoftí“ konkurence. Verze 3.0 je důkazem, že se mu to podařilo.

Instalace OpenOffice.org probíhá standardním způsobem, instalační balík má velikost asi 112 MB. Jednotlivé části balíku lze samozřejmě volit i individuálně z obvyklého stromu funkcí. Na konci  je uživateli nabídnuta asociace se stávajícími „office“ dokumenty od konkurence. Není však povinná. Celý balík spouštíte jednou ikonou, která otevře první novinku této verze, startovací centrum. Obsahuje odkazy na všechny aplikace,  šablony dokumentů, nebo správce rozšíření. Ano, k balíku lze totiž instalovat další funkce ve formě modulů (přípona oxt), jako to znáte např. z oblíbeného Firefoxu. Snadno tak přidáte i funkci pro editaci souborů PDF (stejně jako MS Office však načte takový dokument jako obrázek).

open office.org 3.0

Textovým editorem OpenOffice.org je Writer. Jeho vzhled a funkce se výrazně neliší od konkurenčního Wordu. Většinou je dokonce najdete na stejném místě. Mezi novinky Writeru patří vylepšená Lupa, která nyní dokáže při editaci zobrazit více stránek najednou. Na vás ponechá procentuální volbu jejich velikosti (přiblížení) a o zbytek se postará automaticky. Nechybí ani vylepšená kontrola pravopisu. Probíhá obdobně jako u MS, dokonce i konfigurační dialogy jsou velmi podobné, zde se rozhodně neztratíte. open office.org 3.0K dispozici máte rovněž český thesaurus. Dalších zlepšení proti verzi 2.0 doznaly poznámky, které se nyní umisťují vedle dokumentu, přičemž autoři poznámek jsou odlišeni barevně. Asi nejpodstatnější novinkou je však zdokonalená podpora formátu doc a docx (tedy MS OpenXML dokumentů) procházející napříč všemi aplikacemi balíku. Zkoušeli jsme otevírat rozličné dokumenty a zatím pracoval Writer při jejich importu bezchybně. Ukládat však dokáže pouze  ve starších verzích (tedy s příponou DOC).

Stejně, jako je tomu u Microsoftu, patří mezi nejsilnější aplikace balíku tabulkový kalkulátor Calc. Stejně jako jeho kolega otevře i konkurenční dokumenty s příponami XLS a XLSX. Vlastnosti programu opět nijak nezaostávají za konkurencí. Drobné rozdíly však naleznete u vkládání vzorců a při vytváření složitějších systémů tabulek. Calc zvládne dokonce i některá jednodušší VBA makra, což příjemně překvapí. Šikovnou novinkou třetí verze je funkce Řešitel, která vás provede tvorbou složitěších vzorců obsahujících více než jednu neznámou. Dále zde najdete schopnost sdílení sešitu mezi více uživateli. Obě funkce jsou součástí roletového menu Nástroje. Ze zajetých kolejí neuhnul ani průvodce tvorbou grafů. Je přehledný a jednoduchý na ovládání.

Prezentační schopnosti dostatečně ovládá aplikace  Impress. I v tomto případě dostanete v plné míře podporu formátů konkurenčního Microsoftu. Na rozdíl od Powerpointu však využívá tento program naplno svěřené místo na ploše vašeho monitoru. Směle pracuje s panely po obou stranách a  data v prezentaci zobrazuje pomocí záložek. V poslední verzi také přináší nejvíce novinek. open officePrvní z nich je schopnost vytváření tabulek přímo v Impressu. Tyto jste dříve museli přenášet z externích aplikací. Vylepšena byla i práce s grafikou, obrázky lze nyní ořezávat přímo pomocí integrovaného nástroje. Impress také podporuje výstup na více monitorů.

Základní trojlístek kancelářských aplikací dobře doplňuje OpenOffice.org Base, aplikace s podobným posláním jako MS Access. Používá interni implementaci HSQL. Její ovládání se dělí na čtyři moduly: tabulky, dotazy, formuláře a sestavy. Tvorba databáze se pak děje formou průvodců.

Aplikace Draw má na starosti vektorovou grafiku. Svého rivala od Corelu do kapsy nestrčí, půdorys vašeho nového domu i s okótováním v ní však vytvoříte poměrně snadno. Nástroj pro editaci vzorců se jmenuje Math. Jeho okno je rozděleno na dvě části. V jedné vytváříte v textovém módu vzorec, ve druhém jej poté vidíte v grafické podobě. Tento způsob je docela výhodný, s textovou podobou vzorce se totiž subjektivně pracuje snáze, nežli s grafickou. Trochu to připomíná zápis vzorců na některých pokročilých kalkulačkách (kde že ty časy jsou).

open office

Verdikt:

OpenOffice.org 3.0 je jistě velmi obsáhlým a kvalitním kancelářským balíkem. Otázkou je, nakolik se dokáže poprat s rozšířeností toho konkurenčního od Microsoftu. Třetí verze opět udělala ohromný krok kupředu. Mezi její přednosti patří téměř bezchybná spolupráce s formáty MS (včetně těch nových, založených na XML), možnost použití na více platformách a reflexe požadavků uživatelů na rozšíření funkcí a usnadnění ovládání. Všechny součásti pak skvěle exportují do PDF. Subjektivně vzrostla i rychlost. open officePro odpůrce „ ribbonu“ nabízí standardní roletová menu a panely ikon tak, jak je známe ze starších verzí Office. Neméně podstatnou je pak cena, která může v širším nasazení znamenat značné finanční úspory. Proti pak hovoří subjetivně stále intuitivnější ovládání u aplikací od Microsotu, právě ve formě  zatracovaného i chváleného ribbonu a uskupení funkcí do pláství v novém Office 2007. V poslední době také netěší spekulace o „řídnutí“ vývojářského týmu kolem OpenOffice.org a jeho malá aktivita. Samotná existence tohoto kancelářského balíku je však nepochybným přínosem pro všechny uživatele, neb zajišťuje potřebný konkurenční tlak (který už nese své ovoce).

Hodnocení: 85%


Klady:

+ verze pro Windows, Linux i MacOS
+ spolupráce s formáty MS včetně nového OpenXML
+ vysoká úroveň všech aplikací za nulovou cenu
+ nástroje pro českou kontrolu pravopisu

příloha_ovladnete_sva_data


Zápory:

+/- klasické ovládání pomocí ikon a roletových menu
- chybějící poštovní (groupware) klient

Byl pro vás článek přínosný?