Hlavní navigace

Recenze: Odys Mini Sporty DV - kamera pro extrémní sport

9. 3. 2010

Sdílet

V dnešní recenzi si představíme miniaturní kameru určenou pro extrémní sportovce.

Recenze: Odys Mini Sporty DV


Občas se stane, že nám do redakce dorazí zcela exotická věc. Odys Mini Sporty DV spojuje s ostatními kamerami na našem trhu pouze to, že nahrává video. Tím podobnost zcela končí, protože  recenzovaná kamera je v pozitivním i negativním smyslu výjimečnou záležitostí.

Odys Mini Sporty DV

Jak lze vidět na přiložených obrazcích, kamera nedisponuje žádným displejem. Dlužno však v této věci dodat, že na její miniaturní tělo by se žádný displej ani nevešel. Rozměry kamerky mají hodnoty 20 x 55 x 28 mm, což je na výšku o trochu méně než má běžný plynový zapalovač. Hmotnost činí pouhých 39g. Dílenské zpracování je velmi dobré, kamera nabízí ryze funkční černý kovový vzhled. Samotný materiál vypadá velmi odolně, navíc je ke kameře přibaleno bohaté příslušenství, mezi nímž nechybí ani gumová košilka, která by případné nárazy ještě utlumila. Na těle přístroje se nacházejí tři ovládací prvky - tlačítko pro ovládání záznamu a dva přepínače. Jeden slouží pro aktivaci hlasové detekce a druhý pro celkové vypnutí kamery. Na boční straně přístroje je umístěn slot pro microSD kartu na spodní části nalezneme miniUSB port 2.0.

Pojďme se nyní podívat na „papírovou“ specifikaci záznamového ústrojí kamery. Snímač je typu CMOS, výstup videa se ukládá ve formátu AVI s rozlišením VGA (640 x 480).  Rychlost snímkování se pohybuje mezi 20 – 25 sn./s. Video je ukládáno na paměťové karty typu microSD o maximální kapacitě 8GB, což stačí přibližně na 5 hodin záznamu. Tuto výhodu poněkud sráží výdrž baterie, která papírově stačí pouze na 2 hodiny záznamu, v reálném testu jsme se hostali zhruba na tři čtvrtiny této hodnoty, i to je však s ohledem na miniaturní rozměry a hmotnost produktu poměrně zajímavá hodnota.

 

(video)

 

Názor na obrazovou kvalitu si může každý udělat dle přiloženého videa sám, nicméně přikládáme pár postřehů. Díky silně miniaturizovaným rozměrům kamera postrádá ostřící systém, což se na kvalitě projevuje v negativním slova smyslu.  Výsledný záznam  bychom kvalitativně přirovnali k situaci, jako by byl  pořízen některým novějším mobilním telefonem. Pro srovnání uvádíme i odkaz na videa natočená telefonem N95.Znovu však musíme připomenout, že se jedná o skutečně miniaturní produkt, který je nadto charakteristický značnou odolností, z tohoto důvodu jsme tedy ochotni mu tyto nedostatky odpustit.

Odys Mini Sporty DV

Pochvalu zaslouží výrobce zejména za přiložené příslušenství. V krabici najdete rozličné pásky, úchyty i zmiňovaný gumový obal, který po nasazení na kameru výborně chrání proti pádům. Za celou dobu testu jsme neměli problém s uchycení kamery kamkoliv bylo potřeba. Magnetická příchytka vydržela přes své malé rozměry na kapotě automobilu i v rychlosti 50 km/h. Na kameře je umístěno očko, takže si jí uživatel může pohodlně pověsit na krk.

Verdikt

Odys Mini Sporty DV je silně specifický produkt. Velmi dobré technické zpracování sráží  poměrně nízká kvalita pořizovaného videa, která je však kvůli miniaturním rozměrům v zásadě pochopitelná. Miniaturní kamerku můžeme doporučit čtenářům, kterým na obrazové kvalitě moc nezáleží, ale důležité jsou pro ně hlavně rozměry a odolnost. Výhodu představujeje i možnost použití tohoto produktu jakožto klasické webkamery.

Hodnocení: 70%

Klady:

+ Rozměry
+ Odolnost

Zápory:

- Kvalita videa
- Chybí zvuková signalizace nahrávání

Zapůjčil: http://www.empei.cz/

příloha_ovladnete_sva_data

Technické parametry:

Snímač CMOS  
Úhel záběru 72°  
Baterie 3,7V Li-Ion, 260 mAh  
Výdrž baterie 2 h  
Pohotovostní režim 250 h  
Záznam videa AVI, 640 x 480, 20fps  
Pracovní teplota -10 + 60 °C  
Pracovní vlhkost 15-85%RH  
USB port 2.0  
Paměťové karty SD (max. 8GB)  
Využití paměti 1 GB ~ 40 min.  
Rozměry 20 x 55 x 28 [mm]  
Hmotnost 39g  
Podporované operační systémy Windows 98SE / ME / 2000 / XP / Vista

Byl pro vás článek přínosný?