Hlavní navigace

Recenze: Norton 360 v 4.0

23. 4. 2010

Sdílet

Symantec si po několik let udržoval dvě řady svých bezpečnostích balíků – Norton Internet Security mířil na ty znalejší zákazníky, Norton 360 spíše na ty počítačově amatérštější.

Recenze: Norton 360 v 4.0


Symantec si po několik let udržoval dvě řady svých bezpečnostích balíků – zatímco Norton Internet Security mířil na ty znalejší zákazníky, Norton 360 spíše na ty počítačově amatérštější. Postupně se však rozložení funkcí začínalo vyrovnávat - obsluha toho prvního byla stále jednodušší, druhý balík potom dostával další a další funkce. Čtvrtá verze třistašedesátky pak má všechno to, co nabízí jeho interní konkurence, a ještě mnoho navíc.

Barevně se Norton 360 svému známějšímu bratrovi stále více podobá. Úvodní rozhraní je i nadále rozděleno mezi čtyři hlavní oblasti – Bezpečnost, Ochrana identity, Zálohování a Vyladění PC. Zvolení kterékoliv oblasti potom nabídne detaily dalších možností. Samotný výběr je pohodlnější nežli u Internet Security, protože místo jednoho velkého okna vyskakují mnohem menší okna nabízejícící jednotlivé aplikace, které můžeme spouštět či vypínat.

Norton 360 v4.0

Stejně jako je tomu u balíku Internet Security, pryč je doba, kdy byl Norton pověstný coby nenasytný Otesánek konzumující veškerou paměť počítače, při jehož spuštění jsme mohli jít na kávu. Odpadla také nepříjemná instalace –  software se nainstaluje skutečně bezbolestně a funguje do třech minut po zahájení instalace.

Vylepšeny byly i jednotlivé aplikace – antispam využívá nové technologie, která sem přešla z produktů řady Symantec Enterprise. Součástí ochrany je samozřejmé skenování jak příchozích, tak odchozích emailů. Technologie se automaticky integruje pouze s programy Microsoftu, pokud patříme mezi ty, kteří Outlook nepoužívají, musíme si spolupráci doladit.

Rodičovská kontrola, která byla v minulé verzi jen velmi průměrná, dnes navede jedním kliknutím na webovou stránku Online Family.Norton, jež obsahuje všechny ochranné a kontrolní funkce, které můžeme potřebovat proto, abychom postavili bariéru mezi internet a příliš zvědavé dítko.

Norton 360 v4.0

 

Velmi vyspělá je ochrana internetového soukromí, identifikace a blokování stárnek hrozících phishingem nemá konkurenci. Ve Firefoxu a Internet Exploreru získáme bezpečnostní lištu, z níž na první pohled poznáme stupeň nebezpečí. Pokud si vyplníme „identifikační kartu“, bude za nás program automaticky vyplňovat webové formuláře. A zapomenout nemůžeme ani na automatickou práci s hesly.

Firewall je tradičně vynikající, nutno ale konstatovat, že pokud začneme skutečně šťourat pod kapotu, může být nabídka jednotlivých funkcí až ohromující. Naštěstí platí, že až na naprosté vyjímky nebudeme muset na tato nastavení sáhnout.

Co má Norton 360 navíc, je především možnost zálohování pevného disku. To je již tradičně dostatečně flexibilní, základní nastavení sice zálohuje jen některé typy souborů, nastavit si ale můžeme cokoliv. Vedle možnosti zálohování na prakticky libovolné médium dostaneme také možnost využít 2 GB místa online. Pokud si připlatíme za dražší verzi Premium, dostaneme těch GB hned 25. Na něčem takovém není nic mimořádně nového. Příjemná je ale možnost přístupu k uloženým datům rovnou z portálu Norton Account, který si při zakoupení produktu zdarma nastavíme. Vlastní data tak máme přístupná z celého světa.

 

Norton 360 v4.0

 

PC World TOP PRODUKTOptimalizace počítače slouží k dosažení potřebného výkonu. Používá k tomu tradiční nástroje jako je defragmentace, mazání nepoužívaných souborů či „dočasných“ adresářů, které programy od Microsoftu tradičně odmítají mazat. Sem patří také pravidelné čistění Registrů. To ovšem musíme nechat na softwaru a nemůžeme do něj ani zasahovat, ani prověřovat, co přesně s Registry Norton udělal.

Verdikt:

Čtvrtá verze se prostě povedla. Nabízí megabalík programů, které pracují jako dobře naolejovaná mašina.  Těch pár korun navíc, o které stojí Norton 360 víc, se rozhodně vyplatí. Udělujeme hodnocení PC World TOP PRODUKT.

Hodnocení: 90%

příloha_ovladnete_sva_data

Zapůjčil: www.symantec.cz

Cena: 1899 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.