Hlavní navigace

Recenze: Nero 12 Platinum

Sdílet

 Autor: Nero
Dvanáctka populárního programu Nero je na světě. Povedla se?

Bývaly doby téměř povinného vypalování cédéček a dévédéček, a tehdy každé nové Nero nebo Roxio znamenalo poprask a nekonečné diskuze o tom, který balík je lepší. Tyhle doby jsou ale dávno pryč. Již dávno se ale nejedná o pouhé vypalování, již dlouhé roky je Nero komplexním multimediálním balíkem, jehož programy zvládnou prakticky všechno, co si můžeme přát. Důležitější bude spíše připomenout, co je nového a jak dobře jednotlivé aplikace fungují.

První setkání s programem

Jak je již zvykem, instalace nějakou dobu trvá, takže nebude stačit preso, ale pořádný kafáč. Takové množství programů a odpovídajících přístupů navíc nějaké to  místo zabere. Pokud si ovšem myslíme, že budeme při relativně pomalé instalaci na počítači dělat něco jiného, tak se mýlíme, protože nás budou prudit neustále vyskakující okna. Naštěstí nevyžadují žádné klikání, takže s důvěrou na kávu Je jasné, že řadu aplikací si můžeme pořídit zadarmo, ale tady je máme pěkně kompletní a ještě propojené.

Opět nás přivítá okno sloužící jako centrální přístup k jednotlivým aplikacím. Uživatelské rozhraní je lepší, ale ne pro každou aplikaci. Celkový počet aplikací se snížil a v nové verzi jich zůstává sedm: Nero Express, Burning ROM, Nero Recode, BackItUp, Nero Video, Nero Rescue Agent, Nero Blue-ray a Kwik Media.  Díky tomu, že zmizely aplikace jako SoundTrax, Cover Designer a Wave Editor, Nero poněkud zeštíhlelo. Pokud ale někdo po těchto aplikacích zaslzí, může si je zdarma stáhnout z firemních stránek.

Tady se to ponděkud duplikuje

Srdcem programu i nadále zůstává Nero Video. Zde jako novinku musíme připomenout nativní podporu formátu AVCHD, úpravu výstupního rozlišení videa do dnes tak populárních formátů 16:10 a 16:9, novou stabilizaci obrazu a řadu nových efektů.     

Nero Kwik Media, kterou jsme si minule museli stahovat separátně, je určena jak přehrávání, tak i streamingu videa, hudby nebo obrázků na všechny domácí multimediální zařízení. Přitom se podařilo držet složitost na uzdě.

Dále byla vylepšena aplikace Nero Recode, s jejíž pomocí dnes zvládne konverze prakticky všech formátů. Do počítače dostaneme i filmy z Blu-ray, aplikace zvládne i převod 3D na 2D. Samozřejmě se nevynechalo ani sdílení, jednotlivé servery jako YouTube, a Facebook mají vlastní nástroje, navíc můžeme synchronizovat naše mediální pokusy s perifériemi pracujícími s Androidem, a to pomocí připravených předvoleb pro vytvoření výstupu v optimálním formátu a rozlušení. Solidní je i Nero Rescue Agent, který najde a obnoví vymazané soubory. A nejen to, poradí si i s poškrábaným cédéčkem nebo nečitelnou flashkou.

Při zálohování dnes můžeme využít i vysokokapacitní disky (přes 2.2 TB), rychlejšího připojení USB 3.0, playback Blu-ray a ripování nekomerčních disků Blu-ray. Celý balík existuje ve dvou verzích, Platinum (130 dolarů) a o třicet dolarů levnější verze Nero 12. Pokud ušetříme, přijdeme o stabilizaci videa a o práci s Blu-ray.

Verdikt

Balík Nero, původně založený na nabídce služeb pro přehrávání, editování a pálení videa, již dávno konvertoval ke sdílení našeho digitálního života. Kvalitní a spolehlivé vypalování je samozřejmostí, koneckonců si na tom firma Nero vystavěla před patnácti lety pověst. Pokud existuje typ disku, který program Nero ROM nezvládne, nebudeme ho potřebovat. Podpora až 32 vypalovaček současně je částečně žert, částečně úlitba někomu, kdo pálí komerčně. Jinak pokračoval trend zahájený jedenáckou a multimediální podpora a integrace s nejrůznějšími perifériemi byla dále posílena. Zeštíhlení programu prospělo, celý balík je sevřenější a máme pocit větší intergrace. Pokud se pro něj rozhodneme, chybu rozhodně neuděláme.

 

Celkem: 90 %
Pro: Moc toho již zlepšit nejde; čeština

příloha_ovladnete_sva_data

Proti: Nic

Výrobce: Nero
Cena: 90 eur (cca 2 300,- Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.