Hlavní navigace

Recenze: Muvee Pixie - na video snadno a rychle

10. 1. 2011

Sdílet

Dostat záznam z kamery je jednoduché, potom ale nastane nerovný boj terminologií a složitým programem, plným aplikací, na které jsme od minulé dovolené úspěšně zapomněli.

Domácí videa lze rozdělit na dvě základní skupiny. Ta první je plná školáckých i profesních chyb a tedy v podstatě k nekoukání. Ta druhá, pochopitelně menší, potom představuje dílka mnohem solidnější, zato povětšinou připravená doslova a do písmene v potu tváře. Ostatně kdo někdy neměl s editací videa potíže? Dostat záznam z kamery je jednoduché, potom ale nastane nerovný boj s terminologií a složitým programem, plným funkcí, na které jsme od minulé dovolené úspěšně zapomněli. Právě proto většina lidí videoeditaci ani nezkusí a spokojí se s tím, co se podařilo natočit. A jsme opět u té první skupiny.

Podobně na tom jsou i videoeditační programy, od těch ultrasložitých (kde kraluje Adobe Premiere) přes střední proud až po ty jednoduché. Na úplném konci pole potom stojí singapurská firma s podivným názvem Muvee Technologies, která se s programem nazvaným Pixie snaží získat pozici nejjednoduššího softwaru pro domácí editování videozáznamu. V podstatě se jedná o slabšího bratříčka již tak jednoduchého softwaru Reveal.

Program vyžaduje, aby byl na počítači nainstalován Windows Media Player a podle firemního tvrzení se jedná o software, který je zaměřen i na sociální sítě. Vedle přímé možnosti uploadu na Facebook a YouTube (což není v dnešní době nic mimořádného) se zde vyskytuje i možnost posílat vzniklé výtvory na firemní síť Shwup.com. Vedle toho existuje i varianta ukládání ve formátu pro iPhone a Android.

Samotná práce pravděpodobně už nemůže být jednodušší, což ovšem současně táhne celý program do slepé uličky, alespoň z pohledu tvůrčích možností. Sice bez propoceného trička zvládneme udělat celý videozáznam včetně titulků, kapitol, grafického pozadí a animace, na druhé straně je ale počet triků, přechodů a možností omezen víc, nežli je v kraji zvykem. Díky tomu se může stát, že druhé a každé další video bude méně a méně zajímavé.

Verdikt:

příloha_ovladnete_sva_data

Co říci závěrem? Výsledek vašeho snažení bude s programem Muvee Pixie zajímavý a rozhodně neurazí. Na druhé straně se ale dostaneme jen o fous dál než  s programem Windows Movie Maker nebo jeho novější alternativou Windows Live Movie Maker.

Hodnocení: 60%

Cena: 30 USD (cca 580 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.