Hlavní navigace

Recenze: Motorola Razr I XT890 – Intel Atom v telefonu? Proč ne!

24. 2. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld
Není to tak dlouho, co Intel oznámil svůj vstup na pole procesorů pro mobilní telefony. Otestovali jsme jednoho ze zástupců této kategorie, Motorolu Razr I. Jak si v našem testu "atomový" smartphone poradil?

Hlavním trumfem Motoroly Razr I XT890 by měl být jednojádrový procesor Intel Atom Z2460 běžící frekvenci 2 GHz. Frekvence je rozhodně nadprůměrná a hodná spíše na přenosný počítač. Procesor je navíc postaven na 32bitové architektuře x86, která není u mobilních telefonů zvykem. To má ale nevýhodu, že není možné spouštět aplikace postavené na Android NDK. 

O vykreslení se stará grafika Intel GMA a telefon je také osazen 1 GB operační paměti. Super AMOLED displej má velikost 4,3“ a rozlišení 540 × 960 pixelů. Technické specifikace jsou tak velice slušné. Úsporná platforma spolu s 2000mAh baterií navíc slibuje slušnou provozní dobu.

Z 8 GB vnitřní paměti je po spuštění dostupných přibližně 5 GB. Ne nepřepsali jsme se, opravdu si operační systém Android alokuje téměř 3 GB z „vaší“ paměti. Naštěstí ji můžete rozšířit o microSD kartu. Aktuální verze systému je 4.04, Motorola přitom s nástupem jara slibuje i Jelly Bean.

V balení najdete kromě samotného telefonu také nabíječku s odnímatelným kabelem, sluchátka a krátký návod.

Zpracování a displej

Zpracování telefonu je velmi dobré a tělo působí bytelně. Okraje okolo displeje jsou velmi úzké (tzv. edge to edge) a telefon v podstatě není o moc větší než samotný displej. Rozměrově si je velmi blízký například s modelem Samsung Omnia 7, který je ale osazen jen 4“ displejem.

Na těle se nachází celkem 4 tlačítka – pro vypnutí, fotografování a zvýšení a snížení hlasitosti. Všechna jsou na pravé straně telefonu a bez výjimky jsou zpracována velmi kvalitně. Zde rozhodně nemáme výhrady. Na pravé straně se pak nachází nezakrytý konektor pro micro USB a zakryté sloty pro simkartu a microSD kartu.

Zadní strana působí elegantním dojmem a její převážná část je z kevlaru, takže se nepoškrábe. Horní část  spolu s čočkou fotoaparátu kryje sklíčko, přičemž se patrně jedná o odolné sklo Gorilla Glass použité i vpředu. Mírně vystouplá je dioda pro blesk, která tak může být náchylnější na odření. Ke zpracování máme jednu výhradu – telefon nelze nijak nenásilně rozmontovat a z toho plyne také nemožnost vyměnit baterii. A takovému řešení při dlouhodobém používání prostě nefandíme.

Displej bohužel nepatří svou jemností k tomu nejlepšímu na trhu. AMOLED sice podává výborné barvy (i když lehce přesaturované), ale protože Motorola využívá zobrazovací matici Pentile, není displej příliš jemný a často negativně upoutává ne zrovna jemnými přechody (například v případě písmua). Vše padá na vrub právě Pentile matici, kterou využívá například také Samsung Galaxy S III. Nevýhody však nejsou v jeho případě tak patrné, neboť Galaxy S III nabízí rozlišení displeje 720 x 1280 (HD) a Razr I má „pouze“ 540 × 960.

Plochu displeje navíc zmenšují dotyková „virtuální“ tlačítka, která ale mají tu výhodu, že jejich poloha se mění podle natočení displeje a vždy je tak máte po ruce. Přesto nám jsou však klasická tlačítka příjemnější. Razru také chybí, podobně jako novému Nexusu, klasické tlačítko pro menu - nahrazuje jej tlačítko pro přepínání aplikací. Překvapivě brzy si však zvyknete.

Displej telefon Motorola Razr I

Kontakty, volání a SMS

Co se dialeru a správce kontaktů týká, máme jen drobné připomínky. Vše je bez problémů svižné a intuitivně ovladatelné. Zobrazení detailu kontaktu s obrázkem je sice hezké, nicméně Google po synchronizaci váš obrázek zmenší, a ten tak bude dostupný pouze v mizerném rozlišení, což nevypadá nejlépe. Příjemná je možnost nastavit vybraným kontaktům různé vyzvánění, což už výrobci většiny chytrých telefonů ignorují.

Trochu nám chyběla možnost snadného přístupu z kontaktů na SMS konverzaci, ale to už je spíše detail. SMS zprávy jsou sdruženy do konverzací, jak to je u chytrých telefonů zvykem. V konverzacích lze navíc hledat.

Motorola Razr I - konvertace

Samotný launcher i připravené widgety vypadají pěkně a ladí s celým systémem. Snadný je přístup k nastavení Wi-Fi, mobilních dat a podobně, stačí jen odrolovat obrazovku úplně doleva. Pro přístup do nastavení launcheru zase stačí odrolovat doprava. Seznam aplikací je podobný jako na novém Nexusu a nemáme k němu výhrady.

Dodané aplikace

Motorola se v tomto případě držela hesla „méně je někdy více“ a v telefonu je předinstalováno pouze několik nejdůležitějších aplikací, především těch od Googlu, jako je Gmail, Google+, Play music, Mapy, Chrome, Navigace a najdete zde také emailový klient a QuickOffice pro práci se soubory.

Motorolu musíme na těchto řádcích pochválit, neboť v telefonu nenajdete řadu přeinstalovaných zbytečností, které se při prvním spuštění budou dožadovat koupě a nepůjdou z telefonu odstranit. Nic takového zde nehledejte, nenajdete zde dokonce ani klienta pro sociální síť Facebook a Twitter. Motorola se zkrátka snaží nabídnout co nejčistší Android a za to jí jednoznačně patří palec nahoru.

SmartAction potěší

Jednou z dodaných aplikací je také SmartAction, která slouží pro automatizaci jednotlivých činností. Například po připojení sluchátek automaticky spustí hudební přehrávač či po příchodu domů automaticky vypne datové připojení.

Můžete si také nastavit akce po příchodu do práce, při snížení limitu baterie na určitou úroveň, připomínku na nabíjení telefonu vždy na večer a mnohé další. Akci může aktivovat řada podmínek – nastavený čas, daná lokace, připojení k síti, úroveň baterie a další. 

Jedinou předem nastavenou akcí je Low battery saver. Ten se aktivuje, když úroveň baterie klesne pod 25 % a zároveň není telefon nabíjen. Akce omezí jas displeje na minimum, vypne GPS modul a omezí používání dat na pozadí. V kritické chvíli tak dokáže uspořit důležitá procenta baterie.

SmartAction jsou výbornou aplikací a usnadní vám každodenní soužití s telefonem. Nevýhodu spatřujeme pouze v tom, že lokaci nelze určovat dle GSM přijímačů a akce vázané na lokaci vyžadují aktivované Wi-Fi rozhraní.

Fotoaparát je pouze průměrný

Fotoaparát zvládne až 8 megapixelů (ve formátu 4:3) a video můžete natáčet ve Full HD (1920 x 1080). V základním nastavení je fotoaparát nastaven na poměr stran 16:9 při rozlišení 6 megapixelů. Za dobrých světelných podmínek je všechno v pořádku, bohužel v šeru či v noci je na fotografiích docela velké množství šumu a příliš nepomáhá ani poměrně slabá dioda. Pokud telefon držíte na šířku, tak se vám občas stane, že optiku fotoaparátu či diodu zakryjete jedním ze svých prstů.  

Telefon umožňuje nahrávat video až v rozlišení Full HD a kvalita je stejně jako v případě fotoaparátu průměrná. V nočních záběrech vás však čeká, stejně jako v případě fotografií, poměrně vysoké množství šumu.

Při natáčení videa v plném rozlišení také brzy narazíte na nedostatek vnitřní paměti. Kompresní poměr u videa je přibližně stejný jako v případě Samsungu Galaxy S II, ale telefon natáčí se 30 snímky za sekundu a velikost pětiminutového videa hravě překoná 600 MB.

Celkově hodnotíme fotoaparát jako průměrný, srovnávací fotografie s telefonem Sony Ericsson Xperia Neo najdete v galerii. Jediným pozitivem u fotoaparátu je opravdu bleskové spouštění.

 

Výkon a výdrž baterie

Platforma Intelu s 2 GHz slibuje poměrně slušný výkon. My jsme jej testovali především pomocí  dvou volně dostupných nástrojů:  Quadrant Beckmark a AnTuTu benchmark . V testu Quadrant dosáhl Razr I výsledku 4328 bodů a zařadil se těsně za HTC One X. Konkurenční telefony však jednoznačně překonal v hodnocení operační paměti (viz graf v galerii).

V druhém testu pomocí nástroje AnTuTu benchmark získala Motorola 13885 bodů, což jí řadí stejně jako v případě Quadrant testu mezi Asus Transformer Prime a HTC One X. Dle grafu ztrácí Motorola na HTC zejména v obou testech CPU, což je způsobeno především počtem jader procesoru. Zatímco HTC má 4, Razr pouze jedno.

 

            Výsledky testu Motorola Razr I v AnTuTU BenchmarkVýsledky testu v nástroji Quadrant Benchkmark.

 

Výkon telefonu je tak podle testu dostatečný a srovnatelný s konkurenčními platformami. Na 4jádrové top telefony sice nedostačuje, ale to asi nikdo nečekal. Dojem z výkonu je velmi dobrý i při reálném používání, telefon nemá sebemenší problémy s aplikacemi a pracuje bez jakýchkoli zádrhelů. Bez problémů si také poradí s náročnými hrami, jako je například GTA III. Příjemné také je, že Razr I se ani při velké zátěži extrémně nezahřívá.

Výdrž baterie je (i při takto slušném výkonu) velmi dobrá. V zátěži jej samozřejmě vybijete během několika hodin, ostatně jako každý jiný chytrý telefon, ve spánku však vydrží docela dlouho. Kromě úsporné platformy je to způsobeno také baterií s kapacitou 2000 mAh. Ani datové připojení, ani Wi-Fi telefon zbytečně „neždíme“ a při našem nočním testu, kdy byl telefon 8 hodin připojen k datům, stahoval emaily a nebyl nijak omezen, zmizelo za celou noc z baterie pouhých 4 -5 %.

Při běžném používání na Wi-Fi, se zapnutými daty, občasným čtením Twitteru, surfováním na webu apod. telefon bez problémů přežije den a ještě má dost energie do dalšího. Největším „žroutem“ baterie je pak samozřejmě velký 4,3“ displej, který podle statistik v operačním systému Android před vybitím telefonu svítil něco přes 3 hodiny.

Zásadní chyby nemá, ale dokonalý také není

Kdybychom měli jmenovat nejzásadnější důvody proč telefon nekupovat, byl by to určitě displej s Pentile maticí a průměrný fotoaparát, neboť od obojího jsme v této cenové kategorii prostě očekávali trochu více. Při závěrečném testování jsme objevili ještě jednu neduhu. Telefon má problémy s korporátními sítěmi zabezpečenými protokolem 802.1X. Podle otevřených diskuzí na internetu to je chyba přímo v samotném operačním systému Android a trpí ji spousta telefonů. Odstraněna je ve verzi Jelly Bean.

 V ostatních ohledech se nám telefon opravdu líbil, a pokud hledáte něco výjimečného, Razr I je určitě dobrou volbou. Musíte se však poohlédnout v zahraničí, neboť v České republice se neprodává.

Platforma Intelu má podle našeho názoru v telefonech určitě velkou budoucnost, neboť alespoň u Motoroly pracuje na jedničku. Vysoký výkon ve spojení s dobrou výdrží na baterii je přesně to, co dnešní uživatel od chytrého mobilního telefonu očekává a platforma Intelu umí toto očekávání naplnit.

 

Hodnocení: 70 %

Pro: slušná výdrž na baterii, solidní výkon, kvalitní zpracování, kevlarová záď, svižný chod, žádné zbytečně předinstalované aplikace, rychlý fotoaparát, NFC, stavová dioda

Proti: displej s Pentile maticí, průměrný fotoaparát, jen 8 GB vnitřní paměti, nemožnost vyměnit baterii, dodaná sluchátka, vyšší cena

Výrobce: Motorola
Cena:
okolo 475 dolarů (popularelect.com), cca 9000 Kč

Zapůjčil: Intel

příloha_ovladnete_sva_data

 

Foto: Roman Diviš

Byl pro vás článek přínosný?