Hlavní navigace

Recenze: mini počítač Advent Eco se spotřebou 30W

1. 4. 2009

Sdílet

Advent Eco spotřebuje dvakrát méně energie než běžná 60 W žárovka. Jen pro srovnání – v běžném PC toto množství energie spotřebovává pouze procesor, a to nemluvíme o pevném disku, grafické kartě a ostatních komponentech.

Advent Eco


Tento energetický „zázrak“ si uvědomíme ještě silněji, když se dozvíme, že Advent Eco není vybaven standardním úsporným procesorem, který je typický pro netbooky – tedy Atomem od Intelu – nýbrž plnohodnotným Core 2 Duo stejné značky o frekvenci 1,5 GHz.

Další specifikace obsahuje 2 GB paměti RAM, harddisk o kapacitě 160 GB a Windows Vista ve verzi Home Premium. Díky wi-fi zařízení a krátké anténě v zadní části stroje můžete počítač bezdrátově připojit k domácí síti. Zvnějšku vypadá Advent Eco stabilně a kvalitně zpracovaný a je vyveden v uhlově černé barvě.

Stylově řešené je chlazení – to je na kompaktním těle Adventu Eco umístěno ve spodní části na obou stranách, přičemž vzduch je vypouštěn skrze mříž, která je na první pohled patrná v zcela navrchu přístroje.

V praxi se stroj přehnaně nepřehřívá a není ani příliš hlučný. V oblasti výkonu je však nízká spotřeba jasně patrná – například ve 3D hrách jsme naměřili pouhé 4 snímky za sekundu, což je ale pochopitelné vzhledem k tomu, že Advent Eco není vybaven externí grafickou kartou. Přes tento nedostatek nám v testu WorldBench 6 vyšlo slušných 63 bodů. K počítači je dodávána bezdrátová klávesnice vybavená nabíjecími bateriemi, samozřejmostí je i nabíječka na tyto baterie. Skříň samotného stroje je vyrobena z kombinace dvou materiálů: recyklovaného hliníku a plastu. Advent Eco je dodáván v minimalistickém balení, které například neobsahuje žádný tištěný manuál.

V našem měření dosáhla průměrná spotřeba počítače úctyhodných 26 W, což z něj dělá jednoho z horkých favoritů pro ekologicky zaměřené uživatele a také pro energetické a ekonomické pracovníky firem a institucí.

Vlastnosti

Procesor Intel Core 2 Duo T5250 o frekvenci 1,5 GHz, operační systém Windows Vista Home Premium, harddisk 160 GB SATA, 2 GB DDR2 RAM, 4 x USB 2.0, ethernet, DVI, S-video, wi-fi 802.11b/g, DVD mechanika, průměrná spotřeba energie 26 W, rozměry: 255 x 220 x 105 mm.

Cena: cca 20 000 Kč

Verdikt

příloha_ovladnete_sva_data

Ekologie není u tohoto modelu pouze prázdným slovem a reklamním trikem. Advent Eco opravdu přináší extrémně nízkou spotřebu energie, kromě toho nabízí tichý provoz a dostatečnou rychlost pro běžné domácí a kancelářské využití.

Hodnocení: 85%

Byl pro vás článek přínosný?