Hlavní navigace

Recenze: Malujeme s Akvisem

31. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Akvis
Ruská firma Akvis, která si založila obchodní plán na tom, že fotoeditační program rozdělí na jednotlivé aplikace, které bude prodávat zvlášť, dala na trh nové verze svých aplikací, které nám z fotografie slibují udělat obrázek.

A jak je zvykem, nejedná se o jeden program, ale hned o celou sérii. Vybrali jsme si samostatné programy Sketch, OilPaint, AirBrush, Charcoal a Points. Všechny mají identické pracovní rozhraní, čímž si tvůrci ulehčují práci a uživatelé se zase nemusí nic učit.

Sketch 18

 

Jak číslo verze naznačuje, jedná se o jednu z nejpopulárnějších aplikací. V tomto případě si můžeme fotografii pozměnit na kresbu tužkou, vodovkami a uhlem. Tím posledně jmenovaným pak program leze do zelí samostatné aplikaci, což mi připadá poněkud podivné. Celá práce je jednoduchá – fotografii otevřeme, uprostřed se nám ukáže malé okno, ukazující, jak bude změna vypadat. S oknem můžeme libovolně hýbat, ale rozměry jsou neměnné. V pravo si můžeme nastavit některé parametry, především pak razanci úprav a nastává krok poslední – výběr z mnoha předem připravených rastrů. Jejich názvy nejsou zrovna inspirativní, ale naštěstí nám malé okénko ukazuje, jak to asi bude vypadat. S cenou 72 dolarů je z celé nabídky nejdražší.

OilPaint 5

 

Jak ostatně sám název připomíná, tato aplikace mění naše fotografie na olejomalbu. Pátá verze má novou sekci Frames nabízející řadu rámečků, má doplněnou nabídku typů olejomalby a podporuje displeje o rozlišení 4K a 5K. Funkce Cropping je posílena o možnost nastavit poměr stran a můžeme si při instalaci vybrat, na který drive se nám program bude instalovat. Stejně jako za ostatní aplikace, za OilPain zaplatíme 49 dolarů.

AirBrush 4

 

Jedná se o možnost bezdotykových úprav. Jako u předchozí aplikace, i tady je změn pomálu. Cropping a podpora 4K a 5K, k tomu nabídka Decoration s třemi efekty – Text (byl i u předchozí verze), Canvas a Frame. Můžeme tak měnit „materiál“ podkladu, přidat jeden z pěti nabízených rámečků a dílko doplnit vodoznakem. Rozšířila se i podpora nových typů formátu RAW.

Charcoal 2

 

Z pořadového čísla je jasné, že se jedná o celkem nový software, který nám pozmění fotografii na kresbu uhlem. Vedle výše uvedených změn je zde více předem nastavených typů kresby a výrazně posílen tisk vhodný pro tisk velkorozměrových plakátů

Points 2

Jedná se o techniku podobnou impresionismu. Druhá verze se opět dočkala změn relativně drobných a odpovídají těm uvedeným u ostatních programů.

Verdikt

Co říci celkově? Jednotlivé aplikace rozhodně fungují a díky sjednocenému rozhraní platí, že jak se naučíme pracovat s jednou aplikací, půjde nám to se všemi. Všechny zmíněné softwary navíc existují jak v samostatné verzi, tak i jako plug-in. Softwary pracují rychle a pokud nešlápneme na plyn až moc, můžeme se dočkat i celkem reálně odpovídajícím výsledkům. Zůstávají ale dva hlavní problémy – změn je pouze minimum a ještě k tomu některé budou použitelné jen pro minimum uživatelů. Druhým problémem zůstává cena, celkem zaplatíme 270 dolarů, co což u konkurence dostaneme plnohodnotný fotoeditor, který bude schopen většinu z nabízených funkcí zvládnout také. Akvis si toho je dobře vědom a proto kombinaci nabízí za výrazně sníženou cenu.

Pro: Rychlost, jednoduchost

Proti: Minimální změny, cena

Celkem: 70 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Akvis

Cena: 183 dolarů (4 440 Kč; kompletní balík)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.