Hlavní navigace

Recenze: MakeUp Pilot a Retouch Pilot

27. 3. 2010

Sdílet

K tomu, abychom ze stovek a tisíců fotografií vykouzlili pár skutečně dokonalých fotek, budeme potřebovat patřičné pomocníky

Fotoeditační pomocníci

 

Základní fotoeditační programy sice zvládnou mnohé, i tak ale existují desítky drobných programů, často ve formě plug-inů pro populární fotoeditory, které nabízejí funkce, jež výrobci klasických programů opomenuli. Podívejme se na dvě z nich, které pocházejí z dílen společnosti TwoPilots, sídlící v Rusku.

MakeUp Pilot


Jedná se o klasickou jednoúčelovou utilitu, fungující jako kosmetický nástroj pro portrétní fotografie. Pokud nefotíme opravdové modelky, krásky obdařené dokonalou pletí (nebo v pozadí si pomáhající kosmetičkou), bude pleť každé fotografované osoby mít na obrázku nějaké drobné nedostatky, od pih až po vrásky.

MakeUP Pilot

A tady právě přichází ke slovu tento program – vady odstraňujeme buď po jedné - v tomto případě program funguje jako obvyklý nástroj Healing spot, nebo je maskujeme pomocí štětce, takže výsledek vypadá jako po airbrushování. Sílu všechn nástrojů lze upravit, ke kosmetickým úpravám navíc dostáváme i možnost zvětšování, cropingu, změn kontrastu a jasu a možnost otáčení obrázků. Občas si při práci připadáme jako v šatně nějaké herečky, nástroje jsou i podle toho nazvány – pudr, rtěnka nebo oční stíny. Co si budeme povídat, jednoduše používáme digitální make-up.

Pro oba recenzované softwary platí, že existují jako samostatný program i jako plug-in pro velké fotoeditory. Začátečníky možná potěší, že se program automaticky spouští s animovanou nápovědou. MakeUp Pilot toho neumí zase tak moc, ale s minimálními hardwarovými náklady a nízkou cenou se vyplatí každému, kdo to s portrétní fotografií myslí vážně.

Hodnocení: 80%


Retouch Pilot


Opětovně se jedná o víceméně jednoúčelovou utilitku, která, jak ostatně název napovídá, slouží jako kdysi štětec v ruce retušéra. Softwarová verze má za cíl spíše opravovat staré fotografie, odstraňovat škrábance či prach, nežli vylepšovat pleť portrétované osoby. Zvládne ale také odstranění nepříjemných drátů v pozadí či pohozené plechovky.

Samotné ovládání vyžaduje cit a trpělivost, ale pokud jsme v obou případech na výši, výsledky se dostaví. Určitým nedostatkem jsou některé chybějící aplikace v oblasti optimalizace barev.

 

Retouch Pilot

příloha_ovladnete_sva_data

 

Rozhodně se nejedná o špatný program, zdá se ovšem být určený spíše pro lehké úpravy. Pokud si na retušování fotografií zvykneme, brzy začneme toužit po razantnějších krocích, které zde nenajdeme. Na první pohled odradí nečekaně vysoká cena. Spojení s programem MakeUp, které naznačuje i zdravý rozum, by rozhodně bylo ku prospěchu věci.

Hodnocení:
60%

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.