Hlavní navigace

Recenze: MakeUp 5

24. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Akvis
Ruská společnost Akvis přichází se nejnovější verzí své zajímavé utilitky MakeUp. Je sice určená především pro ty, kteří se zajímají o fotoportréty typu glamour, nicméně může se hodit každému, kdo potřebuje nebo chce vylepšit obličeje na fotografiích.

Pokud nejsme skuteční profíci nebo nesekáme fotografie jako Baťa cvičky a nedoufáme, že se některá chytí, tak jen málokdo bude na amatérském snímku vypadat jako supermodelka. Razantní vylepšení tváře manželky nebo milenky se pro klid v rodině může může zatraceně hodit.

Jak je již u podobných programů firmy Akvis chvalným zvykem, instalace je svižná, byť přechod z minulé verze někdy odmítá převzít originální identifikaci a pomůže jen vymazání verze minulé. Stejně jako dřív máme na výběr jednodušší (Express) nebo složitější (Advanced) verzi, mezi kterými si můžeme přepínat. Ostatně stejně jako je tomu u všech programů firmy Akvis, rozhraní i způsob práce se s narůstajícími verzemi nijak nemění. Firmě se zjednodušuje práce a zákazník ví, na čem je. Vedle toho samotný program existuje buď jako samostatná verze, nebo jako plug-in. Milovníci Applu přivítají fakt, že na ně firma nezapomněla.

V nabídce najdeme všechny základní kroky, od fotoeditačních až po retušovací, ve kterých můžeme upravovat tón kůže, bělit zuby nebo třeba mazat pihy. I když jednotlivé kroky jsou celkem snadno pochopitelné a ikonky navíc ve chvíli, kdy se nad jimi zastavíme kurzorem, prozradí, co se pod nimi skrývá, chvilku nám to potrvá, než z portrétu nějaké průměrné holky uděláme krasavici. Některé nástroje je poměrně obtížné zmenšovat, třeba kartáček pro bělení zubů je lepší použít při maximálním zvětšením fotografie, protože i při 5 procentech byl moc velký. Ale to jsou drobnosti, na které si brzy zvykneme.

Pokud ale budeme línější, můžeme v jednodušší verzi využít bohatou nabídku předem nastavených kroků, které za nás většinu úprav udělají automaticky. Zapomenout nemohu ani na to, že program zvládá hromadné úpravy. Na záporné straně je ovšem neexistují možnost dělání skutečných kosmetických zásahů a nepoužívání automatického mapování tváře.

Co je v nové verzi nového? Software využívá nový algoritmus, jehož výsledkem je přirozenější obličej. Nabídka automatických kroků se o něco rozšířila a kroky a nástroje jako Vignette, a Crops byly výrazně vylepšeny. Samozřejmostí je plná kompatibilita s Photoshopem CC 2018. Lépe se vracíme zpět, pokud se nám jednotlivé kroky nelíbily, zlepšila se podpora formátu RAW a některé nástroje lze zvětšit.

Verdikt

Software MakeUp je taková levnější alternativa podobného programu Portrait Professional. Je méně výkonný, ale také výrazně levnější a má jednodušší ovládání.

 

Pro: Jednoduchost, rychlost

Proti: Není mapování tváře

Celkem: 75 procent

ICTrocenka

Výrobce: Akvis

Cena: 39 USD (800 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.