Hlavní navigace

Recenze: LG IPS237L – IPS za super cenu se špatným marketingem

29. 3. 2013

Sdílet

 Autor: lg.cz
Uvažujete nad novým multimediálním monitorem, je pro vás důležitá kvalita obrazu, ale zároveň chcete se udržet s cenou při zemi? Bezrámový LG IPS237L s IPS panelem je určen právě vám.

Pamatujete na první srpnové fotografie, které pustilo LG v loňském roce do světa společně s prohlášením o bezrámovém displeji? Moje první reakce byla: „to musím mít.“ Když se dostal o několik měsíců později na tuzemský trh, bylo mojí povinností podrobit jej redakčnímu testu. Pojďme se tedy podívat, co vám cenově dostupný IPS panel ve stylovém provedení může nabídnout.  

Marketing LG nás vodí za nos

Začněme patrně tím nejdůležitějším, co zajímavá každého potenciálního spotřebitele. Oproti původním prohlášenín se nyní v marketingových materiálech dočteme: "Téměř neviditelný rám je unikátním a vzhledově hlavním symbolem této série IPS monitorů." Proti tomu nelze říci křivého slova, protože ve vypnutém stavu vypadá panel jednolitě a stane se ozdobou každé místnosti – obývacího pokoje i kanceláře.

V praxi tloušťka rámu dosahuje velmi příznivé hodnoty 1,2 mm. Ovšem pokud jste se těšili na skvělého kandidáta pro multimonitorové řešení, trochu vám fakt zkazí, že obraz je od krajů celého panelu vzdálen o dalších 10 mm. Ve výsledku tak dostáváme více než centimetrový okraj. Nejedná se o nijak zvlášť oslňující hodnotu, přesto výsledek díky jednotlivé ploše nepůsobí tragicky jako u modelů s tlustými plastovými rámečky. 

LG IPS237L je prakticky bezrámečkový a na první pohled vypadá výborně

Věrohodné barvy zajišťuje e-IPS panel

LG osadilo monitory ze série IPS7 léty ověřeným e-IPS panelem. Rozhodně se nejedná o negativum, protože poskytuje věrohodné barvy, což dokáže ocenit nejen grafik nebo vášnivý fotograf. Použití tohoto typu panelu se stalo patrně jedním z důvodů, jak se LG podařilo srazit cenu výrazně dolů a umožnit masovějšímu rozšíření monitorů s „reálnými barvami.“

Přímo v továrně monitory procházejí kalibrací, její výstup je součástí balení, proto vás již po vybalení a první spuštění překvapí kvalita barev. Podobně počítejte s vysokým kontrastem - černá je prakticky černá a samozřejmostí jsou pro IPS panely charakteristické pozorovací úhly 178°/178°. LG se drží tradice, proto také monitory IPS7 mají matnou povrchovou úpravu displeje, za což patří opět palec nahoru.

Skutečnou lahůdkou a velkým překvapením je podpora hardwarové kalibrace. Pokud tedy vlastníte nebo víte o někom, kdo má kolorimetrickou sondu, za pomoci dodávaného softwaru TrueColor Finder dosáhnete úplně dokonalých barev. Bohužel tuto možnost jsem v době testování neměl.

Jediná výtka směřuje k podsvícení. To je realizovány pouze z jedné strany, samozřejmě pomocí LED diod, a není úplně rovnoměrné. Nejedná se o však o překážku, protože za běžných podmínek si toho jevu všimnete pouze v noci a v extrémně tmavých scénách filmu, startu systému nebo spouštění her, kdy je na obrazovce černo. Ostatně jaký monitor v dané cenové kategorii má rovnoměrné podsvícení?

Drobnosti, které zamrzí, aneb Kde se ušetřilo

Příznivá cena v případě 23'' modelu lehce převyšující hranici 4 000 Kč, která ještě před pár měsíci byla o několik stokorun níže, se bohužel musela někde projevit. Pokud to není panel samotný ani konektorová výbava čítající dvojici HDMI, jedno VGA a sluchátkový výstup, zbývá už jedině stojan. Nejde o jeho vzhled, společně s panelem vytváří designový skvost. Ostře střižené linie a přední část rámečku provedenou z hliníku zjemňuje typická kapka slzy, kterou vhodně doplňuje červená dioda. Ta překvapivě není tolik agresivní, aby zvládla za temné noci osvítit celý pokoj. Pokulhává celkové zpracování a některá řešení.

Při montáži monitoru nečekejte plug and play systém jako u předchozích modelů. Žádné předpřipravené klipy, se kterými stačilo otočit, zaaretovat a měli jste hotovo. K montování monitorů řady IPS7 potřebujete křížový a plochý šroubovák. Přesto, že všechny tří části stojanu (podložka, noha, panel) spolu po dotažení drží fest, samotná noha není vzhledem k velikosti panelu na tolik pevná, aby dokázala tlumit otřesy. Pokud máte chatrný stůl, můžete se teoreticky setkat s tím, že se při každém drcnutí monitor zaklepe. Ale spíše nikoli a pohne se jen ve chvíli, kdy jej budete utírat od prachu.

Pokud jste se dříve setkali s monitory LG s vysokou pravděpodobností jste si oblíbili jejich dotykové ovládání. To zůstává, ovšem opět je z něj cítit snaha o ušetření. Možná lze problém přičíst na vrub použitému materiálu rámečku, horšími senzory nebo jen a pouze mým zvykem z ostatních monitorů, ale ovládání se mi zdálo necitlivé. Často jsem musel na plochu tlačítka prstem ťuknout několikrát, než se akce provedla. Chcete-li si být jisti, že monitor zaznamenal vaši akci, aktivujte si v nastavení zvukové upozornění. Při každém dotyku přehraje příjemnou MID melodii. Jinak proti ovládání ani struktuře menu nemám výhrady.

Verdikt

Přitom úhel náklonů je standardní a přizpůsobíte si bezproblému pozici dle potřeb. Vzhledem k výborným pozorovacím úhlům se tato otázka nastavení správného úhlu v rozmezí 5° dopředu a 20° dozadu stane prakticky bezpředmětnou. Jak je u LG zvykem, podobně jako u notebooků je zdroj externí. Díky tomu je tloušťka monitoru minimální, v tomto případě pouhých 14,1 mm.TOP PRODUKT

Monitory řady IPS7L nabízí vynikající obraz, matný povrch, rovnoměrné podsvícení, skvělé pozorovací úhly a všechny další parametry shodné s mnohem dražšími IPS monitory, to vše za velmi příznivou cenu. Pro fotografy a grafiky představují nejsnadnější volbu, jak získat monitor s věrohodnými barvami. Zkrátka nepřijdou hráči ani milovníci filmů a multimédií, pro které je připravena podpora technologie MHL. Pokud vlastníte chytrý telefon nebo tablet s operačním systémem Android stačí zařízení připojit k monitoru pomocí HDMI kabelu a prohlížet si fotografie nebo sledovat filmy na velké obrazovce. Případně druhé HDMI můžete využít pro připojení herní konzole či set-top boxu.

Pokud vám jde o „bezrámečkový“ monitor, v současnosti jej nabízí také další výrobci a nové modely se objevují na trhu jako houby v lese po vydatném dešti. Panel všem beztak dodává LG, takže záleží pouze na vaší preferenci značky a jakému designu dáte přednost. Pokud byste potřebovali větší úhlopříčku, můžete stáhnout po 27‘‘ panelu rovněž v Full HD rozlišením. LG IPS237L je sice plný kompromisů, naštěstí ne v oblasti displeje, a při pohledu na cenu je lze směle odpustit. Na závěr snad jediné: chceme více LCD monitorů s IPS panely. Model IPS237L od nás dostává ocenění TOP PRODUKT.

 

Hodnocení: 90 %
Cena: od 4 039 Kč (zdroj: Heureka, 17. 3. 2013)

Technické specifikace

Úhlopříčka: 23‘‘

Rozlišení: 1920 x 1080

Výstupy: VGA, 2x HDMI, sluchátka

Reproduktory: ne

Rozměry (se stojanem): 533 x 151,1 x 399,2 mm

Hmotnost: 3,5 kg

Spotřeba: 29W

Příslušenství: napájecí adaptér, VGA kabel, HDMI-microHDMI kabel

příloha_ovladnete_sva_data


 

Autor se již od útlého dětství věnuje IT, vytvoří češtiny do programů a bez psaní nemůže žít. Ve volných chvílích nedá dopustit na kvalitní film, seriál nebo počítačovou hru a své dojmy publikuje na Buchtič blog.

Byl pro vás článek přínosný?