Hlavní navigace

Recenze: Lenovo Yoga 13 je jako švýcarský kapesní nůž

8. 5. 2013

Sdílet

 Autor: Lenovo
Hledáte pro práci zařízení, které by vám nabídlo výkon a konektivitu notebooku, ale zároveň mobilitu a nízkou hmotnost tabletu? Yoga je konvertibilní zařízení, které zvládá obojí.

Prodeje tabletů v posledních letech utěšeně rostou, naopak klasičtí výrobci počítačů poměrně strouhají. Není tedy divu, že se snaží všemožnými způsoby dohnat ujíždějící vlak. V posledních měsících se tak na trhu objevilo několik zařízení, které kombinují výhody tabletů a notebooků.

Mezi hodně zajímavé počiny patří Lenovo Yoga. Protože se mi podobná zařízení líbí a sám takové hledám, otestoval jsem třináctipalcový model vybavený tím nejlepším, co lze pořídit. Intel Core i7 třetí generace, 8GB RAM, 128 GB SSD disk a multidotekový IPS panel s HD+ rozlišením krytý ochranným sklem Gorilla Glass slibuje v kombinaci s operačním systémem Windows 8 vysokou produktivitu. Jak to celé funguje v praxi?

V jednom těle notebook i tablet

V záplavě unifikovaných hliníkových Ultrabooků šedi dokáže Yoga zaujmout hned dvakrát, což se počítá. Předně svou agresivně oranžovou barvou (my jsme na test měli verzi v „byznysové" šedivé) a řadě druhé překlopitelným displejem o 360° a tím pádem čtyřmi režimy práce. Když vedle sebe budete mít vystaven klasický notebook a Yogu ve variantě stojánku, vaše první slova budou patrně: „wau, jak to funguje, to chci!“

Pracovní režimy Lenovo Yoga

Překvapení pokračuje také po rozevření a spuštění stroje. IPS panel s rozlišením 1 600 x 1 050 vypadá fantasticky. Nabízí syté barvy, vyvážený kontrast a perfektní pozorovací úhly. Co jiného byste také u tabletu čekali, že? Naopak, co u tabletu a Ultrabooku patrně postrádáte, je konektorová výbava. Ta v případě Yogy zahrnuje dvojici USB, z toho jedno USB 3.0, HDMI, 3.5mm jack a nechybí ani čtečka paměťových karet. To vše při celkové tloušťce 16,9 mm.

Přetočíte o 360° a máte tablet

Ve standardním režimu notebook těžíte z výhod, které vám nabízí dotyková obrazovka a pohodlná klávesnice. Ta se v režimu tablet automaticky deaktivuje a nehrozí tedy, že byste si omylem mačkali klávesy, ba dokonce nechtěně spustili jiné aplikace. I přes krycí sklo Gorilla Glass je ovládání dotyky prstů přesné a dostatečně pohodlné. Jen 1,5 kila těžké váhy nemusí na přenášení v jedné ruce vyhovovat každému.

V tomto režimu se obávám jedné věci. Představte si, že tablet máte na stole a nyní jej chcete natočit přísedícímu. Co uděláte? Posunete s ním po stole. To je právě ten kámen úrazu. Ačkoli materiál kolem klávesnice je pogumovaný a samotná klávesnice je zapuštěná, nehrozí bezprostředně poškrábání. Nicméně si troufám říci, že po dlouhodobém používání by byly znát šrámy na těle. Navíc to vyžaduje častější údržbu klávesnice, než jste zvyklí, protože tímto způsobem pochytáte hodně prachu a nečistot ze stolu.

Ještě mám jednu poznámku, ale ta směřuje na vrub Microsoftu. QWERTY klávesnici znám i nazpaměť, ovšem umístění diakritiky mezi standardní blok kláves a Enter, čím dojde k celému posunutí a není klávesnice vycentrovaná na obrazovce, považuji za největší zhýralost a prohřešek proti UX poslední doby.

On screen klávesnice ve Windows 8

Yoga jako praktický stojánek

Za velice praktický považuji režim stan. Po připojení externích periferií máte panel mnohem blíže a při multimonitorovém řešení budete rádi na panel ťukat prstem, protože je to mnohdy rychlejší než přejetí myší.

Tento režim je vhodný také na sledování filmů nebo prohlížení fotografií, ovšem nutno počítat s tím, že v tomto režimu máte reproduktory směřované na opačnou stranu. Na druhou stranu, pokud Yogu vhodně umísíte, například proti zdi, výrazně tím zvýšíte hudební výkon překvapivě kvalitních reproduktorů. Zvuk linoucí se z nich není tolik plastový a mdlý, jako je typické pro notebooky.

Navíc se v tomto režimu Yoga ideálně chladí a výrazně se nepřehřívá se ani při náročných činnostech či hraní her. Maximální teploty dosahovaly v intenzivní zátěži 70°C. Přes rozměrný chladič a mřížky po celé šíři patří ventilátor k tomu hlučnějšímu, s čím se lze na trhu setkat. I při teplotách na úrovni 40°C v nečinnosti nebo režimu tablet je ventilátor poměrně hlučný. Vypadá to trochu vtipně, když máte v ruce hučící stroj a vedle tichý tablet. Nicméně je to daň za výkon, kterou lze překousnout.

Oslnivý výkon a solidní výdrž

Od kombinace SSD disku a Windows 8 jsem nečekal nic jiného než rychlý start. Ovšem díky technologii Lenovo RapidBoot je laťka posunuta hodně vysoko, protože start je prakticky okamžitý, do 10 sekund. To se hodí především na cestách a v režimu tablet, kdy nechcete na nic zbytečně čekat. Mile mě překvapila výdrž, která se při běžném kancelářském používání se zapnutou WiFi dosahovala 6 hodin. Když se na cestách uskromníte s jasem, můžete dosáhnout o něco vyšších hodnot. Vadou na kráse zůstává WiFi s horší citlivostí, což může být pro někoho kritické, protože LAN na tak tenkém těle nenajdete.

Není Yoga jako Yoga

Kromě třináctipalcové Yogy je na trhu dostupná také jedenáctipalcová sestřička. Ovšem pozor, nižší cena není pouze kvůli menším rozměrům. Největším rozdílem zůstává operační systém. Windows RT nabízejí kromě moderního rozhraní také Plochu, ovšem nespustíte na nich klasické x86 aplikace. Protože od zařízení vypadající jako notebook spotřebitelé očekávají funkce notebooky a ne pouze tabletu, zanedlouho přijde na trh Yoga 11s s plnohodnotnými Windows. Bližší informace o ceně naleznete v článku zaměřeném na oficiální představení novinek pro ČR.

Hardwarové srovnání Lenovo Yoga 11 a Yoga 13

Parametry

Yoga 11

Yoga 13

Displej

11‘‘ HD

13‘‘ HD+ (IPS)

OS

Windows 8 RT

Windows 8

Procesor

Tegra 3

i3, i5, i7

RAM

2 GB

8 GB

Grafická karta

Tegra 3

Intel HD4000

Disk

64 GB SSD

128 – 256 GB SSD

Váha

1,27 kg

1,54 kg

Výdrž baterie

13 hodin

8 hodin

Cena

15 000 Kč

od 23 000 Kč

Hodnocení

Konvertibilní zařízení nikdy nebudou tak lehká jako samostatné tablety a cenově nemohou být na úrovni tabletu ani běžného notebooku. Pokud chcete být mobilní, ale přesto požadujete vysoký výkon a potrpíte si na kvalitu obrazu, Lenovo Yoga 13 přesně toto splňuje. Výdrží se sice nejedná o zařízení na celý den, které byste nemuseli v práci nabíjet, ale to snad nikdo od něj neočekává. Přednosti Yogy jsou jinde. Oproti tabletu mnohonásobně vyšší výkon, bohatší konektivita včetně možnosti skrz HDMI připojit externí monitor, čtečka paměťových karet a přítomnost plnohodnotné klávesnice. Ale přitom kdykoli budete potřebovat, uděláte z ní lusknutím prstu tablet.

Pochvalu si zaslouží kvalita zpracování, dokonce také klávesnice, což se o nedávno testovaném Ultrabooku IdeaPad U410 říci nedalo. Panty mají tuhý chod, takže na otevírání jedním prstem si opět nechte zajít chuť, na druhou stranu je Yoga stabilní v jakémkoli konvertibilním režimu. Hardwarová konfigurace vzbuzuje dojem pořádného pracanta a skutečnost je pravdou. Není tak ryze multimediálním zařízením, ale také pro profesionály pracující v terénu. Ovšem pokud by vám scházela prestiž ThinkPadu, můžete si pořídit ThinkPad Twist, který vás přijde na podobné peníze.

 Yoga je ukázkou toho, že se nám formuje nový segment konvertibilních zařízení, chcete-li notebooků, přesto stále je co zlepšovat. K dokonalosti nám schází bezrámečkový IPS panel s Full HD rozlišením a bezdrátový adaptér 802.11ac.

Hodnocení: 85 %
Cena: od 22 999 Kč (Zdroj: Heureka 6. 5. 2013)

příloha_ovladnete_sva_data

Technické parametry

Procesor: Intel® Core™ i7-3517U
Grafická karta: Intel HD 4000
Operační paměť: 8GB DDR3 1600MHz
Pevný disk: 128GB
Displej: 13,3‘‘ IPS panel s rozlišením 1600 x 900
Rozměry: 333,4 x 224,8 x 16,9 mm
Váha: 1,54kg
Web kamera: 1MPx schopna záznamu v 720p
Reproduktory: 2x1W
Konektivita: 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
Konektory: HDMI, USB 2.0, USB 3.0, sluchátkový jack
Operační systém: Windows 8 Pro


Autor se již od útlého dětství věnuje IT, vytváří češtiny do programů a bez psaní nemůže žít. Ve volných chvílích nedá dopustit na kvalitní film, seriál nebo počítačovou hru a své dojmy publikuje na Buchtič blog.

Byl pro vás článek přínosný?