Hlavní navigace

Recenze: Klávesnice Microsoft Wedge Mobile Keyboard

10. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft Wedge Mobile Keyboard je synonymem pro robustní přenosnou qwerty klávesnici navrženou pro použití s Windows 8. Zvládne však i tablety s jinými OS.

Bluetoothová klávesnice Wedge Mobile od Microsoftu je již vybavena tlačítky pro funkce Windows 8, otestovali jsme ji však i na předchozích Windows 7.

Design

Ačkoliv je Wedge Mobile Keyboard malá „kapesní klávesnice“, její zpracování je precizní a budí dojem, že vydrží mnoho. Klasická plastová tlačítka s matným povrchem umožňují přesný stisk. I kdybyste do nich „bušili“ vzteky, nevzbuzují ani na chvilku pocit, že by měla povolit.

Mirosoft Wedge Mobile Keyboard

Dalším použitým materiálem je hliník, který tvoří matné dno a leštěné boky klávesnice. Lesklé kovové hrany dodávají klávesnici punc luxusu, ale i robustnosti. Pro srovnání – pokud byste Wedge Mobile Keyboard položili vedle 10“ tabletu, bude mít asi poloviční šířku.

Podstavec nebo lépe stojánek klávesnice je plastový, rozhodně se však nemusíte bát, že byste jej při cestování mohli ulomit. Tvoří jej pevná plastová vanička, do níž se z jedné strany vkládají dvě AAA baterie, a z druhé strany se nachází tlačítko Bluetooth pro vypnutí/propojení s PC či tabletem.

Vanička pak klávesnici přidává přiměřený zdvih pro pohodlné psaní. I přesto však nepočítejte, že by vám Wedge Mobile Keyobard nahradila plnohodnotnou klávesnici k Windows 8. Ačkoliv mají samotné klávesy velikost tlačítek klávesnice na běžném notebooku, jejich uspořádání a „vtěsnání“ do menšího obdélníku jednoznačně prozrazuje mobilní účel. Uvnitř kovového rámečku prostě nenajdete kousíček volného místa.

Kryt a stojánek v jednom

Jednou z klíčových funkcí Wedge Mobile Keyboard je kryt tlačítek. Pevné pogumované zakrytování překryje celou horní část klávesnice, čímž ji chrání při přenášení proti možnému poškození. Zároveň klávesnici vypíná, a předchází tak nečekanému vybití baterií.

Microsoft Wedge Mobile Keyboard

Kromě ochranné funkce má však zároveň velmi důležitou funkci stojanu pro tablety. Kryt lze v polovině zlomit do tvaru „L“, přičemž vnitřní kloub pevně drží nový tvar a umožňuje opření i těžšího tabletu. Nutno podotknout, že díky své robustnosti se váha krytu/stojánku blíží váze klávesnice, ale i tak si jeho praktická funkce zaslouží místo ve vaší brašně.

Psaní

Na Wedge Mobile Keyboard jsme napsali tuto recenzi. Na jednu stranu musíme uznat, že pro nás rozhodně nebyla natolik pohodlná jako plnohodnotná klávesnice. Na druhou stranu přiznáváme, že každému chvíli trvá, než si zvykne na trochu odlišné rozložení kláves. Wedge Mobile je rozhodně mnohem přesnější a méně stísněná než většina ostatních přenosných Bluetooth klávesnic.

Microsoft Wedge Mobile Keyboard

Po mnohaleté zkušenosti s psaním na tradiční klávesnici ThinkPadu musíme zároveň dodat, že Microsoft Wedge Mobile Keyboard předčí přesností stisku a příjemným zdvihem tlačítek řadu klávesnic levnějších notebooků a už vůbec se nedá srovnat s klávesnicemi levných netbooků.

Na mobilní klávesnici příjemně překvapí funkční klávesy. Kromě ovládání hlasitosti na Wedge Mobile Keyboard naleznete i další klávesy, které využijete v novém prostředí Windows 8.

 

Verdikt:

Microsoft Wedge Mobile Keyboard není klávesnice, kterou byste si pořídili ke stolnímu PC. Pokud však máte, nebo se chystáte si pořídit tablet, na kterém budete chtít psát, pak s touto klávesnicí rozhodně neprohloupíte. Pokud se navíc rozhodnete pro tablet s Windows 8, určitě uvítáte speciální funkční klávesy.

 

Hodnocení: 85 %

Pro: kvalitní zpracování/robustnost, vícefunkční kryt/stojánek, jistý stisk kláves

Cena (průměr na Heureka.cz 17. 12. 2012): 1 482 Kč s DPH

Microsoft Wedge Mobile Keyboard

příloha_ovladnete_sva_data

Parametry:

Rozměry: 257 x 101 x 20,8 mm
Rozměry krytu: 264 x 134 x 13,9 mm
Váha: 236 g
Váha krytu: 207 g.
Bluetooth 3.0 (kompatibilní s 2.0)
2 AAA alkalické baterie (součást balení)

Byl pro vás článek přínosný?