Hlavní navigace

Recenze klávesnice Cherry MX Board 6.0: Mistr těžké váhy

9. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Cherry
Když nám tento „drobek“ přistál v redakci, nejvíce nás na něm překvapila hmotnost. Nejde o žádnou mobilní periferii, ale to od klávesnice MX Board 6.0 taky nikdo nečeká.

Vybavení červené krabice (jak se na „třešňovou“ značku sluší), jež plná vážila celkem přes dvě kila, je vskutku spartánské – kromě klávesnice, pogumované předložky pod zápěstí uživatele, černého látkového pouzdra a manuálu se v ní nic nenacházelo.

Cherry MX Board 6.0

Celkem spartánská je i samotná klávesnice – žádné makro klávesy pro hráče nebo nadšence do komplikovanějších aplikací na ní nenajdeme. Ani o to tu však příliš nejde. Hlavním účelem a zaklínadlem tohoto vpravdě impozantního stroje je produktivita. Klávesnice od Cherry se tak hodí především do domácích, ale i firemních kanceláří za účelem vysokého pracovního nasazení.

Zpracování je tak velice slušné a lze říci, že obstojí ve srovnání s nejlepší konkurencí. Ostatně odpovídá tomu cena, která se (k 7. 12. 2015, zdroj: Heureka.cz) pohybovala od 5 051 korun nahoru. Byť je to často polovina rozpočtu kompletního počítače, pro některé funkce, jež zmíníme níže, se taková investice mnohým oplatí.

Cherry MX Board 6.0

Pokud jde o layout kláves, tomu není moc co vytknout. Je poměrně klasická a ze standardu vybočuje pouze čtyřmi multimediálními klávesami nad numerickou klávesnicí, z nichž u té levé (s třešněmi) nám chvíli trvalo zjistit, k čemu vlastně slouží. Nakonec je to prosté – k deaktivaci tlačítka Windows (Start).

Pozitivně pak hodnotíme spínače kláves typu Cherry MX Red, které reagují lineárně a neobsahují hmatovou odezvu. Při rychlém psaní klávesnice nevynechává (což je ostatně zajištěno i další použitou technologií, 100% anti-ghosting) a reaguje rychle na každé stisknutí. Jediné negativum mechanické klávesnice spočívá v poměrně hlasitém provozu, na což si jako jednotlivec snadno zvyknete, ale z knihovny nebo open office by vás nejspíše brzy vyrazili. Zkuste si s sebou vzít na přednášku do školy psací stroj a uvidíte.

Cherry MX Board 6.0

Je příjemné, že implicitní, poměrně agresivní červené podsvícení kláves lze nejen vypnout, ale dokonce i regulovat. Buď skokově po 10 % nebo i po 1 %. Podsvícení vám může pomoci v orientaci, pokud se necítíte dostatečně zkušení na to, abyste psali poslepu. Některé z kláves mají podsvícení modré, a to konkrétně klávesa FN, Start, Caps Lock a Num Lock (poslední tři zmíněné ve chvíli, kdy jsou aktivované). Jak již bylo řečeno, je klávesa Start deaktivována stiskem klávesy s třešněmi v multimediální sekci.

Asi nejlepší na celé klávesnici je kvalita zpracování. Tělo přístroje je bytelné a kovové, nikde se nic neklepe a žádná součástka nemá tendenci po půl roce používání upadnout. Ale přiznejme si, ani tak bychom to v dané cenové relaci nečekali. Slušně zpracovaná je i pogumovaná podložka pod zápěstí, s jejímž použitím je psaní na klávesnici opravdu pohodlné. Podložka se ke klávesnici přichycuje uprostřed pomocí magnetu a dobře lícuje.

Cherry MX Board 6.0

Kapitolou samou o sobě je řešení kabelu, který je dostatečně robustní, splétaný a jeho USB koncovka je pozlacená. Už tyto parametry napovídají, že si výrobce dal na této části testované periferie taktéž záležet. Unikátní nicméně není až tak kabel sám jako jeho uchycení. Naspodu klávesnice si totiž můžete zvolit směr, kterým kabel chcete vést, a umístit jej do příslušné lišty. Díky tomu se kabel nekroutí a lze jej snadno zkrotit.

příloha_ovladnete_sva_data

Cherry MX Board 6.0

Verdikt

Přes výše zmíněné mouchy (které jsou ovšem mouchami jen v subjektivním pohledu) je klávesnice Cherry MX Board 6.0 jednou z nejlepších, o jakých jsme měli tu čest psát. Do nebes lze vychvalovat kvalitu zpracování jak samotné klávesnice, tak její předložky a kabelu, ovšem pro většinu potenciálních zájemců bude největší překážkou cena. Pro ty, kteří se investice pěti tisícovek do klávesnice nebojí, je řešení od Cherry ideální volbou. Ostatně, jak jsme se již přesvědčili, německý výrobce klávesnice umí.

Byl pro vás článek přínosný?