Hlavní navigace

Recenze: Kingston Wi-Drive - pro ty, co chtějí více

22. 11. 2011

Sdílet

iPhone a iPad dnes nabízejí různé velikosti vnitřní paměti, a to od 16 GB až po úctyhodných 64 GB. Ovšem s nepřeberným množstvím nabízených aplikací a terabyty hudby, videí a knih vyvstává podstatná otázka - není vnitřní paměť iPhonu a iPadu přece jen poněkud malá?

Vezměme si například nejpoužívanější iPhone 4G v 16GB verzi. Stáhneme si hrstku filmů v solidním rozlišení, přidáme několik diskografií oblíbených interpretů, do galerie umístíme loňské fotografie z dovolené a pořídíme některou z navigací s mapami pro celou Evropu. Najednou zjistíme, že nemáme dostatek místa pro novou hru, která se zrovna objevila na App Store, pro nová alba oblíbených kapel nebo pro novou řadu úpěnlivě sledovaného seriálu. Obvykle by tato situace znamenala rozhodování, která data dostanou přednost před jinými a otravné mazání. Díky novince od Kingstonu, jež nese označení Wi-Drive, však nemusí.

Wi-Drive, jak již sám název napovídá, je externí bezdrátové úložiště pro iPad, iPhone i iPod touch. Velice jednoduše tak umožňuje rozšířit paměť avizovaných zařízení o dalších 16 či 32 GB, a to bez složitého nastavování, zdlouhavé instalace, upgradu nebo dokonce jailbreaku.

 

Nezpochybnitelná rodinná příslušnost

Již samotné balení Wi-Drive jasně říká, jaký je jeho účel. Nápadně se totiž podobá krabici iPhonu 4G a dokonce i struktura uvnitř krabice je obdobná. Po vybalení nás velice potěšil povedený design a provedení disku. Je více než

Kingston Wi-Drive

jasné, že se Kingston snažil vyrobit zařízení velmi podobné cílovým přístrojům, které s nimi bude ladit designem i provedením. Jak se mu to povedlo?

Nejcitelněji svými oblými tvary Wi-Drive připomíná vzhled iPhonu 3G/3GS, přičemž stejně kombinuje elegantní linie s lesklým černým plastem, který rozděluje bílá lišta. Zařízení Wi-Drive a iPhone položená vedle sebe tak na první pohled dávají jasně najevo svou příslušnost. Opticky jsou téměř shodně veliké, pouze na délku je viditelný rozdíl půl palce navíc u Wi-Drive.

Na celém přístroji nalezneme jediné tlačítko, a to pro zapnutí/vypnutí přístroje, dále mini-USB port a dvojici modrých diod indikující připojení k internetu a Wi-Fi aktivitu. Díky tomu Wi-Drive působí velmi jednoduše a elegantně. Opravdu příjemná je přitom váha přístroje, jež u 16GB verze dosahuje pouze 84g. Disk tedy nepředstavuje žádnou nepříjemnou zátěž, naopak se může zdát, že krabice, kterou jste zakoupili, je téměř prázdná a žádný disk neobsahuje. Navíc se při běžném používání na lesklém plastu překvapivě neobjevují nechtěné škrábance.

 

Jak to vlastně celé funguje?

Dnes již naprosto jednoduše a hlavně prakticky. Ptáte se proč až dnes? Pro uložení dat na přenosné zařízení bylo původně nutné použít přiložený USB kabel a nejprve nakopírovat soubory na disk stejně, jako by to byl flash disk nebo externí HDD, což je v případě bezdrátové disku poněkud nepraktické. Následně již stačilo do podporovaného zařízení s iOS stáhnout aplikaci Wi-Drive App (zdarma ke stažení na App Store) a v nastavení připojit zařízení skrze Wi-Fi k úložišti Wi-Drive. To se provádí stejným způsobem, jako bychom se připojovali k nové bezdrátové síti, prostě vybereme novou síť Wi-Drive. Tím jsme nastavili a nainstalovali vše potřebné, nyní už stačí jen spustit aplikaci.

Tak tomu bylo v době našeho testování, kdy bylo možné k souborům na Wi-Drive bezdrátově pouze přistupovat. S novou verzí aplikace je však možné soubory na úložiště prostřednictvím Wi-Fi také posílat, případně je mazat. Dále bylo přidáno rozpoznávání zařízení Apple pro funkci „Otevřít v…“ (Open In) nebo možnost posílat soubory s hudbou, fotografiemi, videem nebo dokumenty (až do velikosti 10 MB) jako přílohy e-mailů.

 

Wi-Drive App

Wi-Drive AppAplikace od Kingstonu má velice příjemné rozhraní a ovládání. Můžeme zde i nastavit parametry připojení Wi-Drive, a pokud nechceme díky připojení přes Wi-Fi přijít o připojení k internetu, můžeme se přímo v aplikaci připojit k jiné bezdrátové síti a udělat tak z Wi-Drive bezdrátový síťový disk až pro 3 iOS zařízení.

Nyní však k hlavní funkci. Jednoduše zvolíme požadovaný disk a zobrazí se nám všechny dostupné soubory a složky. Jedinou nevýhodou je, že aplikace sice zobrazí všechny formáty souborů, přehraje však pouze ty kompatibilní s iOS. Můžeme tedy například zapomenout na tolik rozšířený formát avi. Potěší alespoň velká rozmanitost formátů dokumentů či fotografií.

Po zvolení souboru jej aplikace zobrazí/přehraje přímo ve svém rozhraní. Avšak zde se dostáváme k prvním vážnějším problémům, které (doufejme, že prozatím) aktualizací odstraněny nebyly. Přehrávání přímo v aplikaci je sice neškodné, co se týče videa, obrázků nebo dokumentů, ale pro poslouchání hudby je velice omezené. Neumožňuje vytvářet žádné playlisty, dostupný není ani ekvalizér a jediná možnost jak hudbu oddělit, je ji v počítači roztřídit do složek. Právě přehrávání hudby kazí dojem jednoduchosti, protože neexistuje způsob jak knihovnu v zařízení spojit s knihovou na disku. Člověku nejspíše nezbude nic jiného, než přesunout videa z iOS zařízení na Wi-Drive a hudbu opačným směrem.

Solidní je odezva a rychlost zařízení. Pokud chceme přehrávat velké soubory v řádu několika stovek MB, musíme si sice několik vteřin počkat, ale dále již vše funguje plynule a hladce. Dokonce i při připojení více iOS zařízení (maximálně 3) nedochází k sekání streamovaných dat. Jediné, co se nepatrně prodlouží, je doba spuštění. Nicméně pokud máme v plánu sledovat 2hodinový film, několik vteřin jistě vydržíme.

U některých dokumentů pak můžete narazit na chyby ve formátování. Program má občas potíže zvládnout složité formátování dokumentů, tabulek či prezentací, nebo naopak vůbec otevřít větší dokumenty v řádu desítek MB. Dá se však očekávat, že tyto drobnosti budou s dalšími aktualizacemi opět odstraněny.

Výrobcem udávaná doba výdrže činí 4 hodiny, přičemž se nejedná pouze o sliby, ale pravý odraz skutečnosti. Této výdrže zařízení dosahuje pouze s jedním připojeným iOS zařízením, s dalšími dvěma by nepochybně klesla. Také testovaná zařízení iPad 2 a iPhone 4 se vybíjela mnohem rychleji, uživatel tedy musí počítat s poklesem energie na obou stranách.

Wi-Drive App

 

Verdikt:

Pokud vlastníte zařízení s iOS, jistě seznáte Wi-Drive za užitečného společníka, který jednoduchým a praktických způsobem řeší nedostatek paměti cílových zařízení. Opravdová škoda je, že tento nedostatek řeší jen do výše 16 nebo 32 GB, takových 128 nebo 256 GB by rozhodně působilo daleko lákavěji a praktičtěji. Pro nás zásadní problém s absencí možnosti bezdrátové přesunu zařízení již byl vyřešen a předpokládáme, že dalších nápaditých vylepšení se dočkáme v budoucnu.

 

Hodnocení: 75 %

Cena: 1 799 Kč (16 GB)/ 3 299 Kč (32 GB)
Zapůjčil: Kingston

příloha_ovladnete_sva_data

 

Specifikace:

Kapacity: 16 GB, 32 GB
Rozměry: 121,5 mm x 61,8 mm x 9,8 mm
Provozní teplota: od 0 °C do 50 °C
Skladovací teplota: od -10 °C do 70 °C
Podporovaný bezdrátový standard: Wi-Fi 802.11g/n s bezdrátovým zabezpečením (WPA/WEP)
Výdrž akumulátoru: až 4 hodiny stálého používání
Kabel: přiložený mini USB pro kopírování souborů z PC/Mac
Přenosnost: kapesní velikost, odolné provedení
Aplikace: zdarma ke stažení na App Store
Kompatibilní s iPad, iPhone 3G/3GS/4, iPod touch (3G omezen pouze s iOS4.2.1+)
Volitelné jméno zařízení (SSID)
Audio: AAC, MP3, WAV
Video: m4v, mp4, mov, Motion JPEG (M-JPEG)
Obrázky: jpg, bmp, tiff
Dokumenty: pdf, doc, docx, ppt, pptx, txt, rtf, xls
Podporované operační systémy: Windows 7, Windows Vista (SP1, SP2), Windows XP (SP3), Mac OS X (10.5.x+), Linux v.2.6.x+

Byl pro vás článek přínosný?