Hlavní navigace

Recenze: Keeper 10

21. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Keeper Security
Jak se rozšiřuje digitální svět, narůstá i počet hesel, které si musíme pamatovat. Většina lidí už dobře ví, že pár základních pravidel, tj. nepoužívat na všechno jedno heslo, nepsat si ho na papírek položený pod klávesnicí a nepoužívat vlastní datum narození, není radno porušovat.

Kdo si ale tu záplavu má pamatovat, zvláště pak ve chvíli, kdy podnikoví guru z oddělení IT nutí s pravidelností hodnou monzumových dešťů k pravidelné obměně hesel. Proto se nějaký manažer hesel může zatraceně hodit.

Keeper 10

Keeper, nabízený stejnojmennou chicagskou firmou, existuje jak ve verzi pro Mac, tak i PC. A nezůstává jen u počítačů, ale funguje i u telefonů a tabletů. Keeper je připraven pro všechny platformy, takže je jedno, kterému operačnímu systému dáváme přednost. Funguje i u na míru upravených OS pro Kindle a Nook. Vedle samotného ukládání informací nutných pro logování funguje i spolu s browsery Safari, Chrome, IE a Firefox, takže si je automaticky stáhne a uloží. Samotná aplikace je zdarma, nicméně pokud chceme cloudový backup, potom nás pět periférií bude stát 60 dolarů ročně.

Keeper 10

Výhodou je bezpečnost – hesla jsou uložena v zabezpečeném adresáři, cloudový backup je chráněn 256bitovým šifrováním AES. Na řadě periférií dokonce existuje dvoukrokové ujištění, kdy kód musíme použít dvě periférie nebo heslo a ještě čtečku otisků prstů. Se zvláštní oblibou jsou ke druhému kroku využívány chytré hodinky, tady ale počet zákazníků nijak závratná čísla dosahovat nebude. Vedle samotných hesel si můžeme ukládát i citlivá data nebo jiné soubory. Kdo má telefon od AT&T (což české majitele smartphonů zajímat nebude), může se s touto aplikací setkat již ve chvíli, kdy si telefon koupí.

Keeper 10

Samozřejmě, ani tady není všechno dokonalé. V minulosti firma trvala na placení za každou periférii zvlášť, po několika letech velkého křiku nespokojených zákazníků přešla na roční poplatky za pět periférií. I tak ale zůstalo, že na jednu periférii za program platit nemusíme, ovšem na cloudový backup budeme muset zapomenout.

Po istalaci si můžeme vybrat kontrolní otázku podle libosti, místo obvyklých a okamžitě zapomenutelných otázek jako která televizní show se mi líbí (případně lehce odhadnutelných otázek jako jméno matky za svobodna) si kontrolní otázku prostě připravíme sami. U hesla ale program nijak nenaznačuje jeho sílu a slupne všechno, co má nejméně 6 písmen/čísel, takže lenoch si může navolit 123456.

Cloud24

Keeper 10

Pro: Funguje u všech platforem
Proti: Není možnost importovat hesla z konkurenčních programů
Celkem: 70 procent
Výrobce: Keeper Security
Cena: 29,99 USD/rok (asi 750 Kč), verze Unlimited (pro celou rodinu dvojnásobek)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.