Hlavní navigace

Recenze: Kaspersky Internet Security 2014

11. 11. 2013

Sdílet

 Autor: Kaspersky Lab
Série našich pohledů na novou úrodu bezpečnostních balíků by nebyla úplná, kdybychom se nepodívali tako na to, co nám nabízí špičková ruská firma Kaspersky.

Stejně jeho o většiny konkurenčních balíků, které se pravidelně objevují mezi nejlepšími, i zde se většina aplikací nutně pouze vylepšuje. Bezpečností aplikace již řadu let procházejí „jen“ evolučními kroky a o nějaké revoluci nemůže být ani řeč. I tak ale něco nového najdeme.

Antivirový program vedle klasické detekce spoléhá na detekci pomocí Kaspersky Security Network, což je cloudová detekce běžící v reálném čase. Co program rozezná jaké podezřelé nebo neznámé, automaticky přešoupne na firemní server, odkud se dočkáme rozhodnutí.

Kaspersky Internet Security 2014

Firewall pracuje maximálně automaticky. Jednotlivé programy dostane přidělenu určitou bezpečnostní úroveň, čím je nižší, tím méně ji firewall povolí. Úroveň je přidělena podle toho, jak program/Kaspersky dotyčný program hodnotí. Je jasné, že v databázi zase není úplně všechno. Ale nemusíme zoufat, firewall program spustí, ale bedlivým okem sleduje. Hlídá přitom nejen přístup k internetu, ale také to, jestli se program nerozhodne tropit nějaká šprťouchlata třeba v Registry. Pro ty, kteří se nechtějí spolehnout na automatické rozlišení bezpečnosti jednotlivých programů, je zde aplikace Trusted Application Mode, která nám umožní spouštět jen ty programy, za jejichž spolehlivost a bezpečnost jsme ochotni nabídnout poslední košili.

Nečekaně spolehlivě funguje i antispam, bez fáze věnované učení dosahuje 87 procentní účinnosti aniž by měl nějakou falešnou pozitivitu. Filtr pracuje jak s účty IMAP tak i POP3, bohatá konfigurace umožňuje doladit jak whitelist, tak i blacklist.

Kaspersky Internet Security 2014

Aplikace Safe Money, která loni nahradila starší aplikaci SafeRun, nás chrání před onlinovým nebezpečím. Ve chvíli, kdy se spojíme s podezřelou stránkou, aplikace nám spustí zelený varovný rámeček a nabídne práci v bezpečném modulu. Jako obrana před keyloggers je zde virtuální klávesnice, pro vyšší bezpečnost je zde ještě další úroveň ochrany - speciální driver, který chrání údaje pokaždé, když někam píšeme heslo.Webová ochrana chrání proti phishingu a spamu a využívá funkci Kaspersky URL Advisor, která nebezpečné odkazy kontroluje. Technologie System Watcher hlídá práci počítače, technologie Automatic Exloit Prevention zase brání malwaru ve zneužití operačního systému.

Důležité jsou i nové technologie Zeta Shield a Anti-Blocker. Pomocí té první Kaspersky využívá heuristického analýzy ke kontrole nejen datových objektů, ale i streamingu dat. Chrání tak třeba před problémy přicházejícími z YouTube. Anti-Blocker zase chrání proti programům, které blokují obrazovku.

Letošní verze existuje v podobě Multi-Device, což v praxi znamená, že jedna licence chrání celkem 5 nejrůznějších platforem, a můžeme si do nich libovolně namixovat PC, Apple či Android. Pro každý operační systém (případně zařízení) jsou použité bezpečnostní aplikace vyladěny na míru. U zařízení s Androidem navíc získáme i možnost ztracené či ukradené zařízení ovládat pomocí funkce Kaspersky Anti-Theft Web Management. Zloděje můžeme tajně vyfotit, telefon zase zablokovat.

Verdikt

top produktZ výše uvedeného je jasné, že bezpečnostní balík, který již řadu let patří mezi naprostou špičku, udělal zase další krůčky směrem kupředu. V nové verzi získáme ucelený a robustní balík bezpečnostních aplikací, které skutečně fungují, aniž by od nás chtěly nějaké časté zásahy či informace. Co víc si můžeme přát? Aplikace od nás získává titul Top Produkt 2013.

Pro: Přesný antiphishing, výtečný antispam

Proti: Nic

Celkem: 95 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Kaspersky Lab

Cena: 899,- Kč (1 počítač/1 rok)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.