Hlavní navigace

Recenze: JVC Everio GZ-HD40

29. 11. 2008

Sdílet

Kompaktní model se slušným 120 GB pevným diskem nahrává do dvou různých formátů: úsporného a čím dál tím oblíbenějšího AVCHD, pro vyšší kvalitu je tu potom MPEG-2 Transport Stream (TS).

příloha_ovladnete_sva_data

Kompaktní model se slušným 120 GB pevným diskem nahrává do dvou různých formátů: úsporného a čím dál tím oblíbenějšího AVCHD, pro vyšší kvalitu je tu potom MPEG-2 Transport Stream (TS). JVC Everio GZ-HD40 zachycuje HD video 1/3-palcovým CMOS senzorem nejen na vestavěný harddisk, ale i na karty typu microSDHC, které lze k přístroji jednoduše připojit. JVC Everio GZ-HD40 však nemá jenom výhody – mezi jeho hlavní slabiny patří vyšší cena – a ani kvalita obrazu ve své třídě není z nejlepších.


Přesto nová kamera sbírá body v oblasti zpracování mnohých HD formátů. Pro AVHCD si můžete předvolit různé stupně kvality: 17, 12, nebo i 5 MB za sekundu. Video MPEG-2 TS JVC zachycuje při rychlosti 30 MB/s, a to při rozlišení 1920 na 1080 pixelů, respektive 1440 na 1080 pixelů v souboru typu CBR kompatibilním s HDV. Video MPEG-2 TS vypadá o něco lépe než 17 MB/s video AVHCD, a to hlavně díky jemným barvám a vyšší ostrosti. Na onen pevný disk o kapacitě 120 GB se tedy vejde 10 hodin záznamu v nejvyšší kvalitě, oproti 15 hodinám v nejkvalitnějším z AVHCD formátů.

V naše hodnocení kvality obrazu jsme se zaměřili na video v kvalitě MPEG-2 TS o nejvyšším rozlišení. Ve standardních podmínkách osvětlení jsme s kamerou vytvořili dobře vypadající video, které se občas vyznačovalo přesycenými barvami.


Některé barevné nepřesnosti jsme pokládali za menší nedostatek, nicméně někdo je může pokládat spíše za výhodu, protože barvy vypadají příjemně teplé. V horších světelných podmínkách vypadalo video pořád slušně, byť s poněkud „sepranými“ barvami. I v naprostém šeru obraz stále působil přijatelným dojmem, ale takový byste zvládli i se svou digitální videokamerou nejnižší třídy. Celkově jsme se v našich testech shodli na hodnocení obrázků a videa z JVC Everio GZ-HD40 známkou „dobrý“, poněvadž jiné HDV a AVCHD kamery stejné třídy v této oblasti Everio poněkud zastiňují.

Ovládací prvky této kamery jsou slušné, „sváteční“ filmaři ocení možnosti automatických nastavení, stejně jako 6 scénických módů (mezi nimi třeba módy pro portrét, sporty nebo šero). Pro profesionály, nebo řekněme zkušenější uživatele, je v nabídce komplexní manuální kontrola ostření a dalších nastavení, jako je rychlost závěrky, jas, vyvážení bílé, či ostrost.


Vlastnosti

HD videokamera s pevným diskem, zachycování širokoúhlého videa, rozměry: 73x123x68mm, hmotnost: 455 g, vestavěný pevný disk o kapacitě 120GB, senzor o rozlišení 2.68 Mpix, účinné rozlišení senzoru: video: 1,35 Mpix, fotografie: 1,66 Mpix, 10x zoom - 4.5 mm - 45 mm – f/1.8-2.2, 200x digitální zoom, elektronický stabilizér obrazu, 2,8palcový LCD TFT barevný displej, nabíjecí Li-ion baterie JVC BN-VF815.

Cena: cca 14 000 Kč

Verdikt

Lidé, kteří hledají kameru s pevným diskem, jež by efektivně a jednoduše kooperovala s počítačem, nejspíše ocení různé druhy nahrávacích formátů. Přesto se nakonec bude zdát amatérům moc drahá a zkušenějším uživatelům příliš omezená. Jiné kamery nabízí lepší obraz a využitelnost za přijatelnější cenu.

- - Pavel Kreuziger, Jim Feeley

Byl pro vás článek přínosný?