Hlavní navigace

Recenze: nový iPod Shuffle

8. 4. 2009

Sdílet

Vzali jsme si do parády nejnovější, již třetí generaci titěrného hudebního přehrávače iPod Shuffle. Apple s ním chce trhat rekordy, má na to ale potenciál?

Nový iPod Shuffle - jaký je?

 

Můžete ho milovat, můžete ho nenávidět, ale na momentální „Apple vlně" pravděpodobně nic nezměníte. Tahle firma zkrátka ví, jak zahrát na strunu současných moderně smýšlejících lidí - a hodlá to dokázat i novou, už třetí generací mini hudebního přehrávače iPod Shuffle.

 

Opravdu malý

První věcí, které si na třetí generaci iPod Shuffle všimnete, jsou její titěrné rozměry. Na nich si tento přehrávač od začátku své existence zakládá, a tak nepřekvapí, že navrchu marketingových materiálů k novince narazíte právě na další redukční dietu.

Ano, iPod Shuffle se zase o něco zmenšil a nyní je zhruba tak velký jako srolovaný vizitka. Stále však disponuje sponkou, která mu umožňuje uchytit se za část oblečení. Na jakýkoliv displej raději zapomeňte - rozměry jsou zkrátka takové, že na něj nezbylo místo. iPod Shuffle se tak omezuje jen na reprodukci hudby. Víc od něj nečekejte.

Výbava je zkrátka pro Apple typická a poněkud spartánská. Kromě chybějícího displeje nepočítejte s tím, že byste v krabici našli nějaké dodatečné vybavení. Ano, je tu sice USB kabel, ale pouze 4,5 centrimetru dlouhý! Jako asi největší zvláštnost nabízí nová generace iPhonu funkci zvanou VoiceOver - ta do určité míry supluje chybějící displej. Stiskem tlačítka tak docílíte toho, že vám přístroj přečte jméno přehrávané skladby, případně jméno seznamu složky songů.

S trochou cviku se jedná o vcelku použitelný způsob, jak se v obsahu orientovat, i když na přehlednost displeje samozřejmě nedosahuje. VoiceOver je zapotřebí aktivovat přes iTunes (od verze 8.1). Tento program potřebujete i pro přesun songů z počítače na přehrávač. Klasický „drag and drop" způsob v případě iPod Shuffle nefunguje. Vzhledem k maximální snaze o úsporu místa byla z iPodu odstraněna většina ovládacích prvků. Najdete tu v podstatě jen táhlo se třemi stupni - „vypnuto", „normální přehrávání" a „náhodné přehrávání".

Ovládání

Přehrávač se ovládá prostřednictvím multifunkčního tlačítka na vedení pravého sluchátka. Stisknete-li je nahoře, dosáhnete vyšší hlasitosti, dole potom ztlumení. Pakliže zmáčknete prostředek, funguje to jako příkaz k započetí či zapauzování přehrávání. V případě, že ho stisknete dvakrát, přeskočí přehrávač k dalšímu souboru v pořadí, s trojnásobným stiskem začne znovu přehrávat aktuální kus.

Ovládání je vcelku bezproblémové, byť vyžaduje určité osvojení si specifických úkonů. Zpočátku může mít uživatel určité problémy. Navíc se nám zdálo, že tlačítka jdou tisknout až příliš ztěžka. Možná největší nevýhodou je ale skutečnost, že do iPod Shuffle nezapojíte normální, obyčejná sluchátka. Tedy alespoň bez speciální výbavy ne.

Manipulace

Přehrávač připojíte pomocí malého USB kabelu k počítači. Bohužel, rozhraní se Apple tentokrát vůbec nepodařilo optimalizovat. V našich testech dosahoval iPod Shuffle přenosové rychlosti mezi 0,5 a 0,9 MB za sekundu. To je opravdu málo - taková rychlost transferu byla obvyklá před pěti lety. Nijak zásadní čtyřgigabajtový disk, kterým přehrávač disponuje, tak budete plnit přinejmenším 78 minut. To je na dnešní dobu až neuvěřitelné zpátečnictví. Pokud jde o výdrž baterie, průměrná hodnota 11 hodin a 14 minut se drží v průměru ostatních přehrávačů.

 

Verdikt:

Pro hudební přehrávač je samozřejmě důležitý kvalitní zvuk. Tady iPod Shuffle nevykazuje prakticky žádné problémy, možná jen citlivé uši by mohly ve středních výškách poukázat na poněkud tupý pocit z reprodukce. Sluchátka jsou rovněž v naprostém pořádku a na to, jak je přehrávač malý, z něj dostanete slušně reprodukovanou hudbu.

V souhrnu se jedná o přehrávač, který zaujme svou miniaturní velikostí, ale jinak ničím příliš nepřekvapí. Naopak zklame mizernou přenosovou rychlostí dat. Pokud byste se rádi poohlédli po alternativách rovněž malých rozměrů, doporučujeme zaostřit na Teac MP-550, Sandisk Sansa Clip či Sony NWZ-E438F.

 

Cena: cca 2800 Kč s DPH

 

Hodnocení: 75%

příloha_ovladnete_sva_data

 

Byl pro vás článek přínosný?