Hlavní navigace

Recenze: Iomega SuperHero – nabíjení a synchronizace v jednom

16. 11. 2011

Sdílet

 Autor:
Výrobek společnosti Iomega si klade za cíl usnadnit život majitelům smartphonu iPhone. Sjednocuje nabíjení se zálohou dat a poskytuje vlastní úložný prostor. Designová lahůdka má však své mouchy.

Název produktu amerického výrobce Iomega, SuperHero Backup and Charger for iPhone (zálohování dat a nabíječka pro iPhone), ve skutečnosti přesně shrnuje hlavní činnost stanice. Snaží se podpořit velmi důležitý a nepostradatelný aspekt soužití s elektronickým zařízením, zálohování dat. Problematika a význam zálohování digitálních dat se v dnešní době skloňuje ve všech pádech, avšak drtivá většina uživatelů této rutině nepřikládá sebemenší význam. SuperHero Backup and Charger tedy zálohování automatizuje a spojuje s pravidelným nabíjením smartphonu (čemuž se zkrátka vyhnout nelze) tak, aby pro uživatele probíhalo naprosto transparentně.

 

Design

Konstrukčně je zařízení koncipováno do vzhledné stanice s kolébkou pro zapojení smartphonu, konektorem napájení a slotem pro SD kartu. Po stránce designérského zpracování jednoduše nemáme stanici co vytknout. Vychází z filozofie společnosti Apple, jež si zakládá na jednoduchém elegantním návrhu, a svým vzhledem se vedle iPhonu nemusí nikterak rdít. Tělo z eloxovaného hliníku přidává stanici na robustnosti, pogumovaná podložka pak na praktičnosti.

iomega_superhero_design

Obsah balení a aplikace

Jak si můžete prohlédnout na snímku níže, v krabici kromě samotné stanice naleznete nabíjecí adaptér, redukci na americkou zástrčku, 4GB SD kartu a uživatelský manuál. Samotný proces zálohování řídí aplikace Iomega SuperHero Backup, kterou si uživatelé zdarma stáhnou z online obchodu iTunes a nainstalují do zařízení. Zde je nutné zmínit, že ačkoliv výrobce hlásá podporu iPhonu od verze 3G, samotná aplikace vyžaduje operační systém iOS verze 4 a novější, tudíž pakliže jste majitelem některého staršího iPhonu a bráníte se upgradu na novější verzi iOS (například kvůli známému zpomalení systému), aplikaci bohužel nebudete moci využít. Kromě iPhonu podporuje aplikace i nejnovější generaci hudebního přehrávače iPod Touch.

iomega_superhero_obsah_baleni

Záloha a obnovení

Aplikace se spouští automaticky, jakmile svůj iPhone zapojíte do nabíjecí kolébky (před zapojením je nutné odemknout klávesy smartphonu). Po 30sekundovém odpočtu SuperHero započne s automatickou zálohou kontaktů a obrázků zachycených fotoaparátem. Kladně hodnotíme možnost šifrování dat. Zvláštní je na druhou stranu absence podpory zálohování čehokoliv jiného než právě fotografií a kontaktů. Hudbu, videa, záznamy v kalendáři či poznámky zkrátka aplikace nezná. Byli programátoři líní, nepovažovali zbytek elektronických dat za podstatný, či se setkali s nějakým systémovým omezením? To se pravděpodobně nedozvíme, nicméně oficiální technická specifikace říká, že je zařízení určeno pro uživatele, kteří nepřipojují svůj iPhone k počítači a neprovádějí synchronizaci s iTunes, nýbrž nabíjejí smartphone přes elektrickou zástrčku, vlivem čehož své fotografie a kontakty nemají uloženy v počítači.  Nemožnost provádění zálohy nad libovolným obsahem však hodnotíme jednoznačně záporně, neboť se má jednat o hlavní funkci zařízení.

Nastavení aplikace je velice intuitivní a uživatelské prostředí na nás působilo přívětivě, samotný proces zálohování již však natolik hladce neprobíhal. Kontakty stanice zálohovala v mžiku, jakmile však došlo na fotografie, se zpracováním složky obsahující okolo 40 obrázků si zařízení „hrálo“ přes 30 minut, což je ve srovnání se synchronizačním procesem v iTunes nepříjemně dlouhá doba. Pokud však proces přerušíte například vyjmutím iPhonu z kolébky, můžete na něj později navázat.

Obnova ztracených dat je stejně snadná jako samotné zálohování. Pouze stačí iPhone připojit do kolébky a v aplikaci SuperHero Backup stisknout tlačítko Restore. Je však nutné brát v úvahu fakt, že v tomto případě seznam obnovených kontaktů přepíše již existující kontakty v telefonu. Pakliže si přejete existující kontakty pouze aktualizovat, nabízí aplikace možnost doplnění skrývající se pod tlačítkem Replace.

superhero_backup

Verdikt

Iomega SuperHero Backup and Charger ve výsledku hodnotíme jako atraktivní doplněk uživatelů zařízení společnosti Apple, kteří si zakládají na designových produktech. Kromě nutného nabíjení se stanice samostatně stará o zálohu fotografií a může tak zachránit katastrofické situace nechtěné ztráty dat. Zklamala nás však nemožnost nastavení zálohy ostatních digitálních dat a rovněž poměrně dlouhá doba potřebná k uložení fotografií. Pakliže jste však zvyklí iPhone nabíjet přes noc, nemusíte si zdlouhavou zálohou lámat hlavu.

 

Hodnocení: 70 %

Cena: od 1403 Kč (Zdroj: Heureka.cz, 12.11.2011)

 

Specifikace:

Rozměry: 9 x 9 x 2 cm

příloha_ovladnete_sva_data

Hmotnost: 140 g

Podpora zařízení: iPhone 3G a novější s iOS 4.0 a novější, iPod Touch 4. generace

Byl pro vás článek přínosný?