Hlavní navigace

Recenze: Iomega External SSD Flash Drive s USB 3.0

4. 1. 2011

Sdílet

Spojení SSD disku s nadcházejícím přenosovým standardem SuperSpeed USB 3.0 představuje lákavou nabídku, rozhodli jsme se proto otestovat jednoho ze zástupců první vlny těchto úložišť. Vyplatí se do něj investovat?

Na jedné straně břehu high-endových vod dnes stojí Solid State Drive disky, jejichž největší výhodou je absence magnetické plotny, která až do jejich příchodu činila z každého pevného disku rozmazleného jedince, s nímž musel člověk nakládat jako ve vatičce. Na protějším břehu pak bojuje o pozici přenosového standardu technologie USB 3.0, a nutno dodat, že co se do počtu nově vybavených zařízení týče, svádí tento boj v posledních měsících vcelku úspěšně.

Bylo tedy pouze otázkou času, než a především za jakou cenu se rozhodnou výrobci datových úložišť tuto řeku přemostit. Prvním ze zástupců tohoto nově zrozeného segmentu, který se nám dostal do rukou, je 1,8“ externí SSD disk s podporou USB 3.0 od společnosti Iomega. Svými kapesními rozměry 110 x 69 x 9 mm, hmotností 112 gramů a útrobami ukrytými v pouzdře z černého eloxovaného broušeného hliníku (vzhled zařízení jsme si okamžitě zamilovali) cílí na uživatele vyžadující kompaktní, odolné, rychlé a zároveň elegantní řešení pro přenos menšího objemu dat.Iomega External SSD Flash Drive

Nabízen je celkem ve třech variantách, které postupně nabídnou úložný prostor o velikosti 64 GB (cca 4 700 Kč), 128 GB (cca 8 500 Kč) a 256 GB (cca 16 300 Kč). V ceně jednotlivých modelů je zahrnut i bezpečnostní prvek v podobě 256bitového hardwarového šifrování. Spolu s diskem se v balení nachází USB 3.0 kabel s napájecí posilou, jež se využívá pouze v případech, kdy hostitelské USB rozhraní neposkytuje dostatečné napájení.

Abychom se přiblížili běžným uživatelům a mohli jim tak zodpovědět otázku vznesenou v samém úvodu, rozhodli jsme se disk otestovat na notebooku střední třídy vybaveným pevným SATA diskem s rychlostí 5 400 otáček za minutu. Uváděná teoretická maximální rychlost čtení je až 191 MB/s a 130 MB/s při zápisu. Jak však ukázaly výsledky testů, krutá realita na sebe vrhá poněkud odlišnou podobu - a to z toho prostého důvodu, že běžný notebook bez SSD disku s daty touto rychlostí jednoduše nedokáže pracovat.

Reálná maximální rychlost zápisu při přenosu 3,4 GB 700MB video souborů dosahovala 65,1 MB/s, průměrná hodnota pak 54,5 MB/s. Při čtení stejného objemu dat činilo reálné maximum 91,2 MB/s, průměrná rychlost však dosahovala hodnoty 46,5 MB/s. Zmínku si zaslouží velmi příznivá hodnota přístupové doby, která je násobně nižší než u "konvenčních" externích disků, ale to zřejmě u podobného zařízení nebude pro uživatele klíčovým ukazatelem.

Nejkritičtějším reálným testem byl přenos celkem 5 GB malých MP3 souborů, při němž přenos nabýval výrazně menších rychlostí. Maximální rychlost zápisu ještě dosahovala prakticky stejných hodnot, jako při přenosu filmových souborů, na průměrné hodnotě 36,6 MB/s se již ale malá velikost přenášených souborů podepsala v plném rozsahu. Při čtení kleslo i rychlostní maximum, a to na 69,4 MB/s, průměrná rychlost pak nabyla celkově překvapivě nejnižší hodnoty 29,6 MB/s.

Níže uvádíme některé výsledky benchmarků spolu s průměrnými časy jednotlivých přenosů v porovnání s externím plotnovým diskem Iomega eGo, jež rovněž podporuje USB 3.0 a v rámci našeho souboje rychlostí jsme jej vypustili na závodní dráhu s konkurenčním modelem  StoreJet 25D3 od Transcendu. Kompletní screeny jednotlivých benchmarků jsou vám k dispozici v galerii.

 

Iomega External SSD Flash Drive

Iomega eGo Portable Hard Drive

Transcend StoreJet 25D3

přístupová doba

0,3 ms

24,0 ms

18,0 ms

max rychlost zápisu

63,7 MB/s

58,6 MB/s

59,4 MB/s

max rychlost čtení

95,1 MB/s

54,1 MB/s

76,3 MB/s

zápis 5 GB MP3

2:20

3:29

3:09

čtení 5 GB MP3

2:53

2:47

2:10

zápis 3,4 GB filmů

1:04

1:14

1:12

čtení 3,4 GB filmů

1:15

1:13

1:09

 

Když jsme zařízení Iomega External SSD Flash Drive připojili přes USB 3.0 k počítači vybavenému SSD diskem, jeho pracovní rychlost se výrazně zvýšila, a to až na hodnoty kolem 150 MB/s při čtení a 100 MB/s při zápisu. To jsou již velice pěkné výsledky, při nichž se tvrzení výrobce, že produkt dosahuje až dvojnásobné rychlosti v porovnání s konvenčními 7200rpm disky, stává skutečností.

 

Verdikt:

Iomega External SSD Flash Drive bohužel nese úděl hned několikanásobného průkopníka relativně nových technologií - rozhraní USB 3.0 zatím nemá ve svém počítači zdaleka každý, SSD disk také ne, natož pak ještě v externím provedení. A pokud byste tuto kombinaci chtěli mít ve všech počítačích, mezi nimiž budete přenášet data, budete si muset sáhnout slušně hluboko do kapsy. Zpětná kompatibilita se standardem USB 2.0 sice tohle negativum mírně snižuje, ovšem zde se zase ztrácí hlavní výhoda SSD, a tedy přenosová rychlost.

Pokud si však potrpíte na výdobytky moderní doby a váš počítač disponuje interním SSD diskem, můžeme vám tento disk  směle doporučit jako elegantního a kompaktního společníka na cesty. Společnosti Iomega zároveň  fandíme, protože uvést podobný úzkoprofilový  produkt na trh vyžaduje určitou míru odvahy. Za nějaké dva nebo tři roky, až se USB 3.0 dostatečně rozšíří a ceny SSD poklesnou, by se z podobných produktů mohl klidně stát hlavní proud na trhu.

Iomega External SSD Flash Drive

Hodnocení: 70 %

Cena testovaného modelu: cca 4 700 Kč

Zapůjčil: Iomega

Technické parametry:

Typ paměťových čipů: NAND Flash MLC

Dodávaná kapacita: 64/128/256 GB

Rozhraní: USB 3.0/USB 2.0

Formát: externí 1,8"

příloha_ovladnete_sva_data

Hmotnost: 112 g

Rozměry: 110 x 69 x 9 mm

Byl pro vás článek přínosný?