Hlavní navigace

Recenze: HTC Flyer - návyková hračka pro technologické nadšence

5. 8. 2011

Sdílet

 Autor:
Začněme netradičně ihned verdiktem. Tablet HTC Flyer je frajer. Pojďme se však podívat, čím nás nové zařízení nadchlo a čím naopak zklamalo.

Společnost HTC již v únoru představila svého prvního zástupce řady tabletových počítačů. 7palcové zařízení nesoucí název Flyer (tedy "leták") se na český trh dostalo ke konci května a pozvolna si hledá cestu mezi širší uživatelskou základnu. V plném rozletu mu zatím zřejmě brání poměrně vysoko nasazená cena či operační systém Android ve verzi 2.3.3 určený primárně pro smartphony. Tablet má i za vyšší pořizovací cenu nicméně opravdu co nabídnout. Je slušně hardwarově vybaven, příjemně potěší přítomností dotykového pera či svižnou odezvou systému. Pojďme se podívat, jaká překvapení a zklamání přinesla naše třítýdenní zkušenost se sedmipalcovým "letákem".

 

K čemu je přerostlý smartphone dobrý

Tablet HTC Flyer můžete na českém trhu zakoupit ve dvou variantách lišících se interní pamětí a přítomností 3G modulu. Pro testování jsme měli k dispozici dražší variantu osazenou 32GB vnitřní pamětí a vybavenou slviotem pro SIM kartu. Vestavěný 3G modul je určen především pro datovou komunikaci, aby tablet s operačním systémem Android, jenž je bez připojení k internetu sotva poloviční, nebyl závislý pouze na dostupných Wi-Fi sítích. Flyer nicméně může částečně zastávat funkci mobilního telefonu díky podpoře odesílání a příjmu textových zpráv, telefonní hovor však uskutečnit nelze. Respektive lze, jedná se pouze o softwarové omezení, které již někteří nadšenci dle vývojářského fóra XDA Developers údajně dokázali obejít. Ptáte-li se, k čemu je vlastně ten přerostlý smartphone dobrý, vězte, že ve skutečnosti tablet nenabídne o mnoho více než mobilní telefon s OS Android, ovšem procházení webových stránek, čtení elektronických knih, sledování multimédií nebo prohlížení map je na sedmipalcovém displeji o mnoho komfortnější. Tablet navíc přidává dotykové pero, díky němuž se zařízení stane užitečným společníkem na konference, porady či vysokoškolské přednášky.

flyer1flyer2

Příliš kyprý fešák

Buďme na chvíli povrchní a pohlédněme hned z kraje kritickým okem na vzhled zřízení. Na první pohled působí tablet elegantním dojmem. Hliníkové tělo jistě dodává tabletu na robustnosti, nicméně na svrchní i spodní části naleznete plastové kryty, jež sice na estetičnosti neubírají, avšak při případném pádu by měly pravděpodobně tendenci prasknout či na sobě zanechat nepříjemné škrábance. Horní část obsahující kryt kamery je odnímatelná a nachází se pod ní slot pro paměťovou kartu (od výrobce je zařízení vybaveno 2GB Micro SD kartou) a SIM kartu. Na přední straně kromě displeje naleznete již pouze černý rámeček s decentním logem společnosti, přední kamerou, světelným čidlem a několika dotykovými navigačními tlačítky. Mírně nás rozladila až tloušťka a hmotnost zařízení, neboť ve srovnání s konkurencí je 13,2 mm v kombinaci s 420 g opravdu příliš. Tloušťka sice není natolik podstatná, ale vyšší váhy si všimnete například při čtení e-knih, kdy zařízení v jedné ruce dlouhodobě neudržíte. Spolu s tabletem je navíc dodáváno praktické pouzdro, jež sice zaujme svou bílou elegantností, ale zároveň díky ní ztrácí na praktičnosti.

flyer3flyer4

flyer5flyer6

flyer7flyer8

Perník místo včelí plástve

Ačkoliv již dnes OS Android verze Honeycomb 3.0 a vyšší specificky navržené pro zařízení s většími displeji houfně osídluje konkurenční tabletové počítače, výrobce HTC svůj první tablet vybavil verzí Gingerbread 2.3.3, s níž se setkáte na novějších smartphonech. Nelze zcela jednoznačně říci, zda se jedná o krok špatným směrem, neboť ačkoliv Android 2.3.3 neumí efektivně zužitkovat potenciál většího displeje, je pro zařízení méně náročný a systém na uživatele působí opravdu svižným dojmem. Motivace společnosti HTC je navíc zcela zřejmá, neboť v době, kdy vyšel Honeycomb, již měla pro HTC Flyer navrženo své grafické rozhraní HTC Sense 2.1, jehož rozhraní je určeno pro Android verze Gingerbread. Ve srovnání kupříkladu se smartphonem HTC Desire je vzhled systému velice podobný. Prostředí Sense pro HTC Flyer přidává prostorové efekty pro překlápění domovských obrazovek nebo rozšířený panel oznámení.

flyer9flyer10

HTC Sense

Podívejme se krátce, jak GUI zařízení vypadá a co vše na domovských obrazovkách naleznete. Pro odemčení tabletu je nutné stisknout tlačítko napájení a poté tahem prstu přemístit kroužek ze spodní do střední části displeje. Alternativu představuje možnost přetažení jedné ze čtyř ikon na odemykací obrazovce do středu kroužku pro její okamžité spuštění. V základním nastavení máte k dispozici osm domovských obrazovek, jež jsou povětšinou obsazeny celoobrazovkovými widgety. Na hlavní obrazovce vás přivítají překlápěcí hodiny s ilustrací aktuálního počasí typické pro HTC Sense. Mezi přednastavenými widgety poté naleznete FriendStream, aplikaci sledující nejnovější příspěvky ze sociálních sítí Facebook, Twitter a Flicker (Google+ zatím není podporován), náhled na vaši Gmail schránku, počasí, polici s elektronickými knihami, nejnovější zprávy z vašich odběrů na Google Reader a seznam kontaktů. Musíme podotknout, že pohyb v uživatelském prostředí je velice příjemný. I při povolení všech animací jsme nezaznamenali žádné trhání či zpomalení. Ačkoliv se tedy 1,5GHz procesor Snapdragon od výrobce Qualcomm může pochlubit "pouze" jedním jádrem, v kombinaci s 1GB pamětí RAM zajišťuje svižnou odezvu a plynulost celého prostředí. Zajímavé řešení potom představuje čtveřice dotykových navigačních tlačítek, jež jsou duplicitně umístěna na spodní i levé straně pro portrait a landscape mód (tedy orientace na výšku a na šířku). Tlačítka se při práci s tabletem rozsvítí a dostupná je vždy pouze spodní, či postranní sada.

flyer11flyer12flyer13

flyer14flyer15flyer16

Widgety, widgety a zase widgety

Samozřejmě se nemusíte držet přednastaveného vzhledu, ale můžete si přizpůsobit prostředí Sense k obrazu svému. K dispozici máte na výběr z několika scén, jež se liší tapetou a rozvržením jednotlivých obrazovek, různých statických i živých tapet a především widgetů, jichž máte již od výrobce k dispozici okolo osmdesáti. Tím však úprava vzhledu nekončí, další schémata můžete získat online a množství stažených aplikací taktéž disponuje vlastními widgety, jimiž můžete některou obrazovku doplnit.

flyer17flyer18flyer19

Displej zobrazuje pěkně, než se s tabletem vypravíte do terénu

Displej založený na technologii LCD TFT nás zprvu mile překvapil velmi živým a věrným podáním barev při vyváženém jasu a dostatečné jemnosti. V domácím prostředí nemůžeme zobrazovací kvalitě příliš mnoho vytknout. Snad jen při večerním čtení bychom ocenili možnost většího snížení jasu, neboť při nízkém okolním osvětlení není dlouhé sledování zářící obrazovky příliš příjemné. Opačný problém jsme zaznamenali ve venkovních podmínkách, kde je displej i při nejvyšším jasu na přímém slunci téměř nečitelný.

Co se týká odezvy na dotyk, kapacitní displej zaznamenával vstupy velmi dobře s odpovídající přesností, a to ať už jsme testovali psaní na virtuální klávesnici či multidotykové ovládání některých aplikací.

 

Malířská paleta a pohotový zápisník

Jednou z hlavních vlastností, jíž se HTC Flyer liší od konkurence, je přítomnost dotykového pera, jehož prostřednictvím lze vytvářet psané poznámky, zvýrazňovat text v dokumentech nebo vytvářet umělecká díla. Pro pero je vyhrazeno speciální tlačítko (jedno z výše zmíněných čtyř navigačních tlačítek), jež reaguje pouze na dotyk pera a vyvolává nabídku kreslících nástrojů a barev. Tento způsob vystihuje celkovou filozofii použití stylusu, jenž slouží výhradně pro psaní, ne pro ovládání systému. Stejně tak nelze v aplikaci Poznámky tvořit zápisky prstem, ten je naopak určen pro navigaci v rámci uživatelského rozhraní. Za užitečnou funkci považujeme možnost záznamu zvuku v průběhu tvorby zápisků a možnost zpětného přehrávání tak, abyste mohli přesně dohledat, který zápis jste v dané chvíli vytvořili. Své výtvory následně můžete synchronizovat s cloudovou službou Evernote. Kromě Poznámek máte k dispozici aplikaci Klikyháky, již vyvoláte dotykem pera v kterékoliv části systému. Funguje na principu tvorby screenshotu, který můžete doplnit o vlastní "klikyháky" a uložit či odeslat svým přátelům.

flyer21flyer20flyer22

Při psaní na displeji jsme zaznamenali mírné zpoždění vykreslení čar za pohybujícím se hrotem stylusu, avšak na tento neduh jsme si po určitém čase zvykli. Bohužel však i při použití nejtenčí čáry nelze dosáhnout stejně drobného písma jako při psaní klasickou tužkou na papír. Pro dosažení snesitelné čitelnosti je nezbytné psát větším písmem, díky čemuž bychom ocenili větší psací plochu. Mírně nás rozladilo i občasné nechtěné zavadění o spodní dotyková tlačítka, kdy jsme omylem otevřeli domovskou obrazovku či aplikaci nekontrolovaně zcela zavřeli. Příjemně nás na druhou stranu překvapil široký výběr psacích potřeb včetně funkce gumování či zvýrazňování textu. Stylus dokonce reaguje na tlak, tudíž při tvorbě obrázků lze do určité míry využít i stínování. V tomto ohledu nás mírně zklamala absence aplikace dedikované přímo na tvorbu kreseb či maleb s větší barevnou paletou či malířskými nástroji. Ve skutečnosti lze obrázky kreslit pouze v rámci aplikace Poznámky či Klikyháky a částečně také v předinstalované aplikaci Kid Mode. Nicméně i s omezenými nástroji v aplikaci Poznámky lze dělat divy, jak si můžete ověřit na uměleckých výtvorech naší šikovné kolegyně níže.

flyer23flyer24flyer25

Kancelářský nástroj, GPS navigace i dětská hračka

Mezi předinstalovanými aplikacemi naleznete kromě klasických nástrojů vývojáře Google jako jsou Mapy, Latitude, Gmail či Talk také několik dalších netypických utilit od vývojářů třetích stran.

V první řadě zmiňme automobilovou navigaci od švýcarské společnosti Route66, již naleznete pod označením Automobilový panel. Při prvním spuštění si aplikace vyžádá stažení mapových podkladů. Pro testovací účely jsme zvolili 105megabajtovou Českou republiku v kombinaci s českou hlasovou navigací. Bezplatně je však navigace dostupná pouze na prvních 30 dní, poté si musíte zakoupit měsíční, roční či neomezenou licenci. Ačkoliv na nás aplikace působila kvalitním dojmem, nemůžeme se ubránit polemizaci, zda se nákup licence uživateli zařízení s OS Android vyplatí, neboť společnost Google již i v ČR zprovoznila bezplatnou hlasovou navigaci. Jistě, mapové podklady aplikace Google mapy jsou zatím dostupné pouze online a tudíž při současně předražených datových tarifech (nemluvě o roamingu) téměř nepoužitelné. Nicméně Google již projevil určitou snahu zprovoznit mapy i v offline verzi a umožnil stahovat části map pro 16km okolí daného bodu do paměti telefonu prostřednictvím doplňku v Google Labs. V budoucnu pravděpodobně zajde společnost ještě dále.

flyer26flyer27

Další předinstalovanou aplikaci představuje utilita Kid Mode, jež má dle vývojáře představovat komplexní rozhraní pro děti, které si zde mohou kreslit, hrát hry a číst dětské knihy. Bez dlouhých průtahů musíme aplikaci zhodnotit záporně, neboť vyžaduje internetové připojení, spotřebovává zbytečně mnoho dat a předinstalované dětské hry považujeme za kýčovité a pro děti pravděpodobně i nudné.

flyer28

Aplikace Watch pak představuje slibnou platformu pro online nákup filmů a seriálů. Služba v České republice nicméně zatím není dostupná, prohlédnout si můžete pouze několik krátkých trailerů.

flyer30

Z výběru předinstalovaných aplikací nakonec kladně hodnotíme kancelářský balík Polaris Office z produkce jihokorejské společnosti Infraware, díky němuž můžete prohlížet i modifikovat dokumenty vytvořené pod Microsoft Office či v klasickém textovém editoru. Open Office (potažmo Libre Office) nejsou bohužel podporovány.

 

Internet jako na desktopu

Výchozí internetový prohlížeč postavený na jádře WebKit a využívající JavaScript engine V8 (stejně jako desktopový prohlížeč Chrome) nás potěšil širokou podporou internetového obsahu včetně Flash multimédií a standardu HTML5. Popravdě jsme nenarazili na webovou stránku, s níž by si browser neporadil. Díky možnosti multidotykového zoomování stránek pro nás bylo procházení webu příjemným zážitkem, i velikost displeje bohatě postačí na pohodlné zobrazení většiny obsahu, ačkoliv na některých stránkách by nějaký ten palec úhlopříčky navíc neuškodil, ale to už bychom se nebavili o tabletu HTC Flyer.

flyer31flyer32flyer33

Ve spojitosti s datovými přenosy jsme si všimli drobné nepříjemnosti. Pomocí aplikace Traffic Monitor jsme sledovali celkovou míru downloadu a uploudu telefonu při běžném používání. Při povolené volbě Data na pozadí se neustále odesílaly i přijímaly kilobajty dat, my jsme nicméně nebyli schopni vystopovat pravého viníka. Jistě, při používání widgetů zobrazujících příchozí emaily, nejnovější zprávy na Facebooku či počasí musí uživatelé se zvýšeným přenosem dat počítat, nicméně veškeré tyto aplikace běžně provádějí synchronizaci po 1, 4 nebo i více hodinách a navíc se nejedná o žádné datově náročné operace. Stejně tak se nemohlo jednat o jednorázovou softwarovou aktualizaci, neboť data se plynule načítala přes celý den. Asi po deseti hodinách již Traffic Monitor ukazoval přes 50 MB přenesených dat, z čehož si sice notnou část ukousl internetový prohlížeč, aplikace Kid Mode a Mapy (jak můžete vidět na obrázku níže), avšak stále v souhrnu zůstává více než 20 MB nevysvětlených datových přenosů. Zaznamenaný problém však nesouvisí přímo s tabletem, nýbrž celým operačním systémem Android, neboť podobný neduh dle internetových fór zaznamenává velké množství uživatelů používajících tablety či smartphony od různých výrobců. Datové přenosy mohou mimo jiné souviset také s veřejností kritizovanou vlastností periodického zjišťování a odesílaní informací o zeměpisné poloze. Pakliže jsme zakázali volbu Data na pozadí, datové přenosy rapidně poklesly, nicméně zcela neustaly.

 

Nepřesvědčivé fotografie ale zábavné efekty

Ač mu bylo dáno do vínku 5 megapixelů a schopnost natáčet 720p videa, nepodal zabudovaný fotoaparát právě zářné výkony. K dobru mu jistě musíme přičíst dobře fungující a rychle se přizpůsobující automatické ostření, pořízené fotografie však působí spíše rozpačitě a nevýrazně. Výsledek samozřejmě velmi závisí na okolním osvětlení. Ve venkovním slunečném prostředí dokázal fotoaparát zachytit podstatně lépe působící snímky než v potemnělém interiéru. Ani při optimálních podmínkách však fotografie příliš nenadchnou. Vzhled fotografií lze však alespoň do určité míry vylepšit formou korekce expozice, kontrastu, saturace a ostrosti (níže můžete porovnat stejný snímek pořízený při rozličném nastavení). Pobavila nás ovšem aplikace Snapbooth, jež využívá přední 1,3Mpx kameru a nabídne několik zábavných efektů pro tvorbu různě deformovaných, přehnaně kontrastních či tečkovaných snímků.

flyer34flyer35

flyer36flyer37

flyer39flyer40flyer38

Úctyhodná výdrž baterie

Výdrž na baterii musíme hodnotit rozhodně pozitivně. Po celodenním používání (okolo 10 hodin), kdy jsme procházeli internetové stránky, prohlíželi PDF dokumenty, hráli rozzlobené ptáky a pořídili několik fotografií, baterie stále vykazovala 22 % kapacity, přičemž jas displeje byl nastaven na automatickou hodnotu (jež se mění v závislosti na okolním osvětlení) a po celou dobu byl spuštěn Wi-Fi adaptér. Hodnotu 6,5 hodiny při plném vytížení, již uvádí výrobce, tedy můžeme určitě potvrdit. Li-ion baterie s kapacitou 4000 mAh si vede opravdu velice slušně a při méně náročném používání jistě tablet vydrží i déle než den (v pohotovostním režimu by měl podle výrobce vydržet až 320 hodin). Pakliže nahlédneme na detailnější využití baterie týkající se našeho testu, dle očekávání nejvíce energie spotřebuje provoz displeje (okolo 66 %), další citelný kus pomyslného koláče ukusuje Wi-Fi adaptér (zhruba 8 %) a pohotovostní režim telefonu (6 %). Zbytek je potom rozdělen mezi aplikace, jež využíváte nejvíce.

flyer41

Rozžhaven do běla

V závěru testu jsme si pro vás připravili výsledky několika benchmarků, jež nastíní alespoň laboratorní výkon zařízení. Pro testování jsme použili čtveřici benchmarků, jež se zaměřují na konkrétní hardwarové komponenty i celkový výkon systému. Kromě výsledné hodnoty uvádíme rovněž srovnání vůči konkurenčním tabletům či smartphonům, kterého zmíněná zařízení dle uživatelských recenzí dosahují.

 

Quadrant Standard Edition

Benchmark se zaměřuje na výkon CPU, paměti RAM, vstupně výstupních databázových operací a zpracování 2D a 3D grafiky.

 

Výsledek:

1955

 

Srovnání:

Motorola Xoom - 1827

Samsung Galaxy Tab - 1915

Dell Streak - 657

G-slate - 1925

flyer42

Linpack

Tento nástroj prověřuje výkon FPU zařízení, tedy jednotky určené pro operace s hodnotami v plovoucí řádové čárce.

 

Výsledek:

54,686 MFLOPS

 

Srovnání:

Samsung Galaxy Tab - 35,643 MFLOPS

Dell Streak - 69,803 MFLOPS

HTC HD2 - 67,282 MFLOPS

HTC EVO - 84,672 MFLOPS

flyer43

NenaMark2

NenaMark2 představuje benchmark grafického čipu založený na OpenGL-ES 2.0 grafice.

 

Výsledek:

12,8 fps

 

Srovnání:

Motorola Xoom - 15,43 fps

Samsung Galaxy Tab - 18,17 fps

Samsung Galaxy S II - 46,25 fps

flyer44

AnTuTu Benchmark

Podobně jako Quadrant se i tento benchmark zaměřuje na celkový výkon systému, počínaje CPU, operační pamětí, vstupně výstupními operacemi, SD kartou a 2D/3D grafikou.

 

Výsledek:

3552

 

Srovnání:

Samsung Galaxy Tab 10.1 - 3729

Motorola Xoom - 4520

flyer45flyer46

Verdikt

Po třítýdenním soužití s tabletem musíme upřímně říci, že i přes některé mouchy považujeme HTC Flyer za užitečného společníka, jenž dovede nasadit pracovní výkon i ve volných chvílích dobře pobavit. Silnou stránku představuje především procházení webových stránek, kdy tablet, odvažujeme se tvrdit, dokáže plnohodnotně zastoupit desktopový počítač. I po multimediální stránce nelze tabletu příliš mnoho vytknout, jediným zklamáním pro nás byl nepříliš přesvědčivý fotoaparát. Svou zkušenost s používáním dotykového pera považujeme za převážně pozitivní, výtku máme pouze k nedostatečné jemnosti, kdy jsme byli nuceni psát příliš velkým písmem. Zařízení by taktéž neuškodila drobná odtučňovací kůra v podobě štíhlejšího těla, ovšem to už bychom byli přehnaně a zřejmě i zbytečně kritičtí. Pochválit naopak musíme velmi rychlou odezvu a celkové chování systému. Pakliže výrobce v brzké době nabídne slíbený upgrade ve formě operačního systému Android verze Honeycomb a prodejci sleví zatím poměrně vysoko nasazenou cenu, jistě se bude tablet těšit podstatně vyšší popularitě.

 

Hodnocení: 90 %

Cena: 32GB verze s Wi-Fi a 3G modulem - 16000 Kč; 16GB verze s Wi-Fi - 12000 Kč

Zapůjčil: HTC

příloha_ovladnete_sva_data

 

Specifikace

Displej: 7", dotykový kapacitní, 1024×600
Operační systém a GUI: Android 2.3.3, HTC Sense
Procesor: jednojádrový 1,5 GHz
Paměť: interní úložiště 16 GB / 23 GB
Grafická karta: Qualcomm Adreno 205
Operační paměť: 1 GB
Paměťová karta: micro SD/SDHC
Konektivita: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0 s A2DP, aGPS
Rozhraní: micro-USB, 3,5 mm stereo audio jack
Kamery: zadní - 5 MPx, autofocus; přední - 1,3 MPx
Snímače: snímač okolního osvětlení, G-Sensor, digitání kompas
Rozměry: 122 × 195,4 × 13,2 mm
Hmotnost: 420g s vestavěnou baterií
Napájení: akumulátor 4000 mAh

Byl pro vás článek přínosný?