Hlavní navigace

Recenze: HP Mini 1000

22. 11. 2008

Sdílet

Produkt HP Mini 1000, zástupce druhé generace mini notebooků od HP, spadá přímo doprostřed současné nabídky tzv. netbooků. Jak obstál v našem testu?

příloha_ovladnete_sva_data

Nový mini laptop od HP s označením Mini 1000 má oproti svému předchůdci (HP 2133 Mini-Note) jisté výhody. Není v něm již použit procesor Via C-7M, ani už se jeho vývojáři za každou cenu nesnažili za každou cenu prosadit Windows Vista – Mini 1000 je totiž dodáván s operačním systémem Windows XP.

Námi testovaný kousek běžel na procesoru Intel Atom 1.6 Ghz, měl 1GB paměti, disk o kapacitě 60 GB a rychlosti 4200 otáček, a samozřejmě již zmíněná Windows XP. Shrnuto a podtrženo: svými parametry se HP Mini 1000 nijak nevymyká ze současného přívalu miniaturních notebooků, pro něž se v poslední době vžilo označení netbooky.

Pokud by se nás někdo zeptal, co bychom změnili na prvním netbooku HP, tedy výše zmíněném HP 2133, dostal by následující odpověď: chtělo by to dodat výkonnější procesor, navýšit velikost paměti RAM, namísto operačního systému Vista nainstalovat méně náročná XP, změnit design touchpadu (postupem času nám tlačítka myši, lemující touchpad zleva i zprava, začala vadit při používání), a také, pokud by to bylo jenom trochu možné, o něco snížit cenu. Na druhou stranu bychom ponechali povedenou klávesnici, repro a kvalitní kovové šasi.


U HP Mini 1000 byly mnohé z těchto návrhů vzaty v potaz. Nicméně navzdory svému procesoru Atom směřuje Mini 1000 spíše do zadních řad v kategorii mini notebooků. Samozřejmě, že jsme se naučili mít od netbooků menší očekávání – vždyť průměrné skóre v benchmarku WorldBench pro tuto kategorii se pohybuje okolo 35 bodů. Nový netbook od HP jich však obdržel jen 30. Přestože HP Mini 1000 není zdaleka tak rychlý jako IdeaPad S10 od Lenovo (který v uvedeném testu získal 41 bodů), je Mini 1000 znatelně rychlejší než Dell Inspiron Mini 9, jehož skóre se pohybovalo okolo 25 bodů.

Z našeho testu dále vyplynulo, že tříčlánková baterie bez problémů vydrží až 3 hodiny běžného provozu bez nabíjení. Společnost HP navíc plánuje v lednu 2009 uvést jako volitelné příslušenství na trh baterii šestičlánkovou, takže se určitě máme na co těšit.

Žádná těžká váha

Změnami netbooku HP Mini 1000 „zevnitř“ však inovace nekončí. Tentokrát v HP sáhli po plastovém šasi, u předchozího typu byl dominantním materiálem hliník. Společnost HP přistoupila k plastu z důvodu snížení hmotnosti (jež se nyní pohybuje mírně nad hranicí 1 kg), ale i snížení výrobních nákladů.

Jak jsme již zmínili, z původního touchpadu jsme nebyli zrovna dvakrát nadšeni. Tentokrát však byla situace o něco přijatelnější: přestože si stále myslíme, že tlačítka myši po stranách touchpadu nemají co dělat, jejich realizace je v tomto případě povedenější.

Některé prvky se naštěstí vůbec nezměnily – tak třeba velikost klávesnice. Velké hranaté klávesy vypadají, jako by patřily plnohodnotnému notebooku.

Zvuk na nás udělal dojem, a v podstatě splnil naše očekávání, která jsme měli po vyzkoušení staršího bratra testovaného netbooku. Přestože bychom vestavěné repro na párty asi nevyužili, vyluzuje HP Mini 1000 decentní zvuk bez šumů a jiných ruchů.

Neviditelná obrazovka

Nyní se podívejme na 10,2 palcový displej: stejně jako u většiny lesklých obrazovek se po něm myší pohybujete a klikáte metodou pokus omyl. V interiéru je jednoduché zjistit, co se na monitoru o rozlišení 1024 na 600 pixelů děje – a obraz dokonce vypadá skvěle. Pokud byste Mini 1000 viděli vystavený k vyzkoušení v obchodě, určitě by vás nadchnul. Teď si ale zkuste vzít netbook na přímé slunce – a z HP Mini 1000 je rázem přenosné zrcadlo. Na displeji je sice při troše snažení stále něco vidět, nicméně pro docílení tohoto efektu musíte vyčerpat všechny způsoby zvyšování jasu.


Konfigurace

Procesor Intel Atom 1.6GHz, 1 GB RAM 60 GB hard disk (4200 otáček), Windows XP, 10,2 palcový displej o rozlišení 1024 x 600 pixelů, tříčlánková baterie, rozměry: 261x165x23mm, hmotnost: 1,1 kg.

Hodnocení

S netbookem Mini 1000 udělala společnost HP v tomto odvětví krok správným směrem: počítač plně nahrazuje předchozí typ HP 2133, přičemž se dočkal zvýšení výkonu a snížení ceny. Je pro vás HP Mini 1000 správnou volbou? Ano, pokud se ho nechystáte využívat v exteriérech a také pokud od něj zrovna neočekáváte žádnou kosmickou rychlost.

- - Pavel Kreuziger, Darren Gladstone

Byl pro vás článek přínosný?