Hlavní navigace

Recenze: HP EliteBook 2730p

9. 12. 2008

Sdílet

EliteBook 2730p firmy Hewlett-Packard patří do kategorie Tablet PC notebooků. Tato zařízení mají dotykovou obrazovku a lze je složit do podoby „poznámkového bloku“, kdy obrazovka překrývá klávesnici.

Jak je tomu u nových tablet PC zvykem, má i 2730p 12" LCD obrazovku s rozlišením 1280 x 800, malé rozměry "do ruky" a poměrně vysokou cenu.

Co na 2730p upoutá na první pohled, je kvalitní provedení s pevným šasi tak, jak jsme nakonec u business notebooků HP zvyklí. Všechny detaily jsou zvládnuté a esteticky počítač působí velmi hezky, rozhodně vypovídá o své cenové kategorii. Dobře se drží, k čemuž přispívá i matná úprava plastů. Počítač by měl vydržet neustálé přenášení i méně náročné pády, nicméně to druhé jsme raději netestovali.

Navzdory své velikosti má notebook příjemnou klávesnici, na které se dobře píše, k optimálnímu ovládání velmi dobře přispívá i přítomnost jak touchpadu, tak pointstick. Ať jste již tedy zvyklí na cokoli, můžete si v tomto případě vybrat.

Rozměrově se 2730p blíží větším subnotebookům, nicméně poskytuje mnohem vyšší výkon díky procesoru Intel Core 2 Duo LV SL9400 na 1,86 GHz. Ten doplňují 2 GB DDR2 RAM, pevný disk točící se rychlostí 5400 otáček za minutu a integrovaný grafický čip Intel 4500MHD. Navzdory papírově poměrně silným specifikacím se ovšem notebook nevykazoval právě velkou míru svižnosti, za což zřejmě může použití hardwarově poněkud náročnějšího operačního systému Windows Vista. Ze srovnání s HP Compaq 6820s s procesorem T8300 (2,4GHz) a Windows XP vycházel 6820s jako rozhodně rychlejší. Myslíme si, že by 2730p pomohlo použití méně náročných Windows XP, nicméně taková je už politika Microsoftu. Vzhledem k absenci plnohodnotného grafického čipu raději rovnou zapomeňte na hraní 3D her.

Tím nejdůležitějším prvkem na celém zařízení je bezpochyby dotyková obrazovka. Výraz "dotyková obrazovka" však není v případě Tablet PC zcela přesný. Není to jako u chytrých telefonů, kde by se dala obrazovka ovládat dotykem prstu či libovolným předmětem, je to spíše jako u grafických tabletů, kdy se k ovládání používá speciálního pera. V případě 2730p je toto pero velmi pohodlně zasunuté přímo do těla notebooku a jeho ztrátě zabraňuje připojení pomocí provázku.

Nejvíce nás u 2730p zajímalo, zdali se dá využít k profesionálnímu kreslení. Bohužel v této oblasti nás notebook zklamal, sice na něm lze psát a provádět méně náročné náčrty, nicméně v případě náročnějšího kreslení tablet jednoduše nestíhá zaznamenat všechny pohyby, vynechává, namísto celé prokreslené čáry tak mnodhy máte například přerušovanou. Pravda, tablet PC nejsou obecně inzerovány jako nástroje pro grafiky, na což ostatně ani nestačí jejich rozlišení, které v naprosté většině případů činí 1280 x 800 pixelů. Pokud tedy chcete vážně kreslit na počítači, nezbývá než sáhnout po klasickém tabletu.

Elitebook 2730p je jasně předurčen k firemnímu použití. Když otočíte obrazovku do režimu tabletu, tak perfektně zapadne, neotáčí se, neviklá se. Máte tak rázem k dispozici výborný elektronický blok, i když na něj nelze rychle psát - papír tímto způsobem zkrátka plnohodnotně nenahradíte. Nicméně 2730p je výborný například jako počítač pro časté přenášení, na němž budete kolegům rychle ukazovat nějaké materiály, interaktivní schémata a náčrty, či k provozu programů, které můžete rovnou snadno ovládat pomocí stylusu. Ovládání v tablet PC módu ulehčují i tlačítka po stranách počítače. O zaměření na firemní zákazníky svědčí i poměrně vysoká cena, která doporučená dosahuje ohromujících 50500 Kč s daní.

Vzhledem k ceně je poněkud zklamáním barevné podání obrazovky. Ačkoli nejsme příznivci křiklavých barev, v případě 2730p byly barvy skutečně dost vybledlé, a to i při porovnání s TN obrazovkami jiných notebooků. Plusem ovšem je, že obrazovka má příjemně matnou úpravu, která nejen neunaví oči a zabraňuje odleskům, navíc je ale dosti odolná, takže by měla vydržet i poněkud drsnější používání stylusu.

Co se týče připojení, podařilo se HP do počítače umístit dva USB konektory, což sice není málo, nicméně ještě jeden konektor by se jistě hodil. Následuje standardní LAN konektor, dnes již poněkud přežitý telefonní přípoj analogového modemu, firewire a audio vstup/výstup. Ani přes veškerou snahu konstruktérů se nepodařilo integrovat optickou mechaniku, jejíž funkci převzala čtečka SD karet.

Velmi hezkým překvapením pro nás byla výdrž baterie, která při provozování běžných kancelářských aplikací činila vynikajících šest hodin.

Verdikt

HP EliteBook 2730p je výborně zpracované malé Tablet PC s odolným šasi i obrazovkou, dobrou klávesnicí a širokou nabídkou ovládacích prvků. Obrazovka nestíhá snímat příliš rychle pohyby, proto se nehodí k náročnějšímu kreslení, 2730p je proto jednoznačně zaměřen jako snadno přenosný počítač do firem. Plusem displeje je odolná matná maska, minusem naopak slabší barvy. Ocenili jsme i velmi dlouhou výdrž baterie. Nejslabším místem 2730p je rozhodně doporučená cena, která přesahuje 50000 korun.

Doporučení cena s DPH: 50 500 Kč


Poskytl: HP, www.hp.cz

- - Alexandr Radecký

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?