Hlavní navigace

Recenze: HDR Expose 3

Sdílet

 Autor: © Bastos - Fotolia.com
Třetí verze programu HDR Expose kalifornské firmy Unified Color Technologies je příspěvkem do rostoucí rodiny programů, které se snaží vydolovat z digitálních snímků něco, co sice naše oko normálně vidí, ale optická čočka ne.

Těchto programů se v poslední době objevilo tolik, že je docela možné, že se někde roztrhl pytel. Stojí tedy Expose za těch 119 dolarů, které si výrobce žádá?

Svižná instalace nestojí v cestě, takže můžeme začít. Hned na počátku věc nepříjemná - jak otevřít fotografii? Návod samozřejmě nikde, dostaneme se akorát k firemní stránce s instruktivním videem, které se ovšem věnuje něčemu jinému. Nakonec se ukazuje, že program vidí pouze fotky, uložené v adresáři My Photos. I když funkce „browse“ existuje, fotografie v adresáři nevidí.

HDR Expose 3

Standardní rozhraní nabízí celkem obvyklou práci s fotografiemi, novinkou je spíše filmový pásek naznačených možností na dolní straně monitoru. Každou můžeme dále upravovat podle toho, kterou z funkcí si v pravém sloupci otevřeme. Pokud otevřeme všechny, neuvidíme bohužel základní fotografii, protože nabídka je bohatá. Nic z nabízených fotoproužků ale zvolit nemusíme, protože klasickou úpravou se k tomu dostaneme také.

Firma pro novou verzi dále vylepšila vlastní technologii Beyond RGBTM Color, takže program optimálně zvolí propojení jednotlivých fotografií tak, aby nastalo minimální ghostování a bylo možná maximální práce se světlem a mapování tónů. Srovnání řady obrázků, které u řady podobných softwarů bývá problém, tady skutečně funguje.

HDR Expose 3

Výrazně lepší je práce v případě, že jsme profesionální fotografové, kteří bracketované fotografie chrlíme jako Baťa cvičky. Ty totiž program najít umí. Potom se solidně fungující hromadné úpravy budou hodit.

Verdikt

Expose 3 rozhodně funguje, na jeho ovládání si ale budeme muset chvilku zvykat. Pro někoho, kdo si jednou za čas chce pohrát s HDR, to rozhodně nebude to pravé ořechové. Pro profíka, který se zajímá především o kvalitu jednotlivých nástrojů a funkcí, to může být zajímavá alternativa.

Pro: Nové technologie

Proti: Velmi nepříjemné hledání fotografií

Celkem: 70 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Unified Color Technologies

Cena: 119 USD (asi 2 300,- až 2 400,- Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.