Hlavní navigace

Recenze: HDR Efex Pro 2

14. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Nik Software
Softwarová firma Nik Software přináší druhou verzi svého programu určeného pro hraní s technologií HDR (High definition range), která se v posledním roce stala požehnáním i kletbou digitální fotografie.

Zatímco profesionální fotografové ji příliš nemusí, amatéři ji milují. Doby, kdy opravdu pouze vylepšovala špatně exponované fotografie, je dávno pryč a velké flashové karty dnes dovolují fotografovat s několika expozicemi skutečně každému. A jelikož z HDR často lezou úchvatné, i když někdy nepříliš realistické, fotografie, i profesionálové se s tím museli smířit.

Zahajujeme práci

Samotný program existuje ve formě plug-in pro Photoshop, ostatně to je u softwarů této firmy zvykem. Práce je nečekaně jednoduchá – uprostřed se objeví vybraná fotografie, na levé části monitoru potom máme  celou řadu zmenšenin obrázku, které software automaticky nabízí. Vybereme si tu nejzajímavější a tu potom pomocí klasických nástrojů dále upravujeme. Nutno ale dodat, že některé z možností jsou minimálně na hraně (včetně jejich názvů jako „Konec cesty“ nebo „Babiččina půda“), což popularitě HDR u profíků nijak neprospěje.

Výsledek

Dvojka se dočkala celé řady výrazných vylepšení. Na prvním místě je většinou vhodné zmínit uživatelské rozhraní, tady jsou sice změny ku prospěchu věci, ale jen těžko si jich všimneme. Mnohem důležitější asi bude vylepšená engine pro tónové mapování, díky němuž se dočkáme lepších barev. Mezi novinky patří především kontrola hloubky obrazu a vylepšená redukce „ghostingu“. Ta sice byla již v minulé verzi, ale tentokrát byla automatická verze nahrazena ruční prací. Jen je trošku škoda, že tato funkce je docela umně ukrytá, takže se k ní dostaneme buď náhodou nebo podrobným studiem návodu.

Ani první verze neměla s rychlostí nějaké potíže, dvojka je ale rychlejší, což se v době stále se zvětšujících fotografií může zatraceně hodit. Funkce jako chromatické aberace nebo již zmiňovaný „ghosting“ můžeme vypnout úplně, což k celkové rychlosti nepochybně přispěje.

Dvojka rozhodně nezatřese zemí, to jsme mohli říci o jedničce. Tentokrát šlo spíše o vylepšení a posílení funkcí. Nicméně možnost nastavit HDR efekty jen pro velmi malou část fotografie je natolik zajímavá, že jen pro ní můžeme tento program koupit.

Verdikt

Pokud bych si měl vybrat nějaký HDR program, tento by asi byl tím pravým. Ano, některé další programy umožňují silnější efekty, ale tady se podařilo sjednotit sílu softwarů této firmy (jako je třeba technologie U Point) a konečně mají ty všechny posuvné úsečky smysl.

 

Celkem: 85 %
Pro: Pohodlná práce

příloha_ovladnete_sva_data

Proti: Nic

Výrobce: Nik Software
Cena: 100 dolarů (cca 2 000,- Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.