Hlavní navigace

Recenze: HAL3000 ION 2 - tichý stroj pro multimédia

9. 2. 2011

Sdílet

Přední český producent osobních počítačů přišel na trh se zajímavým strojem, jehož krabice je označena názvem ŠampION 2.

Přední český producent osobních počítačů HAL3000 přišel na trh se zajímavým strojem, jehož krabice je označena názvem ŠampION 2. Koncepčně se jedná o tzv. nettop, tedy netbook sbalený do desktopové „krabice“. Co takový nettop dokáže a k čemu všemu se hodí, si ukážeme v následujícím článku.

Nejprve se podívejme na suché technické parametry tohoto zvláštního zařízení. Mezi „vnitřnostmi“ se nachází notebookový dvoujádrový procesor Intel Atom D525 běžící na frekvenci 1,8 GHz, dále 3 GB DDR3 paměti a grafické řešení nVidia ION II GT218, od něhož je ostatně odvozen i název celého stroje.

Ten je postaven na hardwarovém základu společnosti Asus s poněkud kostrbatým označením S1-AT5NM10E, od něhož převzal i vnější design. Ten je tvořen pohlednou matně černou a kompaktní „bednou“, na níž se ještě skví logo původního výrobce. Velikost je v konkrétních udávána hodnotou 267 x 68 x 196 mm, což až na tloušťku víceméně odpovídá průměrnému netbooku.

V podání Asusu se však jednalo o holé řešení, které jeho český protějšek doplnil a poupravil. Kromě paměti (rozšiřitelné až na 4 GB) doplnil třeba pevný disk o kapacitě 500 GB se 7 200 otáčkami.

Možnosti připojení jsou na úrovni

Nyní se zaměřme na konektivitu. Začneme z přední strany zařízení, na níž se (šikovně skryté) nacházejí klasické audio konektory (pro reproduktory/sluchátka a mikrofon) a dále dva rychlé USB 3.0 konektory, FireWire i čtečka paměťových karet. Zezadu je nabídka ještě pestřejší: od vlevo umístěné zdířky pro napájecí kabel, přes HDMI, VGA výstup a zámek zařízení až ke čtyřem slotům USB 2.0, síťovému konektoru a šesti barevně odlišeným výstupům pro vysoce kvalitní osmikanálový zvuk. Jak vidno, je konektivita stroje pro běžné účely naprosto vyhovující.

K přenosu dat mezi více zařízeními je ION 2 vybaven technologií Bluetooth 3.0. Pro připojení k síti je k dispozici buďto síťovka pro pevné LAN připojení (10/100/1000 Mbps) či wi-fi 802.1 1 (b/g/n).

Multimédia především

V průběhu testu jsme ocenili zejména multimediální schopnosti počítače. Filmy, hudba a hry - přesně pro tyto účely byl tento počítač stvořen. Klíčem k úspěchu je zde propojení hardware se softwarem, tedy s operačním systémem Windows 7, respektive s jeho funkcí Windows Media Center. Ta uživateli umožňuje v intuitivním prostředí přehrát hudbu nebo film, případně prezentaci z vlastních fotografií. Přes HDMI počítač připojíte k HD televizi a poté si už můžete užívat obrazu v HD rozlišení.

Další specialitou, převztou od ASUSu, je rozhraní s názvem Express Gate. Jedná se o alternativu „velkého“ operačního systému, která naběhne v pěti vteřinách. V tomto rychlém rozhraní jste schopni plnohodnotně pracovat s médii, internetem nebo programem Skype.

Účelem Express Gate je samozřejmě ušetřit čas uživateli, ale není to účel jediný. Z ekonomického i ekologického hlediska je důležitá i úspora energie. Navíc se přímo v case počítače nenachází zdroj (i proto je možné tak malé balení), ten je umístěn v napájecím kabelu, jak jsme zvyklí u klasických notebooků. Maximální spotřeba zařízení činí 65 wattů - při běžné práci se navíc spotřeba dle našeho měření snižuje zhruba na polovinu. Dalším problémem, který ION 2 vyřešil, je hlučnost. Tu uživatel pocítí pouze v úvodu spouštění počítače. Poté se „hluk“ vydávaný dvojicí ventilátorů ustálí na hodnotě mezi 27 a 30 decibely.

Verdikt

HAL3000 ION2 nás překvapil především slušným výkonem v oblasti zpracování multimédií, ale směle bychom stroj doporučili i těm, kteří hledají univerzální zařízení pro práci. S notebooky má nettop společnou úsporu energie a mobilitu, s desktopem zase lepší konektivitu a možnosti upgrade.

Hodnocení: 85%

Cena: cca 9700 Kč

příloha_ovladnete_sva_data

Zapůjčil: 100Mega Distribution

Specifikace

Procesor: Intel Atom D525 (dvoujádrový)
Paměť: 3 GB DDR3
Grafická karta: nVidia ION II GT 218
Pevný disk: 500 GB 7200 ot./min.
Konektivita: 2 x USB 3.0, 4 x USB 2.0, HDMI, osmikanálový zvuk, výstup na sluchátka a mikrofon, LAN, čtečka paměťových karet, Bluetooth 3.0, Wi-fi 802.1 1 (b/g/n)
Rozměry: 267 x 68,3 x 196,6 mm

Byl pro vás článek přínosný?