Hlavní navigace

Recenze: Glary Utilities Pro 5

13. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Glarysoft
Operační systémy Windows se sice v posledních verzích zbavily své pověsti platforem, které jsou schopny shodit samy sebe, to ale neznamená, že je to dokonalost sama.

Pokud je používáme delší dobu a počítač si přitom řádně zaplníme dalšími softwary, brzy se nám počítač zpomalí, protože se začnou objevovat chyby a zbytečnými soubory přespaný pevný disk. Brouzdání po netu je potom z tohoto pohledu ještě větší prevít a po delší době bychom se mohli divit nad tím, co všechno se na počítači o našich zvycích najde. Aby se to nestalo, existují desítky programů, které slibují postavit náš počítač zase do pozoru.

Jednou z těchto možností je i program Glary Utilities Pro 5 společnosti Glarysoft. Jedná se program nabízející všechny možnosti úprav, od změn v registry až po cookies a internetový odpad. Jednotlivé aplikace se postarají o drivers, nabídnou všechny programy, které potřebují upgrade, přitáhnout bezpečnost, bezpečné mazání souborů a všechno ostatní, o čemž často ani nevíme, že potřebuje kontrolovat. Celkem je zde více než 20 jednotlivých nástrojů.

Jednou z výhod je jednoduché ovládání a rozhraní, které sice graficky neuchvátí, ale o to je přehlednější. Jak je u podobných aplikací zvykem, začneme všeobecnou kontrolou, tady označenou jako 1-Click-Maintenance, která nám ukáže, co všechno je na počítači špatně. Potom si jednotlivé oblasti můžeme prohlédnout a povolit, co všechno chceme opravit a vymazat. Příliš informací se ale nedozvíme, takže v mnoha ohledech pojedeme naslepo, což asi většina lidí stejně udělá. Naštěstí zde existuje možnost kroku zpět, takže pokud jsme masivním mazáním něco pohnojili, Glary nás z díry vytáhne.

O co méně informací dostaneme tady, o to kvalitněji pracuje aplikace hledající nové ovladače. Jednotlivé kroky si můžeme nastavit buď na specifický den a hodinu, nebo mohou běžet automaticky. Program si rozumí s OS Windows od archaických XP až po poslední desítky, ještě nutno připomenout, že vedle placené verze Pro (39 dolarů za rok) existuje i verze zdarma. Verze Pro je sice hned pro tři počítače, nicméně pouze na rok. Tady má konkurence značnou výhodu – buď si můžeme progamy nainstalovat na neomezený počet počítačů, nebo licence nikdy nevyprší. V mnoha případech pak platí obě možnosti.

Verdikt

Koupit nebo nekoupit? Glary Utilities Pro rozhodně dělá všechno, co slibuje. Řadu aplikací bychom sice našli na netu zadarmo, ale dát dohromady všechny (a potom je jednotlivě spouštět) bude nepochybně kus života těžkého. Co se robustnosti nabídky týká, od podobných konkurečních programů se Glary nijak neliší, co najdeme zde, najdeme i jinde a naopak. Pokud v příští verzí zmizí nepříjemné časové omezení licence, bude tento program solidní alternativou.

Pro: Solidně vybavený balík

Proti: Licence je pouze na rok

Celkem: 70 procent

Výrobce: Glarysoft

příloha_ovladnete_sva_data

Cena: 19,97 USD (asi 500 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.