Hlavní navigace

Recenze: Genius SP-T1200

26. 6. 2009

Sdílet

Reproduktory SP-T1200 od společnosti Genius jsou již na první pohled zajímavé svým střídmě elegantním designem a absencí klasických ovládacích prvků.

Recenze: Genius SP-T1200

 

Reproduktory SP-T1200 od společnosti Genius jsou již na první pohled zajímavé svým střídmě elegantním designem, který zapadá do současné módy ve spotřební elektronice – povrch je na čelní straně vyveden v lesklém černém provedení, jež narušují pouze ovládací prvky a stříbrné lemování. Satelity nabízejí výkon 15W RMS a jsou magneticky stíněny.


Produkt vyniká nad šedivou konkurencí především tím, že nabízí dotykové ovládání – regulace hlasitosti je realizována posunem prstu po stupnici. Tato na první pohled přitažlivá funkce nás však v praxi spíše zklamala, neboť dotykové senzory vykazují poměrně nízkou citlivost, jež je důvodem frustrace v okamžiku, kdy bychom chtěli reproduktory elegantně jedním tahem prstu zesílit, ale dotykové senzory nezareagují dle našich představ, a tak je nutné prstem poměrně silně tlačit a pohybovat s ním   pomalu.

Často jsme se také setkávali s přehmatem, kdy jsme reproduktory namísto zesílení omylem vypnuli, a sice dotykovým tlačítkem, jež je k tomuto účelu umístěno na poněkud nešťastném místě až příliš blízko prvku ovládajícího hlasitost. Pozastavili jsme se také nad samotným konceptem dotykového ovládání u reproduktoru. Většina z nás si by si totiž tento produkt koupila za účelem umístění na stůl k počítači, kde však obvykle nebývá příliš místa, a tak je manipulace s dotykovými senzory přinejmenším náročná, ne-li zcela anti-ergonomická.


Produkovaný přednes je typický pro kategorii levnějších 2.0 reproduktorů - znatelně slabší výkon v oblasti basů doprovází silné zkreslení zvuku při volbě vyšší hlasitosti. Pro méně náročné posluchače však jejich výkon i zvukový přednes může být dostačující.

Verdikt:

Reproduktory Genius SP-T1200 vás patrně zaujmou svým designem, ale jejich hlavní marketingový tahák - dotykové ovládání - je spíše imageovou záležitostí než skutečně použitelnou náhradou za konvenční ovládací prvky. Kvalitu produkovaného zvuku bychom v dané kategorii hodnotili jako průměrnou. Vzhledem k vyšší pořizovací ceně a výše uvedeným nedostatkům nelze nákup tohoto produktu jednoznačně doporučit, ale ani zcela zavrhnout – jejich design je totiž opravdu příjemný.


Hodnocení: 50%

Cena: cca 1400 Kč s DPH

příloha_ovladnete_sva_data

Zapůjčil: 100Mega

Technické parametry:

Výkon: RMS 30 wattů
Repro: 1" 4ohm + 2.5" 4ohm
Frekvenční rozsah: 100Hz~20KHz
SPL (1mW*1KHz) 84dB+/-3dB
Odstup signál-šum 70dB
Dotykové ovládání
Sluchátkový výstup
Line-in jack
Váha: (g) 1300g
Rozměry (ŠxVxH): 204 x 80 x 96 mm

Byl pro vás článek přínosný?