Hlavní navigace

Recenze: G Data InternetSecurity 2012

Sdílet

Většina společností jde jedním směrem a cpe do bezpečnostních balíků vše možné, aby se pak mohla chlubit tím, kolik toho lidem nabízí. Nejnovější počin německé firmy G Data Software však ukazuje, že to jde udělat i jinak.

Začít můžeme již od uživatelského rozhraní, které zůstalo jednoduché, přehledné a pokud nepatříte mezi pokročilejší uživatele, kterým dělá dobře prozkoumat každé zákoutí pod kapotou, tak snad téměř každou funkci zvládnete jedním kliknutím.

Přitom toho není v nabídce vůbec málo. I nadále se zde nachází dvojitý antivirový program (resp. dva paralelně běžící programy), solidní firewall, který koná svoji povinnost, aniž by přitom obtěžoval neustále vyskakujícími okny, antispam a ochrana počítače a našeho soukromí při rejdění po internetu. Již zmiňovaný firewall je při základní instalaci nastaven na autopilota, který dělá veškeré rozhodnutí za nás. Přenastavení a detailní vyladění přesto není nijak problematické.

Existence dvojnásobné antivirové ochrany je již několik let hlavní marketingovou strategií firmy G Data. Díky dvojímu skenování stojí tento program v čele nezávislých testů a dlužno dodat, že nejinak tomu bylo i v roce 2011. Vedle heuristické analýzy je přítomna i detekce malwaru a dnes populární technologie cloud. Je ovšem pochopitelné, že za tuto ochranu zaplatíme časem, protože každý soubor je vlastně testován dvakrát. Pomalému skenování ale oponuje skutečnost, že tento program nepatří mezi nenasytné žrouty energie, takže při skenování můžeme pohodlně pracovat i v případě, kdy náš počítač připomíná spíše muzejní kousek.

G Data InternetSecurity 2012

Internetová bezpečnost je oproti konkurenčním programům stále poněkud podceněna, takže součástí instalace není lišta pro webový prohlížeč a nedočkáme se ani varování před nebezpečnými webovými stránkami či správce hesel. Někomu to může vadit, jiný naopak ocení, že tato část balíku není přecpána maličkostmi, které nepotřebuje. Navíc program pracuje v pozadí, i když to na monitoru není vidět, takže se otevření nebezpečné webové stránky nemusíme bát, protože software automaticky porovnává URL s databází a v případě nálezu přístup zablokuje. I v případě povoleného přístupu ale InternetSecurity 2012 provoz monitoruje a případný malware odstraňuje.

Monitorování IM je sice integrované pouze pro Microsoft Messenger a Trillian, ale ostatní programy můžeme kontrolovat také (i když nesmyslně složitě), a to prostřednictvím specifikace portu, který chceme mít programem monitorován. Spamový filtr má účinnost kolem 75 procent, což sice není nikterak přesvědčivé číslo, ale ostatní programy na tom (bohužel) nejsou výrazně lépe. Možností nastavení je ale více než dost a protože se některé funkce zlepšují s časem, je možné, že po určité době se účinnost této aplikace zvýší.

Najdeme zde i poměrně primitivní rodičovskou ochranu, což ovšem považujeme za drobné minus, protože značná část uživatelů o podobnou aplikaci zcela nestojí.  Zajímavější je možnost přípravy bootovacího CDčka, které se může hodit v případě příliš zaneřáděného počítače.

 

Verdikt:

Celkově lze o programu G Data InternetSecurity 2012 konstatovat, že představuje solidní alternativu zavedeným a hlavně známějším bezpečnostním balíkům. „Vychytávky“ jako ladění počítače nebo zálohovací řešení tady sice nenajdeme, ale pokud si chvíli počkáme, větší a dražší bratříček TotalCare je bude určitě mít.

 

Hodnocení: 85 %

Klady: Jednoduché rozhraní, vysoce účinný antivirus

Zápory: Pomalé skenování

 

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: G Data Software

Cena: 34,95 dolarů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.