Hlavní navigace

Recenze: Diskeeper 15 Professional

Sdílet

 Autor: Condusiv Technologies
Fragmentace pevného disku bývala něčím, co počítače pronásledovalo odnepaměti. Ve chvíli, kdy OS Windows tuto možnost přidal do svého repertoáru, mělo být jasno. Bohužel nebylo, kvalita byla nevalná a tak z neschopnosti jednoho prosperovala celá řada dalších firem.

Asi nejznámější z nich je firma Condusiv Technologies (dříve Diskeeper), která přišla s novou verzí svého známého programu Diskeeper, tentokráte již s verzí 15 Professional.

Ten existuje ve třech verzích, dražší Professional (69.95 dolarů) a levnější Home (32.95 dolarů). K tomu si musíme ještě přípočítat verzi Server, za kterou zaplatíme 399 dolarů.

Diskeeper 15 Professional

Patnáctka se opět dočkala nového grafického vzhledu a poněkud se pozměnilo také ovládání. A v něm je základní problém. Ovládání rozhodně není intuitivní, ba naopak, a najít krok, kterým aplikaci skutečně spustíme, je nepříjemně a hlavně zbytečně složité.

Trumfy z minulých verzí zde zůstaly – od solidně fungující aplikace InvisiTasking, která se stará o to, aby se pro defragmentaci použily pouze ty zdroje, které počítač zrovna nevyužívá, přes technologii Intelligent File Access Acceleration Sequencing Technology, která monitoruje všechny soubory v reálném čase a podle frekvence jejich používání je na pevném disku přerovnává. Novinkou není ani aplikace IntelliWrite, která se stará o to, aby byly kritické soubory přesouvány s větší péčí, čímž se snižuje riziko selhání disku.

Diskeeper 15 Professional

Poněkud spornou možností je nabídka posílat na firemní soubor informace o stavu pevného disku, za což bychom se měli dočkat statistických informací o tom, jak je na tom pevný disk se zdravím. Fungovat to bude ale jen po dobu licence, tj. jeden rok. Nicméně na férovku je nutno konstatovat, že můžeme říci NE.

Jako vždy můžeme pracovat dvěmi způsoby – buď plně automatickou defragmentací při spouštění počítače, která umožní přesun těch souborů, které si normálně operační systém chrání, nebo manuální analýzou a defragmentací ve chvíli, kdy si na ní vzpomeneme. K tomu si musíme spustit manuální ovládání. Samotný proces je ale skutečně bleskový, program zvládl můj 2 TB disk za jednu vteřinu. Taková rychlost naznačuje rychlost až nemožnou.

Diskeeper 15 Professional

Prakticky každý krok si můžeme nastavit podle potřeby, nicméně jednotlivé úkony najít, to je kus života těžkého. Díky neohrabanému rozhraní máme pocit, že se Diskeeper stará spíše o informace o pevném disku nežli o jeho defragmentaci. Základem je totiž prevence, nová engine Instant Defrag automaticky defragmentuje všechno to, so uniklo technologii IntelliWrite, a k tomu potřebuje opravdu pouze milisekundy.

Verdikt

Tento software již delší dobu nemá výraznou chybu. Otázkou samozřejmě je, jestli na podobné v podstatě jednoúčelové utilitce ještě lze něco revolučně měnit. A potom je tady samozřejmě nové rozhraní, které nové majitele rozdělilo na dva tábory. Instalací chybu neuděláme, nicméně s novými OS Microsoftu již fragmentace dnes není zdaleka takovým problémem jako bývala dřív.

 

Pro: Plně automatická a spolehlivá defragmentace

Proti: Nepříjemné rozhraní

Celkem: 80 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Condusiv Technologies

Cena: 20,80 libry (asi 800 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.