Hlavní navigace

Recenze: CryptoForge

Sdílet

 Autor: CryptoForge
V dobách dřevních si vojevůdci či panovníci chránili důležité písemnosti šifrováním, které si ovšem museli pamatovat. Dnes to máme výrazně jednodušší – rozloučíme se s nějakou tou valutou a koupíme si patřičný software.

S programem CryptoForge, který jsme testovali ve verzi 5.4 si můžeme šifrovat doslova co potřebujeme, od souborů až po celé adresáře, opomenuta není ani email. Na výběr máme hned čtyři algoritmy. Příjemci stačí aplikace, která je zdarma, takže šifrovací program zaplatíme pouze my. Příjemce ovšem musí znát heslo. A když jsme u toho hesla – pokud ho zapomeneme, tak nám nepomůže ani modlitbička u svatého Antonína, protože heslo se nikde neukládá a žádná zadní dvířka neexistují. Zapomnětlivější mohou mít problém, ale napsat si heslo někam na papírek asi nebude nápad z nejchytřejších.

 

Vedle základního šifrování je k programu přidáno i bezpečné mazání souborů, kde si můžeme navolit, kolikrát se dotyčný soubor bude přemazávat. Příjemné je nejen to, že program podporuje nejrůznější verze Windows, od nejnovějších desítek až po historické XP. Navíc šifrování zvládne i soubory skutečně biblických rozměrů, maximální limit dosahuje 16 TB. Šifrovat si můžeme i názvy souborů.

Pracovní plocha je jednoduchá, na první pohled by se mohlo říci až moc, protože při prvním otevření budeme chvíli přemýšlet o tom, jak program vlastně spustit. Běžné startování nám totiž spustí okno, které slouží spíše pro nastavení jednotlivých funkcí. Pro spuštení samotného programu na něj musíme kliknout pravou myší. Samotné soubory jednoduše po kliknutí nabídnou na liště mezi řadou dalších funkcí také možnost zašifrovat.

 

Verdikt

Celkově lze nepochybně konstatovat, že CryptoForge je solidní nástroj, který nijak nezatíží CPU a s cenou pod 40 dolarů ani naši kapsu.

Výrobce: CryptoForge

příloha_ovladnete_sva_data

Cena: 39,70 USD (888 Kč)

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.