Hlavní navigace

Recenze: CorelDraw Graphics Suite X5

Sdílet

Bývaly doby, kdy CorelDraw dominoval počítačové grafice a designu. Tato pozice však již dnes po zásluze patří programu Adobe Creative Suite.

CorelDraw Graphics Suite X5


Bývaly doby, kdy CorelDraw dominoval počítačové grafice a designu. Tato pozice dnes po zásluze patří programu Adobe Creative Suite. CorelDraw se tak stal alternativním programem pro vektorovou grafiku, který dokáže prakticky totéž co konkurenční  Adobe Illustrator, ale levněji a jednodušeji.  Proto existuje početná skupina uživatelů a fandů, kterým vyhovuje dostupná cena i jednodušší užívání. A právě na ně míří Corel s novou verzí.

A je to právě snaha nerozčílit současné příznivce, která je zodpovědná za to, že na první pohled žádné výrazné změny nepozorujeme. Poznáme je totiž ve chvíli, kdy se programu podíváme pod kapotu. Zde zůstalo vše dobré ze staré verze a zároveň přibylo pár solidních vylepšení. Už snad ani nepřekvapí, že srdcem v pořadí patnáctého balíku je program CorelDraw, na zbytek (PhotoPaint a Capture) můžeme zapomenout, protože na ně se firemní programátoři již nějakou dobu ani nepodívali. U aplikace Capture to nevadí, ostatní programy nic takového nenabízejí.

U fotoeditoru je to ale škoda, ten byl kdysi téměř profesionálním editorem, bohužel se od verze 10 nijakých výrazných změn nedočkal, i často kritizovaná pomalost mu zůstala. Pár přidaných efektů na celé věci nic nemění - i přes tyto změny je dnešní PhotoPaint nepříjemně zastaralý. Corel by udělal lépe, kdyby nechal tento program zemřít čestnou smrtí a nahradil ho některým z jiných fotoeditorů vlastní stáje. Součástí balíku je také aplikace PowerTRACE, sloužící ke konverzi bitmapových obrázků na vektorové. Tady došlo k výraznému vylepšení kvality obrázků.

 

CorelDraw Graphics Suite X5


Hned první výraznou změnu představuje povel File/New, který místo běžného otevření prázdné stránky nabízí okno, ve kterém si nastavíme nejrůznější parametry, včetně toho, kam s budoucím souborem vlastně míříme. A tak pokud si nastavíme defaultní tisk, software mimo jiné nastaví barevný mode na CMYK. Pokud ale zvolíme web, jako barevný mode bude zvoleno RGB a spustí se nový prohlížecí mode Pixels. Hlavním důvodem je to, že výsledný vzhled vidíme hned a nemusíme odhadovat, jak bude nakonec vypadat.

Novinou je aplikace SWISH miniMax2 pro flashové animace, CorelCONNECT, která pomáhá vyhledávat grafické a obrazové soubory a další nástroje jako je PhotoZoomPro 2 A Microsoft Visual Studio for Application 2. Nejužitečnější aplikace bude asi CorelCONNECT. Sice chvilku potrvá, než si na ní zvykneme, potom ale začne být ku prospěchu věci. Navíc přímým propojením s dalšími částmi balíku dojde i ke zrychlení práce – co aplikace najde, otevřeme rovnou tam, kde potřebujeme. Do značné míry tato aplikace funguje jako digitalizovaná verze knih s grafikou, které jsme dostávali k dřívějším verzím programu.

 

CorelDraw Graphics Suite X5


Určitých změn se dočkalo i srdce programu – CorelDraw. I zde byl největší důraz kladen na práci s barvou, což bylo předěláno opravdu z gruntu. Color-managing engine byla výrazně přepracována a práce s barvami teď odpovídá standardu od Adobe. Vylepšena byl (mimo jiné) populární nástroj PowerTrace.

Balík CorelDraw se vždy pyšnil obrovskou kompatibilitou s kdejakým formátem, verze X5 se chlubí kompatibilitou s více než stovkou formátů. V řadě případů se jednalo o malé sehnutí před tlakem Adobe. Stejně jako se před lety musel WordPerfect smířit s tím, že si začne dokonale rozumět s formáty Microsoftu, tak dnes CorelDraw zvládne formát PSD z Photoshopu CS4 či soubory AI z programu Illustrator CS4. Povel Collect for Output dokonce defaultně exportuje do PDF a ne do původního formátu CDR.

 

CorelDraw Graphics Suite X5

 

příloha_ovladnete_sva_data

Verdikt: Po verzi X4, která byla určitým zklamáním, udělala nová verze pořádný krok správným směrem. Změny nejsou nijak závratné, nicméně jednoduché pracovní rozhraní a stále ještě přívětivé ovládání budou spolu s rozumnou cenou tvořit více než solidní alternativu konkurenci od Adobe.


Klady: Solidní cena a příjemné ovládání

Zápory: Zastaralý fotoeditor

Hodnocení: 70%

Cena: 530 Euro (14 000 Kč), upgrade 299 Euro (8 000 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.