Hlavní navigace

Recenze: Corel VideoStudio X9 Ultimate

16. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Corel
Smartphony zašlapaly do prachu nejen digitální fotoaparáty, ale také dříve tak vzkvétající softwarového trhu, tedy programy orientované na videoeditaci. Jednou z čestných vyjímek je program VideoStudio, kdysi začínající v dresu dnes již neexistující firmy Ulead, který se přes mezičlánek s číslem X8.5 dostal až k dnešní verzi X9.

Stejně jako v minulosti program existuje ve dvou verzích, Pro (79 dolarů) a Ultimate (99 dolarů). Když vynecháme rozdíl v ceně, verze Ultimate má navíc 11 aplikací pro speciální efekty, takže pokud se bez nich můžeme obejít, levnější Pro nám bohatě postačí.

Většina programu včetně uživatelského rozhraní je více méně tradiční, ostatně u videoeditace už nějaké revoluční změny opravdu očekávat nemůžeme. Základní editační kroky jsou prostě dané a jejich posloupnost také, takže vývojáři se vyblbnou tak akorát s nabídkou dalších přechodů.

Možnost úprav rozměrů jednotlivých polí byla opět posílena. Mezi novinky patří zejména multikamerová editace, posílená práce s audiozáznamem, lehce upravené rozhraní, podpora HEVC a aplikace Multi-Point Motion Tracking. Všechny tyhle novinky najdeme v obou verzích. Pro někoho může být zajímavá i optimalizace a podpora šesté generace procesorů od Intelu (i7). Na dvojnásobek se zvýšil počet audiostop, které můžeme současně používat a můžeme si připravovat i vlastni šablony FastFlick.

Když už jsem zmínil těch jedenáct rozdílů mezi verzemi Pro a Ultimate, tak jen namátkou se jedná o aplikace od NewBlue, Borris Graffitti a ProDAD. Dále je zde podpora až šesti videokamer u multikamerového editoru (oproti verzi Pro tak získáme dvě kamery navíc).

Verdikt

VideoStudio X9 je videoeditační software, který již dávno solidně zkombinoval robustnost, jednoduché ovládání, bohatou nabídku efektů a příznivou cenu. Od programu, který je na trhu již dvacet let, očekáváme stabilitu a vyzrálost, což v každém případě dostaneme. Devatenáctka je solidně designovaný videoeditor, který se opět dočkal několika vylepšení, byť žádné není převratné a jejich počet by odpovídal spíše meziverzi. Jelikož ale existovala verze X8.5, tak ji teď vlastně dostáváme.

Pro: Jednoduché ovládání, příznivá cena

Proti: Změny jsou celkem nepatrné

Celkem: 80 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Corel

Cena: 79,99/99,99 dolarů (1 950/2 435 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.