Hlavní navigace

Recenze: Corel VideoStudio Pro X7

17. 4. 2014

Sdílet

 Autor: Corel
Domácí videa, o YouTube ani nemluvě, jsou sice zajímavá, nicméně v oblasti kvality (a to nemluvím o rozlišení, ale o kvalitě obsahové) mají k dokonalosti daleko a často se objeví myšlenka, proč autoři nepoužili nějaký videoeditační program.

Důvod se často opakuje: videoeditační softwary jsou komplikované a pomalé, prostě uživatelsky nepříjemné. Navíc dříve tak bujné odvětví programů v posledních dvou letech nějak ztratilo páru a nějaké výraznější novinky abychom počítali na prstech jedné ruky.

Corel

Videoeditační program VideoStudio Pro se konečně dočkal další verze, jak je u Corelu již zvykem, označené kombinací dvou typů čísel. Corel již dříve vsadil na rychlost, a ani v sedmnáctce tomu není jinak. Navíc Corel výrazně podpořil výkon a jednoduché používání. Konečně se objevila 64 bitová verze, což pomohlo stejně jako tomu bylo u konkurenčních programů.

Počet streamovaných klipů ve formátu AVCHD vzrostl z pěti na sedm, zlepšila se i podpora formátu QuickTime AVC, která byla dříve speciálně špatná. Dnes to sice stále není žádná hitparáda, ale jde to. Zlepšila se i rychlost exportu, zhruba dvojnásobně.

Corel

Corel mluví o vylepšeném uživatelském rozhraní, musel jsem ale napnout všechny síly, abych našel nějaký rozdíl mezi sedmičkou a šestkou. Rozdíly jsou, ale nějaká díra do světa to rozhodně není. Funkce Share nabízí nejrůznější možnosti sdílení, seřazené podle formátů. Každý přichází s celým profilem včetně rozlišení a počtu obrázků, nicméně podpora fps je stále poněkud záhadná a navíc omezená nastavením oblasti, takže jiná bude v Čechách, jiná ve Spojených státech.

Verze Ultimate přidává tři technologie, které Corel využívá v licenci – Mercalli, RonoPen a VitaScene V2 LE, všechny od proDAD. Tady se vyplatí sáhnout po nejdražší verzi, protože samotný, mimochodem skutečně vynikající stabilizátor obrazu Mercalli stojí samostatně téměř 180 dolarů. Trojici doplňují NewBlueFX ColorFast a Boris Graffiti.

Corel

Když se tím probabráme, zbytek již bude více méně tradiční, ostatně u videoeditace dost dobře není možné vymyslet nové kolo. Již v minulé verzi se objevila možnost úprav rozměrů jednotlivých polí, to bylo teď výrazně posíleno a nastavení, včetně využití několika monitorů, si můžeme uložit. Základní systém práce se oproti předchozí verzi nijak výrazně nezměnil a opět se použily tři základní kroky Capture, Edit a Share. Poněkud nepochopitelně je první okno otevřené v prostředním kroku, zřejmě se sází na to, že častěji budeme editovat.

Již zmíněný editor má novinku v podobně samostatného editoru FastFlick, který téměř výhradně pracuje s templáty a na nás je výběr témat, médií, klipů a samozřejmě exportu. Nicméně ne každý templát zvládne všechno, takže se někdy budeme divit. Výsledek není nijak závratný a uplatní se spíše pro slideshow, nicméně dílko můžeme dále zpracovávat a vylepšovat v hlavním videoeditoru. Koneckonců koncept automatického nebo skoroautomatického editování jsme v podobných programem viděli již několikrát a nikdy nebylo nad čím jásat.

Verdikt

VideoStudio X7 je videoeditační software, který velmi solidně zkombinoval robustnost, jednoduché ovládání a bohatou nabídku efektů. Není to nejsofistikovanější videoeditace na trhu, ale rozhodně to není nějaká lehká váha. Všechny funkce, které můžeme potřebovat, tady jsou V každém případě se jedná o velice solidně designovaný videoeditor, který se opět dočkal výrazných vylepšení. A to je v době, kdy se programy občas mění jen naoko, věc ne zcela obvyklá. Zrychlení je podstatné pro majitele starších verzí, ale nějakou výhodu proti konkurenčním programům nezískáme. Cena pod 80 dolarů za verzi Pro žádnou mimořádnou díru do rodinné kasy neudělá.

 

Pro: Jednoduché ovládání, cena

Proti: Videoeditor by mohl být lepší

Celkem: 85 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Corel

Cena: necelých 80 dolarů (asi 1 600,- Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.