Hlavní navigace

Recenze: Corel AfterShot Pro 2

22. 6. 2014

Sdílet

 Autor: Corel
Software AfterShot Pro je založen na technologii, kterou Corel získal koupí firmy Bibble.

Jedno je nutno konstatovat hned na samotném počátku – také AfterShot prudí s dnes obvyklým rozdělením činnosti na několik modulů jako je Edit a View. Nicméně je jich méně nežli u konkurenční programů a navíc se jednotlivé aplikace zbytečně nedublují, případně nemusíme stále něco hledat.

ASP

Vlevo máme výběr fotografií, uprostřed je hlavní pracovní plocha a vpravo máme jednotlivé nástroje. Jednotlivé ikonky by sice mohly být tradičnější, abychom si nemuseli lámat hlavu, ale prosím. Horší je, že některé knoflíky ovládání jsou skutenčně miniaturní a vyžadují zrak orla.

Archivační a vyhledávací funkce sice v porovnání s konkurencí nijak mimořádně nezáří, nicméně potěší rychlostí. Snahu o vytváření vlastní knihovny přinesl na trh konkurenční Lightroom, tady je to sice o něco menší opruz, ale i tak by se chtělo volat Proč? Většina editačních kroků je velice pokročilá a robustní – např. úpravy barev můžeme dělat téměř doslova po jednotlivých barvách a navíc separátně jak pro saturaci, jas nebo odstín. I další nástroje jsou razantní, příkladem budiž třeba odstranění digitálního šumu (program k tomu využívá technologii Anthetech). AfterShot automaticky rozlišuje nejen kameru, ale i optiku, a dělá patřičné úpravy, především v oblasti chyb způsobených optikou. V databázi je k tomu uloženo přes 250 různých fotoaparátů. Jelikož všechny editace neovlivní původní snímek, můžeme si vyzkoušet řadu verzí a vzájemně je porovnat. K tomu se bude hodit okno, které ukáže všechny alternativy. Novinkou je podpora HDR.

ASP

Od samého začátku je ale hlavní síla v práci s formátem RAW. Tady se může AfterShot díky 64 bitové architektuře pochlubit rychlostí skutečně bleskovou, což ocením zejména v případě, že pracujeme s velkými soubory (software zvládne až 250 Mpx). Oproti konkurenci je zde AfterShot Pro 2 až 4x rychlejší. Proto už nemusíme fotografie pro editaci převádět z formátu RAW do JPEG, tento program si s tím poradí stejně rychle. Dalším kladem je solidní podpora formátů i skutečnost, že program existuje i ve verzích pro Mac a Linux.

ASP

Věci, které chyběly už ve verzi minulé, tady nejsou i dnes. Chybí podpora dvou monitorů (nebo jsem ji nenašel, i nadále neexistuje sdílení fotek na web a neobjevila se ani funkce odstraňování červených očí. Na podobné úpravy Corel doporučuje přesun souborů do partnerského softwaru PaintShop Pro.

Verdikt

Celkově je program AfterShot Pro příjemným doplňkem řady fotoeditačních programů, které dnes kopou v dresu kanadského Corelu. Zatímco veškeré funkce jsou navýsost robustní, program potěší především rychlostí a cenou těsně pod 80 dolarů. Dvojka rozhodně představuje pořádný krok správným směrem.

 

Pro: Rychlost, cena.

Proti: Nic

Celkem: 80 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Corel

Cena: 79,99 USD (v Česku po oficiálním přepočtu na webu Corel 2 054,- Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.