Hlavní navigace

Recenze: Cisco IP Phone SPA525G

16. 10. 2009

Sdílet

S rozmachem vysokorychlostního internetu u nás se rozvíjí mnoho přidružených služeb, využívajících právě tohoto stavu.

Cisco IP Phone SPA525G

 

V pozadí za bouřlivým rozvojem streamovaného videa se drží služba Voice Over IP (VoIP), díky níž lze ušetřit nemalý peníz za telefonní poplatky jak ve formě, tak i v domácnosti. V naší dnešní recenzi se podíváme zoubek (pardon, tištěný spoj) zařízení Cisco IP Phone SPA525G, VoIP telefonu vhodnému pro použití v náročné domácnosti a především kanceláři.

Cisco IP Phone SPA525GCisco IP Phone SPA525G je, jak již bylo naznačeno v úvodu, VoIP telefon. Toto označení vypovídá o faktu, že se jedná o pokročilé zařízení, které používá ke komunikaci se světem IP protokol, a nikoliv telefonní drát. Přednosti samotné VoIP technologie jsme si vysvětlili v předchozím článku, proto jen zopakujeme fakt, že telefon používá pro komunikaci internetové připojení.

Hned prvním znakem, odlišujícím tento model od jiných (převážně levnějších modelů), je možnost přímého připojení tohoto přístroje k internetové síti. Telefon nabízí nejen klasický síťový konektor RJ45, ale taktéž je vybaven bezdrátovým připojením k internetu Wi-Fi 802.11g. Použití tohoto přístroje se tak neomezuje na dosah kabeláže, nýbrž ho lze umístit všude tam, kde je dosah domácí nebo firemní Wi-Fi sítě. Druhým a na první pohled viditelným rozdílem od levnějších modelů je velký 3,2“ LCD barevný displej s rozlišením 320x240 obrazových bodů. Díky němu je uživatel velmi přehledně informován o všech možnostech, které VoIP telefon nabízí.

Ovládací prvky telefonu jsou rozmístěny okolo displeje – po jeho pravé straně se nachází pět tlačítek, jejichž úkolem je volba jednoho z pěti možných VoIP operátorů. Na spodní straně displeje jsou čtyři funkční tlačítka, měnící své funkce podle aktuální nabídky telefonu. Pod nimi se nachází křížový ovladač s prostředním potvrzovacím tlačítkem, zajišťujícím pohyb v menu telefonu. V dolní pravé části přístroje jsou pak funkční tlačítka pro vstup do menu, ovládání hlasitosti a zapnutí nebo vypnutí hlasitého odposlechu. Nechybí ani klasická numerická klávesnice pro zadávání telefonních čísel.

Jak již bylo zmíněno, hovory lze provozovat jak přes hlasitý odposlech, tak i pomocí klasického sluchátka, nicméně k dispozici je možnost připojit jako drátová, tak i bezdrátová sada hands-free. K bezdrátovému připojení slouží rozhraní BlueTooth.

Cisco IP Phone SPA525G

Co však dělá VoIP telefon telefonem, je podpora příslušných protokolů – SIP version 2 a Smart Phone Control Protocol (SPCP) pro jednotlivé nastavení nebo možnost začlenění tohoto telefonu do již stávající infrastruktury s využitím VoIP ústředen. Pro jednotlivé nastavení je možné nastavit až pět nezávislých linek od až pěti různých VoIP providerů. K výběru, přes jakého operátora si přejete propojit, slouží již zmíněných pět tlačítek po pravé straně displeje. Když už jsme u funkcí telefonu, bylo by dobré zmínit několik funkcí, kterými SPA525G disponuje. Zobrazení čísla volajícího, paměť na volaná čísla, adresář a rychlá volba, pro mobilní telefony běžná záležitost, pro „stolní telefony“ pokročilé funkce, nicméně SPA525G těmito funkcemi samozřejmě disponuje. Navíc jsou k dispozici i profesionální funkce konferenčního hovoru, přidržení hovoru a mnoho mnoho dalšího.

Pro chvíle relaxuj či odpočinku nabízí tento přístroj funkci MP3 přehrávače, integrovanou čtečku RSS kanálů, prohlížení obrázků na displeji (taktéž lze použít jako „spořič obrazovky“) a v neposlední řadě lze přidělit kontaktům nebo skupinám vyzvánění ve formátu MP3.

Důležitou vlastností dobrého VoIP telefonu je jeho snadná obsluha, nejlépe tak, aby uživatel nemusel číst celý manuál jen proto, když si chce po týdnu dovolené znovu z práce zavolat. Systém SPA525G je navržen tak, aby jeho ovládání bylo co nejjednodušší, k čemuž vydatně přispívá i plně lokalizované menu (do češtiny). Pohyb v menu a následná orientace je zcela intuitivní, mimo to telefon dále disponuje podsvětlenými tlačítky, díky čemuž lze na první pohled poznat, zda je telefon připraven k použití či nikoliv. Samotné telefonování s tímto přístrojem je snadné a k plnohodnotnému ovládání stačí pouze několik desítek minut seznamování se s základními funkcemi. Vše ostatní přijde samo a nenásilně. Druhou stránkou ovládání je však nastavení telefonu a samotného připojení k VoIP providerovi. To se děje přes webové rozhraní, na které se lze připojit zadáním IP adresy přiřazené k VoIP telefonu.

Toto rozhraní je bohužel v angličtině a bez pomoci se v něm především méně zkušení uživatelé rychle ztratí. Nicméně výhodou je fakt, že řada telefonů Cisco IP Phone má velmi podobné nastavení pro všechny řady svých telefonů a zároveň jejich rozšíření je dostatečné tak, aby každý dobrý VoIP operátor disponoval vlastním návodem k bezproblémovému nastavení služeb. Pokud tedy budete chtít nastavit VoIP poprvé, počítejte s několika desítkami minut pro pečlivé prozkoumání menu a seznámení se s dostupnými funkcemi, pokročilý uživatel dokáže nastavit tento telefon během pěti minut naprosto bez problému. Přes webové rozhraní lze nastavit i zabezpečení přístupu k nastavení včetně mnoha dalších podrobných funkcí.

Cisco IP Phone SPA525G - rozhraní

Celkové hodnocení VoIP telefonu SPA525G se odvíjí především od faktu, že zařízení je určeno pro náročnější klienty, kteří se nespokojí se základními funkcemi. Množství funkcí usnadňující práci spolu s podporou až pěti nezávislých operátorů a perfektně čistým zvukem a přenosem hlasu - zkoušeli jsme telefonovat jak na linky pevného operátora v ČR, na VoIP operátory, na mobilní sítě v ČR i do zahraničí a vždy byla kvalita hlasu ovlivněna jinými faktory než telefonem. Při dostatečně vysoké propustnosti lokální sítě a připojení k internetu se tedy nemusíte obávat digitálních ruchů v podobě výpadků komunikace, šumu, praskání či jiných ruchů telefonního hovoru, což dělá z tohoto zařízení perfektního společníka do kanceláře nebo domácnosti pokročilého uživatele. Firemní zákazníci ocení především pohodovou implementaci tohoto přístroje do firemní infrastruktury v případě velkých společností, nebo snadné nastavení jednotlivých přístrojů v případě použití v malé firmě.

Cisco IP Phone SPA525G - rozhraní

Nic však není dokonalé, a tak se najdou chybky i na tomto přístroji. Tou hlavní je absence záložního akumulátoru pro případ nenadálého výpadku elektrické energie, po kterém dojde k úplnému vypnutí přístroje bez ohledu na aktuálně prováděnou akce telefonu. Pro běžný provoz bychom taktéž uvítali přenosné sluchátko, z něhož by šlo volit napřímo telefonní číslo (i když tuto možnost z části nahrazuje použití bezdrátového sluchátka BlueTooth).

Verdikt:

Cisco IP Phone SPA525G je pokročilý přístroj umožňující komunikaci pomocí VoIP technologie, tedy využití přenosu dat po internetu. Během testů jsme se nesetkali s žádnou nepříjemností, ať už ve formě nastavení nebo při použití telefonu. Vynikající podpora všech aktuálních protokolů, možnost uživatelsky nenáročného upgradu firmware a přídavné funkce jako MP3 přehrávač či čtečka RSS spolu s bezvadnou funkčností dělá z tohoto přístroje horkého kandidáta na nákup VoIP zařízení do vaší kanceláře. Jedinou výraznější výtkou oproti konkurenci je vyšší cena přístroje. Byť je zcela oprávněná, mnoho uživatelů může odradit, neboť jednoduché VoIP telefony se základními funkcemi jsou k dispozici již od 3 000 Kč, což je více než dvojnásobně nižší cena než u produktu Cisco IP Phone SPA525G.

Hodnocení: 85%

Klady: funkce, lokalizace, 5 linek
Zápory: web administrace v angličtině, chybí záložní baterie

Cena: 8 000 Kč vč. DPH

Technické parametry:

Cisco IP Phone SPA525G
VoIP telefon
Protokoly: Smart Phone Control Protocol (SPCP), SIP version 2
Algoritmy: G.711 (A-law and μ-law), G.726 (32 kbps), G.729 AB, G.722, Wideband Audio
Rozhraní: RJ45, Wi-Fi 802.11g, 10/100 PC switch port, BlueTooth
Displej: barevný, 3,2“, rozlišení 320x240
Maximální počet linek: 5
Funkce telefonu: adresář, historie volání, konferenční hovory, přidržení hovoru, rychlá volba, hlasitý odposlech a mnoho dalších pokročilých funkcí, MP3 přehrávač, spořič obrazovky, RSS čtečka,
Zabezpečení: ochrana administrace a přístupu uživatelům heslem, HTTPS klient, kryptování MD5, 256-bit Advanced Encryption Standard (AES) encryption a další
Rozměry: 214 x 212 x 44 mm
Hmotnost: 0,9 kg

ICTrocenka

 

Alef Nula www.alefnula.com Alef Nula - přední dodavatel Cisco řešení, konzultací, servisu a školení.

Byl pro vás článek přínosný?